jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Autor Napisano 9 Styczeń 2003 Ktoś wie może co to za łamigłówka? (Nie jest do działu identyfikacja, bo znam odpowiedź i może wkrótce ją zamieszczę?)Uwaga: kolega Polsmol nie bierze udziału w rozwiązywaniu tej zagadki (tylko dlatego, że także zna odpowiedź).P.Z.I.N.Z.MODEL T K SFOR?VOZNY 111TAODRIGRU 14X1?MODEL SILNIKA F122NAPODWOZIA (puste miejsce)??AR WLAGNY 2430??REVENTA 1623 (lub 1523)Miłego zgadywania.
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Autor Napisano 9 Styczeń 2003 Waszym zadaniem jest powiedzieć co to za informacja i przetłumaczyc ją z chińskiego ;-) na polski.Pzdr,jotes
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Autor Napisano 9 Styczeń 2003 No tak, Hartmann nie dał innym nawet szansy ;-) ... Przynajmniej jeśli chodzi o pierwszą część zadania. Ale aktualne pozostaje drugie pytanie: jaka jest jej treść?
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 P.Z.INŻ.MODEL TKS.......... (NR BOCZNY 111??)..........MODEL SILNIKA F22NR PODWOZIACIĘŻAR WŁASNY 2430..................Tyle zrozumiałem ;-))A o co chodzi z tą tabliczką znamionową - tak myślę?Pozdrawiam
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Autor Napisano 9 Styczeń 2003 Na początek nie najgorzej, ale NR BOCZNY to raczej nie jest. A co z resztą? Jakieś pomysły?Oczywiście historię tego tekstu opowiem, bo jest dość zabawna (ja go sobie nie wymyśliłem). Ale przede wszystkim czekam na odszyfrowanie pozostałych informacji.
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Autor Napisano 9 Styczeń 2003 Coś wam kiepsko idzie... Nie znacie chińskiego? Do dzieła!Jak mi zaraz który nie przetłumaczy tego tekstu, to zabiorę tego TKS-a, wstawię do garażu i niech się tam kurzy... Nie chcą mi dać dowodu rejestracyjnego bez tych informacji, które są na tabliczce! Pomóżcie ;-)
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Autor Napisano 9 Styczeń 2003 Rozwiązanie w porze największej oglądalności. Tylko dla posiadaczy dekoderów. Z przyczyn technicznych emisja odcinka nie odbędzie się.
Hartmann Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Albo wyjde na idiote albo trafię.Opis czołgu TKF na tabliczce w Belgradzie w Twierdzy Kalemegdon.Ostatni ciężar może tyczyć ciężaru holowanej przyczepki towarzyszącej.Leszek
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Autor Napisano 9 Styczeń 2003 A skąd wiemy, że w Belgradzie jest TKF. Stąd, że na tabliczce jest silnik Fiata? Niestety, to nie jest ta tankietka. Przecież jest napisane: TKS.Za chwilę opowiem tę bajkę prawie do samego końca...
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Autor Napisano 9 Styczeń 2003 Pamiętacie tę ostatnią tankietkę z dalekiej północy? Co to tylko sama wanna po niej niby została? Gość, który ją odnalazł pisał już wtedy, że miała jeszcze tabliczkę. Ot i pierwsza część zagadki. Także on odcyfrował z niej informację i stąd ta chińszczyzna, bo nie znając polskiego średnio mu się to udało.I stąd bierze się druga, jak na razie, część zagadki (może będzie też trzecia?). Co tam jest napisane? Moja propozycja jest następująca:PZ INZMODEL TKSNR FABRYCZNY 111DATA ODBIORU 14X1?MODEL SILNIKA F122NR PODWOZIACIĘŻAR WŁASNY 2430no i ta ostatnia linia nadal jest dla mnie zagadką i faktycznie może dotyczyć uciągu albo obciążenia (na 99% ostatnie 4 litery są ENIA).A teraz kolejne pytania:1. Ludzie lubią takie rzeczy sobie zabierać na pamiątkę, więc jest szansa, że ktoś ma taką tabliczkę i może powiedzieć co rzeczywiście jest tam napisane?2. Czy może jest to super rarytas i warto, żebym nacisnął Larsa i wydobył przynajmniej zdjęcie? Pzdr,jotes
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Autor Napisano 9 Styczeń 2003 Aha, co do daty odbioru, to brakuje tylko rok, więc to pewnie będzie łatwo ustalić.
Hartmann Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 TKS tak zwanej czwartej serii czyli numery fabryczne 84-189 posiadający wojskowe numery rejestracyjne 1597-1682 i właśnie z silnikiem Fiat to produkcja 1934-1935.Czyli nie ma wątpliwości że rokiem brakującym w dacie jest 1934.Leszek
Hartmann Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Ostatnia linijka jest dziwna,no bo tak.Nie odnosi się ani do ciężaru pustego czołgu,ani do długosci oporowej gąsienicy.Można na upartego przyjąć że jest to max masa ciągnięta - ale !!!.Wojskowa Instrukcja Czołga TKS mówi wyraźnie iż czołg ma siłę uciągu 1600 kg,ale na pierwszym biegu.Na biegu czwartym to już tylko 200 kg,i bądź tu człeku mądry.Leszek
jotes Napisano 13 Styczeń 2003 Autor Napisano 13 Styczeń 2003 Już wcześniej chciałem zapytać: skąd pewność, że rok produkcji to 34, a nie 35? Też mi się tak wydaje, ale pewności nie mam.Pzdr,jotesP.S. Ostatnia linia po powtórnym odczytaniu przez autora zdjęcia NR.REVESTR. 1623" czyli już wiadomo o co chodzi :-).
Hartmann Napisano 13 Styczeń 2003 Napisano 13 Styczeń 2003 To proste.Wciągu 1934i1935 wypuszczono z taśmy 105 wozów.Czołg o którym mówimu był 22 wozem z tej partii w periodzie dwuletnim.Nie mógł być więc wyprodukowany w 1935 gdyż na wyprodukowanie pozostałych 83 wozów pozostałby miesiąc a to niemożliwe,nie było takich zdolności produkcyjnych.Leszek
jotes Napisano 13 Styczeń 2003 Autor Napisano 13 Styczeń 2003 Tak, to wydaje się logiczne. Oczywiście przy założeniu, że na plakietce jest rzeczywiście 14 X, a nie coś innego. Ale tego już raczej nie ustalimy, bo mój informator ma tylko kiepskie zdjęcie, a plakietka jest na swoim miejscu :-)
Gość Napisano 13 Styczeń 2003 Napisano 13 Styczeń 2003 Mam kilka zdjęć tego TKS-a, ale nie wiem jak je zamieścić.
jotes Napisano 13 Styczeń 2003 Autor Napisano 13 Styczeń 2003 Primo: na stronie głownej jest opisane zamieszczanie zdjęć,Secundo: musisz się zalogować/zarejestrować,Tertio: sprawdź czy zdjęcia nie są za ciężkie"A w ogóle to miło Cię tu znowu widzieć.
jotes Napisano 13 Styczeń 2003 Autor Napisano 13 Styczeń 2003 Cytuję: djęcia muszą być w formacie .jpg, najdłuższy bok nie dłuższy niż 600 pikseli a waga max. 100 kb". Więc jeśli prosto z aparatu, to możliwe, że trzeba je bedzie nieco przykroic.jotes
jotes Napisano 13 Styczeń 2003 Autor Napisano 13 Styczeń 2003 P.S. Jeśli są to zdjęcia Larsa, to trzeba by go zapytać o zgodę na umieszczenie ich tutaj. Oczywiście zawsze możesz je wrzucić do mnie na e-mail: jotes25@op.pl, na pewno nie miał by nic przeciwko temu :-))))
jotes Napisano 13 Styczeń 2003 Autor Napisano 13 Styczeń 2003 Na głównej stronie masz zarejestruj się", po lewej stronie poniżej głównego menu. Potem już bedziesz łusty" jak i my ;-)Do jutra,jotes
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.