Skocz do zawartości

USD

Romel79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
zbieram stare banknoty, ostatnio trafiły mi się Dolary i tu mam pytanko:
O co chodzi z tymi certyfikatami - srebrnymi, złotymi i dolarami federalnymi?
Czy jeśli poszedł z nimi do sklepu przeciętny John Kowalsky to była jakaś rużnica kiedy nimi płacił ?
???

pozdr
Napisano
Oczywiście, ale nie. Nie musi byc wymieniona w banku.
Wiele sklepów za wielką wodą" przyjmuje te b.stare nominały
tak bilon jak i banknoty. Uwaga, niekŧóre osiągają wielokrotne
przebicie. Pozdrawiam.
Napisano
Mój pradziadek przywiózł z USA dolary z seri z roku 1907. Kiedy w 1986 moi rodzice mieli wesele tato dostał od pradziadka trochę tych dolarów, żeby w peweksie zkaupić odpowiednią ilość pewnych napojów. Kiedy poszedł i pokazał te dolary pani w peweksie otworzyła jakiś katalog zerkneła tam oczy jej się zaświeciły i całą kasę zgarneła z lady. Ojciec zachował jednak zdrowy rozsądek apoje" kupił za dolary z tamtych czasów a te z 1907 leżą u mnie w kopercie i czekaja wraz z innymi banknotami z przełomu wieku na porządną antyramke.
pzdr
Garfield
Napisano
No dobra panowie - ale powiedzcie mi wkońcu o co biega z tymi silver, gold i innymi pierońskimi certyfikatami, po co to było potrzebne, jaki to miało cel itp.
Napisano
Mniej więcej: w pewnych latach emisji bank federalny czy jak to sie tam nazywało deponowało jako pokrycie banknotów odpowiednio złoto, srebro lub coś tam jeszcze. Można to było poznać np. po kolorze pieczątki takiej okrągłej i innych szczegółów, emisja gold" miała zdaje się kolor czerwony. Sam miałem 10 USD z 1937 z takim kolorem. Jak coś pop... to przepraszam, ale to cos w ten deseń.

pzdr woyta
Napisano
W tym okresie w banku mogłeś wymienić banknot na złoto czy srebro zgodnie z opisem na banknocie. Obecnie to możesz kupić (po kursie)a nie wymienić. Obecnie USD mają pokrycie nie tylko w złocie ale w gospodarce USA. Kiedyś Francja zrobiła taki numer, kazała zgomadzone banknoty wymienić USA na złoto.
Wojtek
Napisano
Aha, rozumiem.
Troszke się Woyta pomylileś - gold ma żułte pieczątki, czerwoną mam na zwyłej 2 $
a na srebrnej jedynce mam niebieska pieczęć.
Gold" niestety nie mam, a szkoda - są kupe kasy warte.

pozdro
Napisano
Zgadza się, banknot był jednocześnie certyfikatem z możliwością wymiany go na odpowiednie zabezpieczenie w kruszcu zdeponowanym w Banku Rezerw Federalnych. Było to pozostałością starych czasów, kiedy banknot był jakby odpowiednikiem zdeponowanego w banku kruszczu. Nie trzeba było nic wozić, a wszystko zastępował papier (banknot, certyfikat), co przy ówczesnym stanie bezpieczeństwa na drogach miało swoje znaczenie.
USA skończyło z polityką parytetu dolar złoto za czasów Niksona, w sierpniu 1971 roku. Do tej chwili liczono 35USD za jedną uncję złota. Stwierdzono, iż ilość dolarów znajdujących się w obiegu poza Stanami przekraczała przy takim kursie wagę posiadanego kruszcu.
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie