Skocz do zawartości

1 Morski Pułk Strzelców

Gość Irek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanownych kolegów.Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z was przeszukiwał lub czyni to nadał tereny na, których walczył 1 MPS.Oczywiście chodzi o efekty . Ja w czasie wakacji wybierałem się dwukrotnie. Efekt to dwa guziki w złym stsnie kilka łusek,również polskich. Chodziłem według szkiców mapek sytuacyjnych z książki Gdynia 1939" w okolicy na płn.od Sopieszyna, Nowy Dwór Wejherowski i wzgórzach Kazimierza. Oczywiście chodzi o okres walk wrześniowych.
Napisano
Witam! Miło, ze ktokolwiek jeszcze interesuje się Obroną Gdynii. Wielokrotnie przeszukiwałem wszelkie miejsca zwiazane z walkami na terenie wybrzeża we wrześniu 1939.Raczej trudno jest cokolwiek znaleść. Najlepsze miejsce na polskie fanty to okolice Łężyc, oraz Suchego Dworu.
pozdrawiam.
Napisano
Witam!
Ciężko obecnie już jest cokolwiek znaleść polskiego z września '39 głównie to za sprawą gospodarności okupanta nimieckiego, wykorzystywali wszystko co się dało, pozatym szczupłość naszego uzbrojenia (mało tego było) a każdy chce coś znaleść;)
Nie miałem nigdy szczęścia do polskich pozycji wokół Gdyni(no może po za hurtową ilością łusek od Lebela ale i tak większość z francuskimi biciami)
Co do miejsc gdzie jeszcze można coś trafić to chyba jeszcze też Babie Doły i Oksywie
Pozdrawiam
Napisano
Mozna pochodzic w okolicach drogi Gdynia Sopot.Droga przez
las na Brodwino ale w kierunku Gdyni.Bylo tam kilka polskich stanowisk i z tego co wiem to Polacy wycofali sie z tamtad ok 10 wrzesnia.Artyleria niemiecka musiala zrobi swoje.Koledzy szukajacy w transzejach uzbrojenia niemieckiego jakims cudem znalezli polskie.Tyle ze to bylo 10 lat temu od tego czasu nie slyszalem nic na ten temat.
Napisano
Jeszcze sobie przypomnialem ze w okolicach motokrosu,a dokladniej stanowiska polskich dzial stalych znaleziono amunicje strzelecka na pewno z wrzesnia 1939.Tam byly kiedys ogrodki dzialkowe a teraz cos beda budowac tak ze czasu pozostalo malo
Napisano
Ej, a te ciagnace sie w lasach brodwinskich transzeje nie sa przypadkiem niemieckie??? Chodzi mi o gore ulicy, tuz przy wylocie na Kack. Wprawdzie stanowiska przez nią łączone zdają sie byc skierowane w dół, ku Sopotowi (na zdrowy rozsadek, lecz nie jestem specem), ale czy nasi zdązyliby tyle wykopac? Nie sadze!
Ostra potyczka byla tam w okolicy natomiast o wzgorze 126.4, dzisiaj Bernardowo. Niemcy sie nan nim umconili, nasi szturmowali z powodzeniem.
Napisano
Do tebe:
Na wzgórzach Kolibskich owszem znajduje się polskia linia okopów z '39 lecz ta bateria to jest niemiecka zaporowa stały tam 105tki i 128ki. Najbliższa polska bateria stała (była to plot) znajdowała się w Redłowie.
Pozdrawiam
Napisano
Witam ponownie.Jak już wspomniałem moja wiedza nt.walk 1MPS pochodzi z książki Gdynia 39" i zamieszczonych tam mapek.Z treści wynika,że największe straty pułk poniósł na terenach, które wymieniłem,oczywiście dodać należy jeszcze Kępę Oksywską ku morzu.Wymienione przez kolegów tereny to raczej obszar walk 2MPS(leśniczówka Krykulec,rzeczka Kacza).Mnie zainteresował właśnie ten pułk z uwagi na to,że był najlepiej uzbrojony(to wcale nie znaczy,że super)w porównaniu z pozostałymi jednostkami polskimi.
A może udałoby się zorganizować wspólne poszukiwania?
Napisano
Troche pofolgowalem z droga ale chodzilo mi o pozycje 5 komp i 3 komp rez 2 MPS.Jzeli chodzi o te dziala to mialen na mysli dzialki bardziej w kierunku Gdyni w okolicach starej strzelnicy nad Klifem.A co do wspólnej wyprawy to czemu by nie,tyle ze dopiero na wiosne bo teraz to serdecznie dziekuje.A jezeli chodzi o sprzty z 1939 to 15 lat temu wielu zbieraczy po prostu je olewalo.W tym czasie magia byla bron niemiecka a szkoda bo chyba masa wykopanych rzeczy rozsypala sie do konca.
Napisano
Oczywiście - chodziło mi o poszukiwania na wiosnę.
Z tego co podaje książka to 2MPS nie walczył tak krwawo (oprócz wspomnianej leśniczówki)jak 1MPS.
Napisano
Ta ksiazka jest troche tendencyjna i mysle ze wiele wypowiedzi i faktow zostalo z jakichs powodów pominietych.
Dawno dawno temu kiedy bylem harcerzem,zyli kombatanci ,ale tacy co nie z komuna a z niemcami wojowali.
I wlasnie kiedys tam podczas kolejnego biegu na orietacje czy czegos podobnego slyszalem o incydentach ktorych w ksiazce nie bylo.Jakas potyczka w lesie trzech na trzech albo trzech na druzyne.Cos sie ciagle dzialo a w ksiazce masz opisy wiekrzych strzelanin,wojna na wybrzezu przynajmniej na samym poczatku to byla prawie partyzantka.
Dla tego osobiscie uwazam ze 1 MPS na pewno mial duzo drobnych potyczek w ktorych calkiem latwo o zgubienie jakiejs czesci uzbrojenia.
Napisano
Witam !

Mówicie,że po 1 MPS nic nie mozna znależć ??? No,no...musze panów mocno rozczarować...wiosną zeszłego roku zdarzyło mi sie byc na wykopkach w okolicy Trójmiasta.Krótko póżniej napisałam do odkrywcy artykuł o historii 1MPS,jego szlaku bojowym i właśnie o poszukiwaniach pamiątek po pułku.Tekst był niezle zilustrowany fotografiami znalezionego sprzetu.Niestety...podobno w redakcji to wszystko zagineło.

A poniewaz jak widzę temat jest dla niektórych ciekawy...dam tu próbke fotograficzną pamiątek po pułku.Polską bron każdy zna,więc ograniczę się do nieco ciekawszych pamiątek...

I mała prosba- Prosze nie siac defetystycznych teorii jakoby po wrześniu 1939 roku nic nie mozna znależć.Po prostu w stosunku do poszukiwiań prowadzonych 10-15 lat temu zmieniła się metodyka poszukiwań i do zagadnienia należy podejść w nieco odmienny sposób.

Pozdrawiam India
Napisano

tutaj łapki kołnierzy,pagony i tekturowe podkładki do łapek.Jesli ktos jest niezorientowany informuje ze kotwiczki były insygniem 1 MPS.

Napisano
te naszywki wyglądaję jak ze skrzyni..
w ziemi by je robale zerzarły.....
Napisano
Witam wszystkich. Cieszę się, że temat chwycił. Jak widzę takie trofea to ani śnieg,ani mróz nie przeszkadza. We wrześniu(02r. nie 39)szukając na ścieżce do ogródków działkowych w Oliwie, zagadnięty zostałem przez gościa, który po paru minutach rozmowy pokazał mi sygnet na palcu. Była na nim kotwica i jakieś słowa.Okazało się, że te słowa to 1 Morski Pułk Strzelców !!!. Gość twierdził, że brał udział w walkach potem, że był w sztabie. Wyglądał jednak może na - góra 60 lat.Na wszelki wypadek mam z nim kontakt.
Napisano
...tak się jakoś składa,że trochę czasu spędzam w lasach - nazwijmy je okalającymi Gdynię,i stwierdzam, że trzeba mieć dużo szczęścia, by znaleść coś aszego" po za amunicją.Są miejsca, gdzie na pewno można coś znaleźć, ale wejść tam nie można i szybko pewnie się to nie zmieni.Trochę szkoda, bo niebawem to so siedzi tam w ziemi bezpowrotnie zgnije.
Napisano
Hm... zdjęcia wprowadziły mnie w stan zdziwienia, i stwierdzam ,że idę zamiatać ulice.. zamiast szukać.
Moze kilka wskazówek co do metodologii wyłuskiwania takich fantów?
pozdrawiam.
Napisano
Wprawdzie nie dotyczy moja wypowiedz 1MPS ale tez z okresu II wojny a raczej jej konca w 3miescie.
jesli bedzie sie chcialo komus polazic ze sprzetem po lasach.Wejsc w las w Sopocie ul 23marca (nie wiem jak sie nazywa obecnie)jakies 200m za ostatnimi bunkrami zobaczycie linie okopow tymi okopami przejdzcie do ul.malczewskiego.Troche ostroznosci przy tym nie zawdzi szczegolnie w okolicy ul malczewskiego,powyzej cmentarza jakies 150 m od ulicy znajdowal sie sklad amunicji ktory albo zostal wysadzony przez rosjan albo zostal trafiony(rozrzucone pociski i ich odlamki po calej okolicy)wiec ostroznie
Napisano
Mam taką propozycję. Zamiast bić pianę przez Odkrywcę" spotkajmy się w jakiejś dowolnej knajpie w Gdyni i tam ustalmy ,gdzie śmigniemy do lasu po zejściu śniegu. Wszystkich chętnych proszę o kontakt na mojego maila...
Napisano
A jak widać w Gdynii jest nas kupa". Może by tak pospolite ruszenie" zwołać? Spotykać sie czasem w lesie czasem w knajpce przy piwku? Stowarzyszenie zawiązać Miłośników Lądowej Obrony Wybrzeża" ?
pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie