Skocz do zawartości

Manierka WH wz31

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!
Mam taki mały problemik... Mam manierkę WH wz.31. Jest ona w bardzo dobrym stanie.. ale nie ma niestety ona pokrowca z sukna. Czy może ktoś z Was ma jakieś wykroje albo szablony w Auto Cad-dzie albo pliki graficzne z wymiarami tego pokrowca?? A może jest jakiś zastępczy odpowiednik tego pokrowca który można wykorzystać do tego celu.. Proszę Was o pomoc.

pozdr

Czy nikt z Was nie spotkał się z takim problemem jak mój w przeszłości? Czy to jest aż taka tajemnica aby nikt w tej sprawie nie udzielił mi informacji lub pomocy?? Chyba prawie każdy kto zajmuje się z Was rekonstrukcją oddziałów WH miał taki problem w przeszłości. Jeszcze raz proszę o pomoc....

A tak wracając do tematu ;) to do manierek WH/SS nadają się pokrowce z manierek szwedzkich (powojenne, cena takiej to ok. 20 zł), i wczesnych DDR. Można także przerobić pokrowiec z polskiej manierki (powojenna). Ich cena z pokrowcem to ok. 15 zł. Odprówamy dół pokrowca, dodajemy zapinki i możemy zrobic domowym sposobem coś" przypominającego pokrowiec (oczywiście zawsze do repliki będzie mu trochę brakowało, chyba że mamy niezwykłe zdolności manualne).
pozdrawiam

Co do pokrowcow:
1) czechoslowackie - jest pasek do mocowania manierki przy chlebaku i na kubek (jak w niemieckich), ale sa wiazane a nie na napy
2) czechoslowackie2 - system paskow dziwny, nie ma paska na kubek.
3) Szwecja - jest tylko pokrowiec i karabinczyk, wersje w kolorze alu - nie proszkowane na szaro (czyli z ww2) byly uzywane w niemielkiej ilosci przez Finow, teoretycznie mogly trafic do WH
4) NRD1 - praktycznie identyczne jak ww2
5) NRD2 - paski zupelnie inne, jest filc i mocowanie kubka
6) Niemcy zach lata 50-te, jak ww2
7) Finlandia - inny material, bez kubka, jest karbinczyk, a ze to model z ww2, moza nic nie zmieniac i uzywac finskiej (tymbardziej jesli jednostka byla na froncie wschodnim)

To chyba wszystko co mi przychodzi do glowy.

Acha, no i jeszcze kwestia jaki pokrowiec:
- z mocowaniem na kubek
- bez mocowania
Te z kubkiem byly to najpopularniejsze w WH, jednak sa zdjecia (Grecja, front wschodni) iz WH uzywal tez manierek bez kubka.
Pod koniec wojny zas uzywano i tak bylo wszystko co pod reka, czechoslowackie, ustriackie, wloskie itp.

Kubki nadają się powojenne, urzywane przez niemiecką policję. Jednak nie ma jak to oryginał. Nawet odmalowany, z sygnaturą robi wrażenie. To samo dotyczy manierki :D.

P.S. Ile wart jest oryginalny kubek bakelitowy do feldflascha 31??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie