Skocz do zawartości

Lockheed P-38..ciąg dalszy..

searcher

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam..
W drugi dzień Swiat nie mogąc już patrzeć na zastawiony stół i telewizyjne farmazony o reniferach..poztanowiłem wyskoczyć na miejsce katastrofy..
Zainteresowani wiedzą pewnie z poprzednich wątków,że liczyłem na silnik..cóż, chyba sie przeliczyłem..
Znalazłem drugą tabliczkę(na zdjęciu).
Szkoda, chociaż to nie wyklucza możliwości zalegania korpusu gdzieś w ziemi..

Napisano

...i drobna ciekawostka - sygnowana śrubka:
AR ASSOCIATES..

Gdyby ktoś wiedział więcej na temat powyższych fantów..będę wdzięczny..
Pozdro
Searcher

Napisano
Jedyne skojarzenie jakie wiąże z elementem z ołowiu to wyważenie masowe w tym wypadku chyba steru łębokości może kierunku.Lotki raczej odpadają .pozdr efes
Napisano
Gałka też mi nie pasuje w tym miejscu tablicy /przy sztucznym horyzoncie-do czego?/Odczytaj napisy na pokrętle i tarczy/będzie wiadomo w jakich jednostkach wyskalowana/To pozwoli zaklasyfikować elementy do jakiejś instalacji.pozdr efes
Napisano
Ciężarek może być jak to wczesniej efes pisał przeciwwagą. Gałka jest natomiast od horyzontu żyroskopowego: włączyć/wyłączyć i to cała tajemnica.
Ironrat
Napisano
Ciekaw jestem, gdzie te elementy zostaly znalezione.

Wedlug naszych danych (AMIAP), amerykanski P-38 mogl sie rozbic w okolicach Strzelec Krajenskich, inny kolo Mielca.

Zasadniczo, o ile jest w Polsce duzo miejsc katastrof amerykanskich bombowcow, miejsca upadku mysliwcow naleza do rzadkosci.
Napisano
Jest to więc tarcza wskaźnika ssania (susction gauge) Wskażnik znajdował sie na niektórych wersjach na górze głównej tablicy przyrządów, z lewej strony - środkowy wskaźnik. Gdzie był na F-5E, to jeszcze nie wiem.
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie