majstergrzech Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 Witam wszystkich forumowiczówOstatnio wykopałem takie oto ogniwo,nie znam się na sprzęcie pancernym ale chętnie bym się dowiedział od jakiego pojazdu pochodzi. Pozdrawiammajster
majstergrzech Napisano 7 Styczeń 2005 Autor Napisano 7 Styczeń 2005 Oto ogniwo z drugiej strony (jezdnej). Sprawdziłem wymiar: ma szerokość 30 cm i długość 15 cm.Mam nadzieję, zę to coś pomoże i rozwiążecie zagadkę.Darz dół Grzech
Majorian Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Hmm.. znalazłem taką stronę z wzorami gąsiennic http://www.panzer-modell.de/pe/friul/friul.htm Strona wprawdzie dla modelarzy ale merytorycznie zdaje się być poprawna (przy okazji niezły przewodnik do oznaczania ogniw). Ogniwo T-70 różni się tam trochę. W każdym bądź razie zgadzamy się co do tego, że to od II wojennego, radzieckiego lekkiego czołgu. Moja też jest niechlujnie wykonana :) Pozdr.
majstergrzech Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 Potwierdzam - napisów brak.Grzech
piryt Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 Majstergrzech - zrób fotkę z drugiej strony i moze jakieś wymiary?Pozdrawka
j35 Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Witam.Ogniwo SU-76,T-70 (kiedyś już było na forum).Wymiary i zarys zewn. ten sam,ale reszta już inna.Pzdr.Jarek
jotes Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 Ogniwo wygląda b. podobnie do stosowanych w T-70/SU 76 (szerokość ok. 30cm).Pzdr,jotes
majstergrzech Napisano 10 Styczeń 2005 Autor Napisano 10 Styczeń 2005 WitamDzięki za zainteresowanie i burzę mózgów :)). Czyli mamy do czynienia z sowieckim wynalazkiem. Prawdopodobnie wygląd szczegółowy zależał od producenta. Jęsli byście wpadli na jakis trop napiszcie.PozdrawiamGrzech
piryt Napisano 8 Styczeń 2005 Napisano 8 Styczeń 2005 Moim zdaniem trafił Jotes... Tak na marginesie, ogniwa do Pz wykonywane były z dużą dokładnością. Pierwsze, co pomyślałem jak zobaczyłem te fotki, to to że wykonali je sowieci... paskudna odlewka".Ps.Fotka przedstawia T 70.Pozdrawka
jotes Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Reszta inna tzn. co? Wg mnie te ogniwa są identyczne. Jedyna różnica, to otwory w skrzydełkach". Domyślam się, że służyły do przykręcania ostróg" zimowych, więc wystarczyło, że jedynie część ogniw miała takie otwory.Pzdr,jotes
j35 Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Dochodzą jeszcze otwory w grzebieniach.Na moim są także oznaczenia.Pzdr.Jarek
jotes Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Na zdjęciach widzę, że oba ogniwa mają otwory w zewnętrznych częściach grzebieni...Pzdr,jotes
majstergrzech Napisano 11 Styczeń 2005 Autor Napisano 11 Styczeń 2005 Dzięki wszystkim za taki pozytywny odzew. Bardzo mi pomogliście. PozdrawiamDarz dółGrzech
majstergrzech Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 Witam wszystkich forumowiczówOstatnio wykopałem takie oto ogniwo,nie znam się na sprzęcie pancernym ale chętnie bym się dowiedział od jakiego pojazdu pochodzi. Pozdrawiammajster
Majorian Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 Ja również dziękuję. Zidentyfikowalem przy okazji także swoje ogniwo. Wczesniej nabrałem podejrzeń, że pochodzi z jakiegoś powojnennego spychacza i nosiłem się z myślą wyrzucenia go :)
Majorian Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 Też jestem ciekawy od jakiego to pojazdu. Mam od kilku tygodni identyczne ze skupu złomu. Na podstawie jednej fotografii podejrzewam, że pochodzi z radzieckiego czołgu lekkiego T60. Czy na towim również nie ma żadnych napisów? Pozdr.
j35 Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Witam.Mój trak na wewnętrznej powierzchni grzebieni nie ma.pzdr. Jarek
01dalton Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 WITAM . Najprawdopodobniej od niemieckiego Panzer 2. POZDRAWIAM
Majorian Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 Dane o gąsienicach czołgu T70 ze strony: http://www.jurek.com.pl/bron2ws/index2.php?kraj=su&rodzaj=wb&nr=001gąsienice metalowe, jednosworzniowe, dwugrzebieniowe, w każdej taśmie 91 (80) ogniw; szerokość gąsienicy 260 (300) mm, podziałka 98 (111 ) mm, długość oporowa gąsienicy 2322 mm, rozstaw środków gąsienic 2120 mm"Pozdr.
Pytanie
majstergrzech
Witam wszystkich forumowiczów
Ostatnio wykopałem takie oto ogniwo,nie znam się na sprzęcie pancernym ale chętnie bym się dowiedział od jakiego pojazdu pochodzi.
Pozdrawiam
majster
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.