Bocian Napisano 14 Styczeń 2003 Napisano 14 Styczeń 2003 Tak w sumie to dwa takie spotkania juz się odbyły :)
nikt Napisano 17 Styczeń 2003 Napisano 17 Styczeń 2003 Mam jeszcze małe pytanie : czy ktoś szukał w okolicach Białej pod Wejherowem?
Gość Napisano 18 Styczeń 2003 Napisano 18 Styczeń 2003 ...kolego Nikt,czy oprócz mnie ktoś jeszcze się odezwał?
Gość Napisano 27 Styczeń 2003 Napisano 27 Styczeń 2003 ostanio troche pochodzilem w okolicach toru crossowego pomiedzy gdyni i sopotem i naprawde sie zdziwilem :-0 zawsze myslalem ze to tylko jeden duzy bunkier i pare mniejszych stanowisk w lesie, a tymczesem jest tam cala masa stanowisk - gesta linia okopow (nawet wieksze - dla ciezarowek?), nie jestem expertem w temacie fortyfikacji, ot troche sie interesuje militariami, ale zrobilo to nam nie wrazenie, czy ktos moze podac jakies zrodla gdzie mozna by cos wiecej poczytac w temacie, moze ktos moze cos wiecej napisac o tych stanowiskach artylerii?
Red alf Napisano 27 Styczeń 2003 Napisano 27 Styczeń 2003 WitamCo do stanowisk artylerii na wzgórzach Kolibskich znajdowała się tam niemiecka forteczna bateria plot. (flakbaterii) spełniająca funkcje także baterii zaporowej (sperrbateri). W skład baterii wchodziły 4 działa 105mm i najprawdopodobniej 4 128mm (ew. 2 półbateria, ale jestem w fazie poszukiwań reszty).Ten bunkier to był centralny punkt kierowania ogniem dla tej baterii,znajdował się tam najprawdopodobniej 6 metrowy dalmierz altyleryjski .105tki stały na okrągłych podstawach a 128ki na wielokątnych.Do obrony bezpośredniej baterii słóżyły lekkie flaki 20mm.Pozdrawiam
Red alf Napisano 27 Styczeń 2003 Napisano 27 Styczeń 2003 Moze jeszce troche wesolej twótczości na temat przybliżonego wyglądu punku kierowania ogniem, dalmierz oczywiście nie jest orginalny ale tak poglądowo;)
SP17 Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 Witam zainteresowanych. Zbliża się długi wekend. Może to o czym pisaliśmy w tym temacie zamienimy w czyn i poszukamy wspólnie pamiątek po 1 MPS i nie tylko tym. Co wy na to? Pozdrawiam Irek.
gucio Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 Mozna byłoby razem poszukac tylko ze ja dopiero bede tam w wakacje.Takie mam plany:)DO SP17:Mieszkasz w tych okolicach??POzdrawiam:)Gucio
gucio Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 tak myślałem:)Zamierzam tam uderzyc w wakacje.Pewnie szuakłaes na kępie.Jestem ciekaw czy tam jeszce wychodzą jakies fanty.Jak tak to jakie??POzdrawiam:)Gucio
SP17 Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 To akurat będą wiedzieli koledzy z Gdyni, którzy częściej tam bywali. Ja chodziłem w okolicy Kazimierza. Parę łusek polskich i niemieckich - dwie 20mm lotnicze, resztka zapalnika wrzesniowego gruch panzerf. to co znalazlem (grucha oczywiście została w ziemi). Mam jednak nadzieję, że jeszcze coś ciekawego znajdę. Pozdrawiam.
gucio Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 Miejmy nadzieje ze cos jeszce z wrzesnia będzie i warto tam bedzie poszukac:)Tak czy tak się tam przejade i poszukam ,a nóz cos fajnego się trafi:)POzdrawiam:)Gucio
SP17 Napisano 30 Czerwiec 2003 Napisano 30 Czerwiec 2003 Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem. Może teraz w końcu byśmy umówili się na wykopki w rejonie działań tego pułku. Mam wakacje - to znaczy dużo czasu. Pozdrawiam i czekam na propozycje.
Tom Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 To gdzie kopiemy ? Dajcie jakieś miejsce i termin na spotkanie to pogadamy.
SP17 Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Ja mam wakacje i jestem dyspozycyjny. Chciałbym poszukać w okolicy Sopieszyna tam były najcięższe walki nie licząc Kępy Oksywskiej. Pozdrawiam i czekam na propozycje.
Dziki Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Za parę dni będę miał wykrywkę wiec z chęcią też bym sie pisał :)
kelau Napisano 3 Lipiec 2003 Napisano 3 Lipiec 2003 cześćostatnio trafił mi się marynarski guzik polski na południowo wschodniej części Kępy, pomiędzy Dębogórzem dolnym i górnym, ale deszcz przerwał moje poszukiwania.Myślę że warto tam się jeszcze pokręcić.pozdr
SP17 Napisano 23 Lipiec 2003 Napisano 23 Lipiec 2003 Witam. Czy są chętni do wypadu w tygodniu z sobotą włącznie na pozycje tego pułku? Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.