GIWEROLOG_16 Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 Oki mam już zasilacz AT... które z końcówek mają posłużyć mi do podłączenia?? czy są to końcówki którymi podłącza się napędy czy użyć kabli od plyty głównej... czy ktoś może mi to dokładniej opisać... Następnie podłączam - do zardzewialca a + do nierdzewki... wsypuje soli ( ile na litr??) następnie mają lecieć bąbelki i nie wystrzelić korki :)Proszę o wytłumaczenie... Najważniejsze z tym zasilaczem :)
GIWEROLOG_16 Napisano 14 Styczeń 2005 Autor Napisano 14 Styczeń 2005 dobra poradziłem sobie... Ale jeszcze jedno pytanie... czy da się coś zrobić z tą temperaturą, gdy dostanie większej temperatury to poprostu się wyłącza i napiszcie też czemu się wyłącza... ale efekty fajne :)
Boruta Napisano 14 Styczeń 2005 Napisano 14 Styczeń 2005 Ja podłączam +5 V do blachy, a GND do przedmiotu. Wyłącza mi się na okoliczność zwarcia lub gdy nie ma dobrego styku.Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 14 Styczeń 2005 Napisano 14 Styczeń 2005 Roztwór 10-15%. To jest około 1kg soli na 9l wody. Lepsza jest soda - NaOH, może być kret(do rur).Wojtek
GIWEROLOG_16 Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Napisano 15 Styczeń 2005 Oki dzięki... Mój AT nie wytrzymał prób... :D Ale już sprawiam sobie nowy... I ten da rady... A i czy można czyścić przedmioty mosiężne bo walnął mi zasilacz na łusce mauser... :( Ale wcześniej stopke i rewolwerek pięknie zrobił... :) Dawałem przedmiot na -12v a blache na +5 i jakoś szło... :) aaa roztwór nie za dużo nie za mało... tak w sam raz... teraz już wiem co i jak więc poradze sobie... :) dzięki wam ogromne !!!! A i efekty sa powalające... wszystko rusza się praktycznie odrazu po wyciagnieciu z elektrolizy, czesci których normalnie w praktyce nie da się ruszyć one się ruszają... :) szkoda że nie robiłem tego wcześniej :D DZiękuję i pozdrawiam
GIWEROLOG_16 Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Napisano 15 Styczeń 2005 A i szczeże to sprubuję z tym GND :) bo nie wiedziałem że tak można... Napisz jak możesz jak to na tym idzie??
Boruta Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 GND czyli czarny kabelek do przedmiotu i czerwony do blachy.Pozdrawiamna 12V masz chyba tylko max kilka amperów, a na +5 nawet 40, więc ci nie strzeli.
topór Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 A jaki jest najlepszy kawałek do zżarcia w elektrolizie chodzi mi o rodzaj metalu stal, cynk, miedź, czy coś innego Słyszałem że czym mniejszy Volt np. 5v,3v tym dłużej się elektrolizuje i są lepsze rezultaty
sierhant Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 Ja osobiscie uzywam zwykla stal konstrukcyjna tworze tak jak by siatke wokol przedmiotu.
krzysiek Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Na drugą elektrodę stanowczo najlepsza jest czarna stal, najlepiej chyba siatka, bo ma największą powierzchnię w stosunku do masy i najłatwiej daje się formowac. Jeśli chodzi o prąd... to oczywiście decydujące znaczenie ma nie tyle napięcie co natężenie (ampery). Natężenie prądu decyduje o tym jakie reakcje zachodzą w trakcie czyszczenia. Zbyt małe spowoduje brak reakcji (to oczywiste) - i jeśli elektrolit to NaCl dodatkowo korozję przedmiotu, zbyt duże może spowodować uszkodzenia fantu przez wydzielający się wodór. Jeśli prąd będzie mały - głównie zachodziła będzie redukcja rdzy do żelaza... jeśli duży - głównie mechaniczne wyplukiwanie rdzy i różnych osadów. Generalnie przedmiot czyszczony małym prądem jest odrobinę gładszy i mniej porowaty.PozdrawiamKrzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.