Skocz do zawartości

Zagadka

jotes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ktoś wie może co to za łamigłówka? (Nie jest do działu identyfikacja, bo znam odpowiedź i może wkrótce ją zamieszczę?)

Uwaga: kolega Polsmol nie bierze udziału w rozwiązywaniu tej zagadki (tylko dlatego, że także zna odpowiedź).

P.Z.I.N.Z.
MODEL T K S
FOR?VOZNY 111
TAODRIGRU 14X1?
MODEL SILNIKA F122
NAPODWOZIA (puste miejsce)
??AR WLAGNY 2430
??REVENTA 1623 (lub 1523)

Miłego zgadywania.
Napisano
No tak, Hartmann nie dał innym nawet szansy ;-) ... Przynajmniej jeśli chodzi o pierwszą część zadania. Ale aktualne pozostaje drugie pytanie: jaka jest jej treść?

Napisano
P.Z.INŻ.
MODEL TKS
.......... (NR BOCZNY 111??)
..........
MODEL SILNIKA F22
NR PODWOZIA
CIĘŻAR WŁASNY 2430
..................

Tyle zrozumiałem ;-))
A o co chodzi z tą tabliczką znamionową - tak myślę?

Pozdrawiam
Napisano
Na początek nie najgorzej, ale NR BOCZNY to raczej nie jest. A co z resztą? Jakieś pomysły?
Oczywiście historię tego tekstu opowiem, bo jest dość zabawna (ja go sobie nie wymyśliłem). Ale przede wszystkim czekam na odszyfrowanie pozostałych informacji.
Napisano
Coś wam kiepsko idzie... Nie znacie chińskiego? Do dzieła!
Jak mi zaraz który nie przetłumaczy tego tekstu, to zabiorę tego TKS-a, wstawię do garażu i niech się tam kurzy... Nie chcą mi dać dowodu rejestracyjnego bez tych informacji, które są na tabliczce! Pomóżcie ;-)
Napisano
Rozwiązanie w porze największej oglądalności.
Tylko dla posiadaczy dekoderów.
Z przyczyn technicznych emisja odcinka nie odbędzie się.
Napisano
Albo wyjde na idiote albo trafię.
Opis czołgu TKF na tabliczce w Belgradzie w Twierdzy Kalemegdon.Ostatni ciężar może tyczyć ciężaru holowanej przyczepki towarzyszącej.
Leszek
Napisano
A skąd wiemy, że w Belgradzie jest TKF. Stąd, że na tabliczce jest silnik Fiata? Niestety, to nie jest ta tankietka. Przecież jest napisane: TKS.
Za chwilę opowiem tę bajkę prawie do samego końca...
Napisano
Pamiętacie tę ostatnią tankietkę z dalekiej północy? Co to tylko sama wanna po niej niby została? Gość, który ją odnalazł pisał już wtedy, że miała jeszcze tabliczkę. Ot i pierwsza część zagadki. Także on odcyfrował z niej informację i stąd ta chińszczyzna, bo nie znając polskiego średnio mu się to udało.
I stąd bierze się druga, jak na razie, część zagadki (może będzie też trzecia?). Co tam jest napisane? Moja propozycja jest następująca:
PZ INZ
MODEL TKS
NR FABRYCZNY 111
DATA ODBIORU 14X1?
MODEL SILNIKA F122
NR PODWOZIA
CIĘŻAR WŁASNY 2430

no i ta ostatnia linia nadal jest dla mnie zagadką i faktycznie może dotyczyć uciągu albo obciążenia (na 99% ostatnie 4 litery są ENIA).

A teraz kolejne pytania:

1. Ludzie lubią takie rzeczy sobie zabierać na pamiątkę, więc jest szansa, że ktoś ma taką tabliczkę i może powiedzieć co rzeczywiście jest tam napisane?

2. Czy może jest to super rarytas i warto, żebym nacisnął Larsa i wydobył przynajmniej zdjęcie?

Pzdr,

jotes
Napisano
TKS tak zwanej czwartej serii czyli numery fabryczne 84-189 posiadający wojskowe numery rejestracyjne 1597-1682 i właśnie z silnikiem Fiat to produkcja 1934-1935.Czyli nie ma wątpliwości że rokiem brakującym w dacie jest 1934.
Leszek
Napisano
Ostatnia linijka jest dziwna,no bo tak.Nie odnosi się ani do ciężaru pustego czołgu,ani do długosci oporowej gąsienicy.Można na upartego przyjąć że jest to max masa ciągnięta - ale !!!.
Wojskowa Instrukcja Czołga TKS mówi wyraźnie iż czołg ma siłę uciągu 1600 kg,ale na pierwszym biegu.Na biegu czwartym to już tylko 200 kg,i bądź tu człeku mądry.
Leszek
Napisano
Już wcześniej chciałem zapytać: skąd pewność, że rok produkcji to 34, a nie 35? Też mi się tak wydaje, ale pewności nie mam.

Pzdr,

jotes

P.S. Ostatnia linia po powtórnym odczytaniu przez autora zdjęcia NR.REVESTR. 1623" czyli już wiadomo o co chodzi :-).
Napisano
To proste.Wciągu 1934i1935 wypuszczono z taśmy 105 wozów.Czołg o którym mówimu był 22 wozem z tej partii w periodzie dwuletnim.Nie mógł być więc wyprodukowany w 1935 gdyż na wyprodukowanie pozostałych 83 wozów pozostałby miesiąc a to niemożliwe,nie było takich zdolności produkcyjnych.
Leszek
Napisano
Tak, to wydaje się logiczne. Oczywiście przy założeniu, że na plakietce jest rzeczywiście 14 X, a nie coś innego. Ale tego już raczej nie ustalimy, bo mój informator ma tylko kiepskie zdjęcie, a plakietka jest na swoim miejscu :-)
Napisano
Mam kilka zdjęć tego TKS-a, ale nie wiem jak je zamieścić.
Napisano
Primo: na stronie głownej jest opisane zamieszczanie zdjęć,
Secundo: musisz się zalogować/zarejestrować,
Tertio: sprawdź czy zdjęcia nie są za ciężkie"

A w ogóle to miło Cię tu znowu widzieć.
Napisano
Cytuję: djęcia muszą być w formacie .jpg, najdłuższy bok nie dłuższy niż 600 pikseli a waga max. 100 kb". Więc jeśli prosto z aparatu, to możliwe, że trzeba je bedzie nieco przykroic.

jotes
Napisano
P.S. Jeśli są to zdjęcia Larsa, to trzeba by go zapytać o zgodę na umieszczenie ich tutaj. Oczywiście zawsze możesz je wrzucić do mnie na e-mail: jotes25@op.pl, na pewno nie miał by nic przeciwko temu :-))))
Napisano
Na głównej stronie masz zarejestruj się", po lewej stronie poniżej głównego menu. Potem już bedziesz łusty" jak i my ;-)

Do jutra,

jotes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie