Kostek Napisano 14 Styczeń 2005 Autor Napisano 14 Styczeń 2005 Ostatnio znalazłem u siebie na ulicy dwie łuski z 1915 roku. Chciałbym wiedzieć, co oznaczają dwie litery: na górze tylnej części łuski znajduje się litera V, u dołu H. Błagam o pomoc.
Boruta Napisano 14 Styczeń 2005 Napisano 14 Styczeń 2005 Wg mnie to będzie nannlicher austryjacki V - miesiąc - maj, natomiast H - kod producenta.Pozdrawiam
Jaro5 Napisano 14 Styczeń 2005 Napisano 14 Styczeń 2005 Witam.Hirtenberger Patronen - Züdhütchen und Metallwarenfabrik, Hirtenberg - to producent. A łuska to najprawdopodobniej 8x50R MannlicherPozdrawiam
Kostek Napisano 14 Styczeń 2005 Autor Napisano 14 Styczeń 2005 Jeszcze jedno pytanie: Mam jeszcze jedną łuskę, o obwodzie mniej więcej 7 cm, z tyłu u góry znajduje się numer 43, u dołu sama trójka, po bokach znajdują się dwie małe gwiazdki, nic więcej nie widać. Czy może to być łuska z działka plot?
Jadzia Napisano 14 Styczeń 2005 Napisano 14 Styczeń 2005 Witam, z matematyki kiepsko stoję jak jest obwód to srednicy nie znam:( ale łuska radziecka 1943 rok a 3" to kod fabryki w UlianowskupzdrJadzia
Pytanie
Kostek
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.