jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 5 wedłóg mojego kolegi i mnie to dzisiejszy róg Kościuszki i Mickiewicza.Kamienica po prawej stronie patrząc w kierunku Retkini. 11 zidentyfikowaliścmy jako pl.Wolnośći fragment między ul. Nowomiejską (po prawej) a Legionów (po lewej).Pozdr. MJ
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 A czy ktoś może rozpozna to miejsce. Tym razem to zagadka.Ironrat
jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Obecnie to jest Muzeum Archeologiczne i Etnograficzne w Łodzi na pl. Wolności nr nie pamiętam.W czesniej tylko nie pamiętam kiedy było tam chyba gimnazjum.Pozdr.MJ
jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Obecnie to jest Muzeum Archeologiczne i Etnograficzne w Łodzi na pl. Wolności nr nie pamiętam.W czesniej tylko nie pamiętam kiedy było tam chyba gimnazjum.Pozdr.MJ
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Trafiony, zatopiony. Wcześniej była tam Szkoła Rzemiosł. Trzeba przyznać, że budynek i okolice bardzo się zmieniły.PozdrawiamIronrat
jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Heh dokładnie:)Ale wracajac do zagadek o łodzi to zdjęcie na którym jest doroszka to moze być adolf hitler strasse czyli Piotrkowska przy pasażu Schilera w głębi tak jakby widać obecny budynek UMŁ.Pozdr.MJ
jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 http://www.lodz.pl/miasto/stare11.html Podobno tą synagogę spalili smai Żydzi aby nie została zbeszczeszczona przez Niemców.Pozdr.MJ
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Te kolumienki w kamienicy po prawej stronie, I,II piętro, coś mi mówią, ale nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć tego domu. Jutro chyba przespaceruję się po Pietrynie.Ironrat
jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Zdjęcie nr 9 to według mnie ul.Piotrkowska skrzyżowanie z ul.Andrzeja.Tramwaj skręca z Ul. Piotrkowskiej w ul. Andrzeja.Pozdrawiam MJ
frost Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Zjęcie nr 11 , potwierdzam Pl. Wolności. Charakterystyczna kamieniczka jest dokładnie na wprost Muzeum Archeologicznego. Specjalnie dziś sprawdziłem;)A przy okazji mam pytanie do kolegów-łodziaków. W szeregu kamienic między ulicami Zachodnią,Nowomiejską i Drewnowską ponad dachami widoczna jest ciekawa konstrukcja z czerwonej cegły: wygląda jak komin lub wieża. Najlepiej widać ją z okolic Pl. Kościelnego. Czy ktoś zna jej przeznaczenie ?
jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Uff chyba się udało ustalić wszystkie nr 4 to fabryka na ul. Łąkowej obok koścoioła który widać na zdjęciu wcześniejszym.Zwroćcie uwagę na zdjęcie nr 3 po prawej stronie przy krawędzi jest tam taka charakterystyczna wiezyczka/nadbudówka (za flagą). Na zdjęciu nr 4 widać tę samą wieżyczkę ale z innej strony i tu dla utrudnienie schowała się ona za pniem drzewa.Nr 7 to jedna z bram na ul. Piotrkowskiej, która ma jednocześnie wejście od ul. Kościuszki ale która dokładnie tego nie jestem w stanie powiedzieć.Wydaje mi się że któraś między nr 77 a ul.Andrzeja. Kto ma troche wolnego niech przeleci się po tych bramach, dla dokładnej idetyfikacji.Pozdr. MJ
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Na zdjęciu 9 widać w tle wieżę kościoła. Czyli faktycznie Piotrkowska. Na dobrą sprawę pozostaje tylko ta brama. Ze względu na pozostałe zdjęcia na 99% też Piotrkowska, ale która brama.Jesli chodzi o tenkomin, to nie mam pojęcia.Tak a propos. Wiedziałem, że na terenie obok rektoratu Akademii Medycznej znajdowała się synagoga, ale dzisiaj wpadłem na informację, iż w tym miejscu pochowanych jest pod parkingiem kilkuset Niemców, którzy w 1945r zdołali opuścić miasta. Czy coś wiecie na ten temat?Ironrat
Boruta Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 Jaki ładny był kiedyś kaliski. I kto to zniszczył? To co jest, to lica namiastka.Pozdrawiam
jagoda Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 Ok czyli udało się zidetyfikować wszystkie fotografie.Może teraz je uporządkuję:1 Dworzec Łódź Kaliska.2 Kościół Matki Boskiej Zwycięskiej przy ul. Łąkowej.3 jw4 Wg mnie to komienica na ul Łąkowej.5 Róg Kościuszki i Mickiewicza patrząc w strone Retkini.6 Ten sam róg tylko patrząc w przeciwnym kierunku czyli w stronę Widzewa.7 Któraś brama na Piotrkowskiej, ale któea to mam nadzieje się niebawem dowiemy( licze na Ciebie IRONRAT ).8 Piotrkowska prz pasażu Schillera.9 Róg Potrkowskiej i Andrzeja.10 Pitrkowska z widokiem na pl. Wolności11 Pl.WolnościPozdrawiam MJ
obert8 Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 Mnie tez zaciekawil ten watek o pochowanych niemcach wiem ze w parku tam gdzie palmiarnia tez byli a moze i sa pochowani niemcy Z tego co sie dowiedzialem od naocznego swiadka to byli zepchnieci do dolu i przysypani masa wapna pzdr obert8
Boruta Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 W ogóle, do pochówków Niemców w 1945 roku to popdobno grzebali w różnych okopach.Pozdrawiam
jagoda Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 Co do grzebanie Niemców w różnych dziwnych miejscach to moze być prawda. Ojciec mi opowiadał jak zaraz po wojnie 1945 od maja do lipca jak MO łapała jakiegoś goscia w kolorze feldgrau to kulka w łeb i do piachu, moe koniecznie na cmentarzu,a że nie chcaiło się nikomu kopać towrzucano ich gdzie bądź. W mojej miejscowości- Nowosolna (właściwie to juz Łódź) jest kilka takich mogił.Pozdrawiam MJ
IRONRAT Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 Informacja jest wiarygona. Dla mnie szokująca jest sama liczba. Dokłanie kto to był? Jak przebiegały wyadarzenia? Jest sporo pytań. Codzienni masa luzi tam chodzi i nikt nie zdaje sobie sprawy z tego, że chodzi po masowym grobowcu.W ramach rozwinięcia tematu świątynnego. W Łodzi przed wojną były 3 cerkwie. Teraz jest tyko jedna. Gdzie były pozostałe?Ironrat
IRONRAT Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 Widzę że moja klawiatura coraz częściej połyka literki. Muszę chyba ją zmienić.Ironrat
obert8 Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 sa 2 cerkwie 1 na ul POW droga przy Dworcu Fabrycznym pzdr obert
IRONRAT Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 Tej na POW jakoś nie kojarzę. Zapytam więc inaczej. Gdzie się znajdowały cerkwie zniszczone przez Niemców? Wiem, że takowe były (była).Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.