klod2 Napisano 20 Styczeń 2005 Autor Napisano 20 Styczeń 2005 Witam , mam zamier wybrać się z ekipą do Czech międzyinnymi do Skutiny, Boudy, stachlberga, Treziny, Dobrosova. Czy ktos tam może bywał, jest warto????
past Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 warto , ale większość bunkrów w okresie zimowym jest zamknęta , ewentualnie otwarta w weekendy. Polecam stronki czeskie , oraz książeczkę po polsku jednak nazwy nie pamiętam. Troche informacji jest w książce Lamparskiej o Dolnym Śląsku. Jak będziesz w Kralikach wstąp do muzeum" wojska. Poszukaj też na forum troche informacji znajdziesz.
j_a_c_e_k Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 naprawde warto, tylko faktycznie w zimie moga byc problemy z wejsciem do obiektowhttp://www.bunkry.cz/bouda/index.asp
Magach7 Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 Super rejony- polecam Brezinkę w Belowsi koło Nachodu- super zrekonstruowana- obok trasa podziemna z obiektu eleniec". Do tego Bouda itp.. P.S- na Śląsku Cieszyńskim koło Karviny jest fajny obiekt pod torami kolejowymi- w trakcie remontu.
Forteca Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 Warto jest, ale latem, teraz wszystko pozamykane, nawet te największe. Zobacz to:http://forteca.w.activ.pl/czechy.html(naklad na wyczerpaniu, wiec chyba Bocian mnie nie powiesi ??)
Jacek62 Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 To niewiarygodne ile ten dzielny" naród pobudował umocnieńnp tzw linia Masaryka. A teraz konkretnie:Zimą większość jeśli nie wszystkie obiekty są pozamykane.Najlepiej jeśli wolno sugerować, od maja do września.Duże to twierdze art. Stachelberg, Dobrosov, Hanicka, Boudai XVIII wieczny Josefow. Jeśli kolega lubi klimaty" to można przekroczyć granicę na dole kotliny kłodzkiej (Boboszów) i jechać bocznymi drogami do góry np 311,312,319 wzdłuż dawnej i obecnej granicy - G. Bystrzyckie i OrlickieHory, na pn.zach. Dosłownie setki bunkrów wzdłuż pasa przygranicznego. Do tego górskie potoki. Polecam mapę wydawnictwa Plan" z Jel.Góry pt.Ziemia kłodzka. 1:75000. Wszystkie te obiekty zaznaczone, każdy schron indywidualnie.Niestety teraz zrobiła się tam moda i w ciepłe weekendy zjeżdża po kilkadziesiąt samochodów, grill i te rzeczy, aletylko przy tych bardziej popularnych schronach. Ew. służę tel.do opiekunów większych obiektów. W Karkonoszach teżjest trochę tego np. powyżej Spindlerovego Młyna.Pozdrawiam.
okaul Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 Cześć,Latam sportowo w okolicach Ostravy - tam sa całe linie takich umocnień. Niezłe punkty orientacyjne... Zwłaszcza wiosną to doskonale widać - bo młode zboże rośnie tam jakoś inaczej - można doskonale rozeznać całe kilometry dawnego przebiegu transzei czy zasieków.Wysłałem Bocianowi kilka zdjęć z powietrza, ale coś się ociąga z wrzuceniem tego do Galerii. Sam niespecjalnie jestem miłośnikiem fortyfikacji, i zwiedziłem tylko super zrekonstruowany bunkier w Darkovicach. Odnowiono w stu procentach, pościągali mnóstwo wyposażenia i eksponatów do środka i zapraszaja za parę koron co półgodziny z przewodnikiem. Na zewnatrz zasieki i troche radzieckich tanków. A wszystko o 15 minut samochodem od przejścia w Chałupkach.Dalej w okolicy znam (juz tylko z powietrza) bunkier w Kraware'ach (pomiedzy Opava a Ostrawą), przy samej drodze, też stoją tam sobie jakieś działa i czołgi. Przy okazji mozna rzucić okiem na pomnik w Haje (tzw. etonovy variat" ;-) -nigdy go z ziemi nie widziałem, ale wokół jest również trochę sprzetu pancernego. Acha - przy wjeździe na moje lotnisko (Zabreh) stoi na postumencie wyciagnięty z bagna silnik i smigło z rozbitego szturmowego Iła. Bocian - wrzuć te zdjątka do Galerii, Czechy za miedza - może ktoś sie przekona i pojedzie? Zreszta - w sezonie można się ze mna namówić i nawet polatać ponad nimi. Samolot mam w plamy kamuflażowe, nawet by, kurdę, pasowało ;-)pzdrwKuba Myśluk
klod2 Napisano 31 Styczeń 2005 Autor Napisano 31 Styczeń 2005 Dzięki past" kupiłem ksiązeczke, troszkę się zawiodłem tym że nie można samemu tam połazić ze sprzętem, a może jednak poszperam jeszcze troszkę a nóż. Może znajdą się jakieś grupy warowne bezprzewodników. Jadę w tamte strony w maju, postaram się o niezłe fotki!!
past Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 jest tam dużo opuszczonych umocnień , jak będziesz w Kralikach kup mapke okolic są zaznaczone wszystkie nawet małe bunkry , ale przypuszczam że większość jest pozamykanych. Choć przypuszczam że jak pogadasz z opiekunami"bunkrów to połazisz to w większości pasjonaci.
Władek Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 Może ten link Ci się przyda: http://www.ctrebova.cz/co/ Dobre i niedrogie ( do dostania w Czechach są mapy turystyczne z serii Edice klubu ceskych turistu" w skali 1:50 000 wydane przez Klub ceskych turistu Praha", są na nich zaznaczone nawet pojedyncze schrony bojowe (np. w Górach Izerskich są ich setki).Pzdr.,W.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.