KUBA_GDA Napisano 3 Styczeń 2003 Autor Napisano 3 Styczeń 2003 czy na pomorzu tj.w okolicach gdyni i wokół w czasie kampani wrześniowej były urzywane ur-y?czy ktoś znalazł łuski albo całego ur-a w tych rejonach.?
Red alf Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 WitamBedzie ciężko cokolwiek znaleść, tych karabinów i tak było mało a rejon obrony wybrzeża miał niesamowite braki w wyposażeniu.Wg Tyma Gdynia 1939" w stanie uzbrojenia jest go brak. Nigdy na tych terenach nie spotkałem się ze śladami po URze, chyba że niemcy posiadali przejete lub swoje kopie naszego kb. ppancPozdrawiam
KUBA_GDA Napisano 3 Styczeń 2003 Autor Napisano 3 Styczeń 2003 dzięki za info.chciałem wiedzieć czy jest szansa znależć jakieś łuski od tego cuda w okolicach gdyni ,ale wy rozwialiście moje nadzieje..;)
KUBA_GDA Napisano 3 Styczeń 2003 Autor Napisano 3 Styczeń 2003 do Frozzer :cały tj. jakieś ważniejsze części czyli zamek ,magazynek tudziesz lufęna allegro czasami się pojawiają jakieś fanty od tego cuda.
Frozzer Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 to co sie na allegro pojawia to tylko magazynki i luski, kilka razy widzialem cale pociski, ale nie byly one na sprzedaz :) tylko byly w magazynku, ktory byl sprzedawany.poszukaj na forum, niedawno ktos znalazl zamek do ura w idealnym stanie, byly fotki
Gość Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 Ostatnio na allegro była lufa za 450PLN ale strasznie zapyziała. Pozdrawiam
Red alf Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 Kuba nadzieja jest matką... ale kto szuka ten napewno znajdzie, zły rejon wybrałeś tutaj się walczyło czym popadło, kosy na sztorc, saperki, zdezelowane karabiny pierwszo wojenne do których i tak brakło amunicji.Zołnierz dostawał kawał blachy na dzrzewcu i jak zdobył sobie mauzerka podczas szturmu to miał. Na pozycjach znalezienie polskiej łuski zamiast lebela czy niemieckiej jest sukcesem. Poczytaj troche książek o obronie Gdyni to się przekonasz jakim złomem walczyło wojsko płk. Dąbka i że nawet o URze nie marzyli.
KUBA_GDA Napisano 3 Styczeń 2003 Autor Napisano 3 Styczeń 2003 aha mam jeszcze jedno pytanko nie na tematpolacy mieli karabiny arisaka,i czy produkowali do niego amunicję i jeśli takto może ktoś wie jak wygląda łuska do niego i jak były sygnowane?może ktoś ma?jak tak to proszę aby wrzucił zdjęcie na forum
sloma Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 WitamNie przesadzajcie z tym URem.W muzeach to sie go często nie uświadczy-to fakt. Ale w prywatnych rękach jest wiele egzemplarzy-wykopków.Co do walk na Kępie Oksywskiej to w materiałach źródłowych wyraźnie można znaleźć info o zakopaniu co najmniej jednej sztuki przed kapitulacją Babich Dołów. Za to nigdzie nie spotkałem się z informacją o użyciu go na Oksywiu. Pewnie zakopali go w oryginalnej fabrycznej skrzynce z napisem Urugwaj" i wcale bym się nie zdziwił gdyby nie mieli do niego amunicji. Faktem jest że obrona rejonu Gdyni i Oksywia nawet nie to że była fatalnie przygotowana pod względem materiałowym i taktycznym lecz po prostu wygląda na sabotaż.Przynajmniej ja nie dopuszczam do siebie myśli-nawet jako potomek jednego z obrońców Oksywia-że głupota ludzka mogła zajść tak daleko by np. z założenia planować zaopatrywanie jednostek na Wybrzeżu z magazynów leżących za Korytarzem Pomorskim (magazyny w Toruniu np.). Pozdrawiam i życze sukcesów ponad miarę sił i środkówSłoma
nikt Napisano 5 Styczeń 2003 Napisano 5 Styczeń 2003 No więc Panowie niestety mylicie się.W materiałach jest info o tym,że 1 i 2 mps miały ur-y na wyposażeniu. Ponadto była do tego amunicja , Jest ponoć miejsce na kępie oksywskiej gdzie został zakopany ur , lecz jest ( jeśli jest do dzisiaj ) on na głębokości około 2,5 m. ( stanowczo za dużo jak na piszczałkę ) . Ponadto jest drugie miejsce , gdzie kilka lat temu mój kolega znalazł magazynek do ur-a z nabojem w środku a ja sam osobiście w tym sezonie znalazłem ( około 100m dalej ) nabój do ur-a i to ze sladami po próbie załadowania do komory nabojowej ( broń zacięła sie w czasie ladowania ,nabój jako uszkodzony został wyrzucony) tak więc ur- y były bojowo wykorzystywane na kępie oksywskiej co potwierdzają także uczestnicy boju ( polecam wspomnienia!!! ).pozdrawiam.
Gość Napisano 5 Styczeń 2003 Napisano 5 Styczeń 2003 czyli jest szansa na znalezienie jakiś fantowna kępie?czyli na wiosnę trzeba się będzie tam wybrać
Gość Napisano 5 Styczeń 2003 Napisano 5 Styczeń 2003 Dodam tylko,ze ogladalem wlasnie w Gdyni URa w pelnej niemal oksydzie (przytarty na kantach) z drewnem,przechowywanego w okolicach Gdyni od 1939 r.
bolas Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 a czy ktoś z Was miał kiedyś możliwość zakupu samej komory z zamkiem ? Z moich doświadczeń wnioskuije ze łatwo dostać tylko amunicję do Ura, magazynki i lufy. Reszta jest b. cięzka do trafienia. Chyba że ktoś sobie wykopie całego (a życzę tego każdemu) - pomyślcie jak to fajnie musi na scianie wyglądac :)))))))))))
nikt Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 I żeby nie byc gołosłownym pokazuje efekty poszukiwań w okolicach suchego dworu ...( niestety płot do jednostki jest juz całkiem nowy ;) )pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.