Skocz do zawartości

Elektroliza - nowe spostrzeżenia

kloki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. dzisiaj bawiąc się elektrolizą zauważyłem następującą rzecz. Otórz bąbelki z przedmiotu oczyszczanego lecą gęściej w tej części przedmiotu, która jest blizej przedmiotu niepotrzebnego. Im bliżej elektrody +" tym więcej bąbelków.

Moze wiecie jak zrobic, aby babelki lecialy z calego przedmiotu?

Pozdr.

Tak. Wystarczy elktrodę umieścić do okoła. Osobiście jako elektrody używam siatki ogrodzeniowej. Całość procesu a pionowo" w róże PCV kanalizacyjnej z saślepką. Wystarczy jednak co jakiś czas obracać przedmiot względem elktrody, efekt podobny.
Wojtek

Cyrograf15 ma rację.

Zastanawiam się nad jednym. Elektroliza (i konserwacja przedmiotów za jej pomocą) jest dość dokładnie zbadanym i opisanym procesem, ze sporą (ale nie bardzo) dawką wiedzy teoretyczniej.

Może gdzieś jest to po ludzku opisane? Tak, żeby ludzie się nie męczyli i nie wyważali otwartych drzwi? Czasem aż włos mi się jeży :).

Trzeba by napisać co to jest w ogóle elektroliza, jak działa, przypomnieć prawa Maxwella. Może ktoś kto jest troszkę bardziej chemikiem popełnił by coś podobnego? To w sumie wiedza na poziomie II kl liceum.

Ja sam korzystam z materiałów Nautical Archaeology Program Department of Anthropology Texas A&M University, bo uważam, że są najlepsze, ale w zasadzie to jest tekst chemiczny po angielsku i nie każdy zrozumie.

Pozdrawiam
Krzysiek

Właśnie w tym cały problem, że każdy stosuje to co ma... i dlatego ludzie niszczą sporo całkiem ciekawych fantów :(.

Korzystając właściwie z elektrolizy (i nie tylko) można zrobić naprawdę bardzo dużo dobrego dla znaleziska... ale można też je bezpowrotnie zniszczyć.

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie