Skocz do zawartości

O co w tym wszystkim chodzi?

jaca2003

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dym robi sie wielki wiec napiszę jeszcze raz chodziło mi o to skąd taka fascynacja niemcami? Panowie wielcekrzyczacy czy przypadkiem nie wystarczyła by odpowiedż na moje pytanie np Bo lubię lub Bo tak zamiast szukac wszędzie spisków i knowań?9myślę ze zainteresowani zorientują się o Kim piszę)
Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Hu hu hu fakt pan Jack 18 zwrócił mi uwage ze sie nie zarejestrowałem w poznajmy się Dlaczego? Bo nie poprostu interesuje mnie historia a nie zgromadzenie funfli którzy zjedza wszystkich o innych pogladach.Nazywam się Jacek Dąbrowski mieszkam w Gdańsku i mam 39 lat.Nie mam nic wspólnego z żadną organizacja poprawną lub nie poprawną politycznie.interesuje mnie Historia taka jaka się wydażyła a nie taka jaką by tu wielu chciało widziec. Jeśli telefon lub adres w celu oklepania mnie to plis na prv a napewno podam.
Pozdrawiam
Napisano
Witam
po dość długiej nieobecności zajżałem tu i od razu wniosek:
NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO.
ale - jeśli pozwolicie- zabiorę głos w tej sprawie.
Mianowicie:jest mi wszystko jedno kto ,co, czego i gdzie szuka.Czy jest to niemieckie, rosyjskie , murzyńskie czy eskimoskie. Najważniejsze jest szukanie - i satysfakcja że się cos znalazło.A leżeli nic się nie znalazło to też dobrze.Bedzie lepiej może następnym razem.A to że ktoś lubi bardziej artefakty niemieckie od polskich czy rosyjskich to jego rzecz.Jeżeli lubi zbierac niemieckie to zaraz musi być coś z nim nie tak? Otóż nie, oto przykład:
po upadku komuny na zachdzie szło wszystko jak bułeczki co miało związek z armią radziecką> A dla czego? Bo ichnie już jest znane , oklepane i wiadomo z czym to zjeść". To jest normalna psychologia.
NIE wierzę że jeżeli ktoś nawet interesuje się tylko fantami np :niemieckimi to jak znajdzie polskiego mausera to wymieni go zaraz na niemieckiego.
Ten temat mozna ciągnąć bez końca.......
Najważniejsze jest dla mnie to żeby SZUKAĆ.
I jak znajdę ruską skorupę F1 czy magazynki od MP - to ciesze się tak samo. A że chodze przeważnie z kimś, to nie ma to dla mnie znaczenia czy fascynuje go armia polska, niemiecka ,rosyjska czy z plemienia Hucu.Szukam śladów tego co było - bo za kilka...... lat nie będzie co zbierać.
BOCIAN - a teraz przepraszam za to co powiem:
Cały ten temat to pieprzenie o Szopenie za pomoca młotka murarskiego i łomu pomalowanego na zielono niebieską farbą. Zamiast czyścić Fanty i szykowac się do lasu jak kto może - to bije się tu pianę a na Zachód z Polski wyjeżdżają takie fanty o jakich 90 ciu % z Nas się nie sniło.

Konkluzja z tego? My tu pieprzymuy o dupie marynie a inni sie śmieją i walą nas w rogi. TYPOWE.
Zwyrazami szacunku dla WSZYSTKICH: Poldi

Napisano
widzisz panie jaca2003 - trochę mi pana szkoda i nie rozumiem pana, dodatkowo wstyd mi za pana jeżeli pan jest z Gdańska - bo ja jestem rodem z Elbląga - I pan Gdańszczanin i nie widział pan jarmarków dominikańskich - tam trzeba było zrobić sąde - dlaczego to kupują? no fakt w gdańsku i okolicy można trochę polszczyzny znaleść ale Elbląg to od 1237r. był niemiecki aż do 10.02.1945r., fakt trochę sawieta z tego okresu można znaleść (1945).
moje motto brzmi jak motto odkrywcy" -... szukania mi trzeba ...
ps. oklepanie pana nie sprawi mi satysfakcji - zastanawiam się tylko po co pan tak często wywołuje burzę , obrarza ludzi itp.?
Napisano
Witam
po dość długiej nieobecności zajżałem tu i od razu wniosek:
NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO.
ale - jeśli pozwolicie- zabiorę głos w tej sprawie.
Mianowicie:jest mi wszystko jedno kto ,co, czego i gdzie szuka.Czy jest to niemieckie, rosyjskie , murzyńskie czy eskimoskie. Najważniejsze jest szukanie - i satysfakcja że się cos znalazło.A leżeli nic się nie znalazło to też dobrze.Bedzie lepiej może następnym razem.A to że ktoś lubi bardziej artefakty niemieckie od polskich czy rosyjskich to jego rzecz.Jeżeli lubi zbierac niemieckie to zaraz musi być coś z nim nie tak? Otóż nie, oto przykład:
po upadku komuny na zachdzie szło wszystko jak bułeczki co miało związek z armią radziecką> A dla czego? Bo ichnie już jest znane , oklepane i wiadomo z czym to zjeść". To jest normalna psychologia.
NIE wierzę że jeżeli ktoś nawet interesuje się tylko fantami np :niemieckimi to jak znajdzie polskiego mausera to wymieni go zaraz na niemieckiego.
Ten temat mozna ciągnąć bez końca.......
Najważniejsze jest dla mnie to żeby SZUKAĆ.
I jak znajdę ruską skorupę F1 czy magazynki od MP - to ciesze się tak samo. A że chodze przeważnie z kimś, to nie ma to dla mnie znaczenia czy fascynuje go armia polska, niemiecka ,rosyjska czy z plemienia Hucu.Szukam śladów tego co było - bo za kilka...... lat nie będzie co zbierać.
BOCIAN - a teraz przepraszam za to co powiem:
Cały ten temat to pieprzenie o Szopenie za pomoca młotka murarskiego i łomu pomalowanego na zielono niebieską farbą. Zamiast czyścić Fanty i szykowac się do lasu jak kto może - to bije się tu pianę a na Zachód z Polski wyjeżdżają takie fanty o jakich 90 ciu % z Nas się nie sniło.

Konkluzja z tego? My tu pieprzymuy o dupie marynie a inni sie śmieją i walą nas w rogi. TYPOWE.
Zwyrazami szacunku dla WSZYSTKICH: Poldi

Napisano
Coby mi to Pan Ptak nie policzył w poczet przewinień to kolego jak słusznie zauwazyłeś masz rację ze tobie mnie szkoda.To fakt ale ja chociaż sie nie wstydzę swojego pochodzenia ani narodowosci(polskiej o ile tego kolega nie zauwazył).Jesli chodzi o dominika to rozumiem ze już w tym roku rodzice cię na niego puscili samopas.No i Pan zrobiłeś ta sadę i co?Otórz nie wiem czyś Pan zaywazył ale na dominiku sprzedaje sie wszystko za ile trafi się wariata.Ale może jak biegałeś za watą cukrową to tego nie zauwazyłeś?Co do wywoływania burzy to naprawdę poczytaj moje posty a potem wystrugaj krzuż i mnie na niego wrzucaj.A co do motta?No fakt jeszcze dużżżżżzo Panu tego trzeba zeby mieć własne zdanie.
sorry Panie Ptaku ale nie wytrzymałem więc o odpuszczenie grzechów proszę.
Pozdrawiam
Napisano
Poldi ładnie to ująłeś ale dalej nie wiem tego o co na poczatku pytałem.Czy już z tą Polską jest tak zle?czy po prostu nie mamy własnej historii.I o to mi tu chodziło ale jak zwykle zamiast poczytac dokładnie robi się dym.
Pozdrawiam
Napisano
no kolego to teraz przesadziłeś - zaryzykuję stierdzenie a nawet wyrzucenie mnie z forum - apropo rodziców tak się składa że to ja jestem rodzicem i mam 2 dzieci a czy ty masz 39 lat to wątpię bo człowiek w głowie to mózg a twój mi przypomina nastolatka - (nie obrazająć nastolatków)
Możesz też pisać że masz na imię TOMEK i Masz 12 lat.
A w dziób to z miłą chęcią ci teraz mogę dać.(niestety tylko wirtualnie)
Napisano
Powiem ci jaca, że czas to zastopować albo Bocian powiesi ciebie i paru innych. To nie ma sensu i juz nic poza większą awantura z tego nie wyniknie. Z autopsji...
Napisano
Diabeł (zbrodnie morderstwa, obozy koncentracyjne, całe to zło) zawsze ludzi podniecał, dlatego też ludzie szukają pamiątek po hitlerowcach, a zwłasza SS.
P.S Ne mam nic przeciwko kolekcjonerom hitleryków, pod warunkiem, że nie są neofaszystami.
Napisano
Poniewaz sam kiedys zbieralem niemczyzne (chociaz w innej formie niz gros forumowiczow tzn modele i figurki:)) sprobuje odpowiedziec na oryginalne pytanie. U mnie z powodow rodzinnych pierwsze zetkniecie sie z postacia zolnierza to fotografie powstancow warszawskich i partyzantow szcz baonow harcerskich. Wiec sylwetka PRAWDZIWEGO zolnierza to akurat helm wz 35, panterka, dlugie buty + rozpylacz. Potem noszenie panterek w mojej druzynie harcerskiej zrobilo swoje. Dodac, ze gdy zaczalem sie zajmowac miniaturowymi grami wojennymi to wowczas w ANGLII moglem latwo zdobyc (kochany Airfix, Nitto) wszystko co trzeba Niemieckie (szeroka gama figurek, czolgi, artyleria, pojazdy cienkoskore, rozpoznawcze etc) a np angielskie nie, nie mowiac nic o polskich.

Pozdr
Krzysztof
Napisano
Wracając do głównego wątku... zbieram różne rzeczy, głównie niemieckie. Dlaczego? Po pierwsze podoba mi się większość sprzętu a nie 1 czy 2 modele jak w innych armiach. Po drugie fascynuje mnie również pewien mit elitaryzmu- dlatego koło munduru niemieckiego może być mundur Specnazu z Afganistanu. Co do modeli czyli mojej drugiej pasji to gdy zaczynałem tę zabawę to modele polskiego sprzętu były rzadkoscią a poza tym my mieliśmy 7TP, TKS, TK-3.. a Niemcy Panzer I, II, II .... + STUGi itp itd...

Pozdrawiam i zapraszam do merytorycznej dyskusji

Magach7

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie