Skocz do zawartości

Canarinios byli na wojnie?

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hello!

Wpadłem niedawno na ciekawą informację dotyczącą końcówki II Wojny Światowej w rejonie Alp. Przeczytałem w książce Twierdza Alpejska, że walczyły tam wojska BRAZYLIJSKIE!!!! Czy to prawda i gdzie można jeszcze przeczytać o brazyliskich wojakach? Poza Brazylijczykami w Alpach walczyła też dywizja pancerna z RPA!!! To mnie akurat nie dziwi, bo piloci z Afryki Południowej latali przecież ze zrzutami dla AK w Polsce. Dziwi mnie natomiast trochę, że RPA wystawiło aż...dywizję pancerną, a nie np. batalion piechoty. POZDR
Napiszcie czy słyszeliście o tym, że Brazylia wystawiła wojsko na wojnę z Niemcami.
Napisano
Piloci z Brazylii walczyli już we Włoszech na P-47D, zaś RPA wystawiło nie jedną dywizję pancerną (SA - South African), lecz całą armię - między innymi wojska te walczyły w Afryce, w Tobruku 80 tyś z nich dostało się do niewoli.
Napisano
W Europie walczył brazylijski korpus ekspedycyjny w składzie: jedna dywizja piechoty i dywizjon myśliwsko- bombowy (łącznie ponad 25 tyś. ludzi). Weszli do walki pod koniec 1944 roku we Włoszech. Do końca wojny w toku walk zginęło 451 brazylijczyków.

wszystkie dane za: Encyklopedia II Wojny Światowej, Warszawa 1975

pozdr
Napisano
Gwoli uzupełnienia - Brazylijski Korpus Ekspedycyjny walczący we Włoszech otrzymał standardowe wyposażenie US Army - są jednak znane fotografie, na których wyżsi oficerowie występują w oryginalnych mundurach brazylijskich.

Napisano
Tutaj możesz zobaczyć jak kobra pyka fajeczkę...

http://www.rudnei.cunha.nom.br/feb.html

jotes

PS. Ten język nie jest taki trudny, wiele można się domyślić.
Napisano
Podstawowa książka o udziale Brazylijczyków w II wojnie nosi tytuł:
O Brasil na Segunda Guerra Mundial. Rzeczywiście łatwo sobie przetłumaczyć ten tytuł, chociaż to jest portugalski jak mniemam, a nie hiszpański. Wyczytałem też, że na wojnie w Europie zginęło 239 Brazylijczyków a 465 zostało rannych (mogę się mylić, bo coś źle zrozumiałem). Wojska brazylijskie walczyły od 6 IX 1944 do 2 V 1945.
Myślę, że tacy Niemcy czy Włosi, którzy z nimi walczyli musieli się bardzo zdziwić gdy się dowiedzieli kto do nich strzela.
Teraz wskażcie mi stronę poświęconą udziałowi RPA w II wojnie, a szczególnie jej południowo-afrykańskiej dywizji pancernej. POZDROWIENIA
Napisano
Niedawno na rynku pojawiła się książczyna, brazylijska oczywiście - format A4, około 50 stron + arkusz kalek. Dużo zdjęć sprzętu jeżdżącego. Ukazywały się też przyczynkarskie artykuły w AFV-News, Military Modelling oraz w polskich Militariach i Faktach (5-6/2000).

W kilku krótkich żołnierskich słowach, sprzęt kołowy ich dywizji w Italii (1a Divisao de Infantaria Expedicionaria) to samochody pancerne M8, Half Tracki M3A1 i pochodne, ciągniki artyleryjskie M5 oraz cała czereda wozów transpotrowych, typowych dla każdej dywizji zorganizowanej w oparciu o amerykański OdB.

Dodatkowo, mieli też parę zdobycznych niemieckich ciągników półgąsienicowych. Nie pamiętam w tej chwili dokładnie czy były do Kraus-Maffei (Sd.Kfz.7) czy też inne. Jeżeli to kogoś bardzo interesuje, mogę sprawdzić w domu.

Dywizja najcięższe straty poniosła w walkach o Montese 14 kwietnia 1945 roku (453 zabitych i rannych w ciągu trzech dni), osłaniając flanke 10. amerykańskiej Dywizji Górskiej.

Ciekawostka jest fakt, że w skład dywizji wchodził także pododdział lotniczy - 1a Esquadrilha de Ligacao e Observacao (1. Eskadra Obserwacyjno-Łącznikowa) z 10 samolotami L-4 Grasshopper.

Jeżeli komuś trzeba więcej - służę.

TB
Napisano
Gwoli uzupełnienia lista wozów dostarczonych Brazylii w ramach programu Lend-Lease, z których większośc NIE znalazła się w Italii:

- 30 samochodów rozpoznawczych M3 White,
- 8 opancerzonych transporterów półgąsienicowych M2A1,
- 20 opancerzonych transporterów półgąsienicowych serii M3,
- kilkadziesiąt (?) samochodów pancernych M8 i M20,
- 220 lekkich czołgów M3 i M3A1 Stuart,
- 20 czołgów średnich M3 Lee,
- 60 lub 54 czołgów średnich M4 i M4A1 Sherman.

TB

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie