Jaroslavius Napisano 20 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2005 Witam wszystkich!!Mam taki mały problemik... Mam manierkę WH wz.31. Jest ona w bardzo dobrym stanie.. ale nie ma niestety ona pokrowca z sukna. Czy może ktoś z Was ma jakieś wykroje albo szablony w Auto Cad-dzie albo pliki graficzne z wymiarami tego pokrowca?? A może jest jakiś zastępczy odpowiednik tego pokrowca który można wykorzystać do tego celu.. Proszę Was o pomoc.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaroslavius Napisano 21 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2005 Czy nikt z Was nie spotkał się z takim problemem jak mój w przeszłości? Czy to jest aż taka tajemnica aby nikt w tej sprawie nie udzielił mi informacji lub pomocy?? Chyba prawie każdy kto zajmuje się z Was rekonstrukcją oddziałów WH miał taki problem w przeszłości. Jeszcze raz proszę o pomoc.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 21 Styczeń 2005 Share Napisano 21 Styczeń 2005 Ja po prostu jakbym miał filc, to bym ją obszył i tyle. pokrowiec był dzielony równo po obwodzie pionowym.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 21 Styczeń 2005 Share Napisano 21 Styczeń 2005 Panie Jaroslawius to zapewne pan pisał do mnie pare dni temu na priv w tej sprawie i zaoferowałem panu wykonanie pokrowca indywidualnie na manierkę. Po braku odpowiedzi zdaje mi sie jednak że jedyną pomoc jaką panu dotychczas zaoferowano pan odrzucił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anaba Napisano 21 Styczeń 2005 Share Napisano 21 Styczeń 2005 Jednak dorobienie brakujących części kosztuje tyle co nowa stara" kompletna manierka... Z życia wzięte...PzdrAnaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 Panzergrenadier pewnie za duzo chciales :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 Nie ja dyktuje tu ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M40 Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 A tak wracając do tematu ;) to do manierek WH/SS nadają się pokrowce z manierek szwedzkich (powojenne, cena takiej to ok. 20 zł), i wczesnych DDR. Można także przerobić pokrowiec z polskiej manierki (powojenna). Ich cena z pokrowcem to ok. 15 zł. Odprówamy dół pokrowca, dodajemy zapinki i możemy zrobic domowym sposobem coś" przypominającego pokrowiec (oczywiście zawsze do repliki będzie mu trochę brakowało, chyba że mamy niezwykłe zdolności manualne). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 Co do pokrowcow:1) czechoslowackie - jest pasek do mocowania manierki przy chlebaku i na kubek (jak w niemieckich), ale sa wiazane a nie na napy2) czechoslowackie2 - system paskow dziwny, nie ma paska na kubek.3) Szwecja - jest tylko pokrowiec i karabinczyk, wersje w kolorze alu - nie proszkowane na szaro (czyli z ww2) byly uzywane w niemielkiej ilosci przez Finow, teoretycznie mogly trafic do WH4) NRD1 - praktycznie identyczne jak ww25) NRD2 - paski zupelnie inne, jest filc i mocowanie kubka6) Niemcy zach lata 50-te, jak ww27) Finlandia - inny material, bez kubka, jest karbinczyk, a ze to model z ww2, moza nic nie zmieniac i uzywac finskiej (tymbardziej jesli jednostka byla na froncie wschodnim)To chyba wszystko co mi przychodzi do glowy.Acha, no i jeszcze kwestia jaki pokrowiec:- z mocowaniem na kubek- bez mocowaniaTe z kubkiem byly to najpopularniejsze w WH, jednak sa zdjecia (Grecja, front wschodni) iz WH uzywal tez manierek bez kubka.Pod koniec wojny zas uzywano i tak bylo wszystko co pod reka, czechoslowackie, ustriackie, wloskie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M40 Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Kubki nadają się powojenne, urzywane przez niemiecką policję. Jednak nie ma jak to oryginał. Nawet odmalowany, z sygnaturą robi wrażenie. To samo dotyczy manierki :D.P.S. Ile wart jest oryginalny kubek bakelitowy do feldflascha 31?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 oryginal okolo 25-30 zeta a dobre czeskie repro z sygnaturami kolo 40-45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.