Skocz do zawartości

Grupa LODZ

obert8

Rekomendowane odpowiedzi

też dostałem a kto nie dostał mojego niech się przyzna i odeśle pozostałym bo tekst już skasowałem

samochód na wypad może będzie sprawny wczoraj znowu mawalił ale do tego czasu moze go już naprawią

• Odpowiedzi 224
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam kolegow dzisiaj z Michalem bylismy zlokalizowac przedwojenna fabryke wyrobow dla wojska m.n. orzelkow B.Grabskiego na ulicy Pogonowskiego niestety zostaly tylko zarysy hal produkcyjnych i moze restki zakladu gdzie teraz miesci sie firma TOP MAR . Obejrzelismy tez miejsce gdzie w czasie wojny byl oboz przejsciowy dla lotnikow radzieckich prawdopodobnie zostal tylko fragment muru z drutem kolczastym tak nam sie wydaje miescil sie on na ulicy 1 Maja w miejscu tym teraz stoja bloki z lat 50 pzdr obert8

Z tego, co wiem to Dulag istniał w Łodzi tylko kilka dni natomiast jego położenie jest mi nieznane. Oprócz tego, w Łodzi istniał w czasie wojny właściwy obóz jeniecki dla lotników czyli Stammlager Luft II. Część z budynków tego obozu istnieje do dzisiaj. Przebywali w nim Rosjanie, ale nie tylko. Od stycznia 1945, z gościny obozu korzystali Niemcy. Kilku z nich jeszcze do niedawna żyło.
Ironrat

Niech no mi któryś z szanownych kolegow napisze jak się wypadzik udał. Od Viadera wiem ze cąłkiem całkiem. Ja nie dotarłem gdyż z Lublina powracałem. Michał Przepraszam zę nie odpisałem ale mam póste konto. Aha no napiszcie w który dzień kopiemy niedziela sobota czy piniedziałek.
Pozdr. MJ

Witam

Jaki jest wreszcie ostateczny pomysł na Wielkanocną miejscówę: miasto S., twierdza M. czy jeszcze jakiś inny punkt X??? Czas płynie i trzeba podjąć ostateczną decyzję... Ja najchętniej wybrał bym się sprawdzić literkę S ale jestem otwarty na różne koncepcje...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie