Skocz do zawartości

Co o tym sadzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie czy ta bluza http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38115058 nadaje sie do rekonstrukcji niemieckiej bluzy, a tak to jakiej, i prosil bym o jakies zdjecia.
  • 2 weeks later...
Napisano
Jeżeli chcesz odtwarzać policje niemiecką - droga wolna... Wermacht - odpadają nawet szwedy (chociaż nie wiem czemu)
Napisano
Szwedy? Przecież to super opcja...

Mam uszytą m40 ze szweda i po prostu wymiata.
Kolor szary, nadaje się na wszystko ( tylko nie na m36 ).
Chyba że zafarbujesz barwnikiem.

Pzdr
Anaba
Napisano
A przy okazji szwajcarów - można ją przerobić na policję - i na coś jeszcze?? ktoś wcześniej wspomniał o żandarmerii - jak ma wyglądac taka przerobiona bluza policyjna lub inna ze szwajcara?? (nie zalezy mi na konkretnej formacji - potrzebuje jako niemiecki element munduru powstańczo-partyzanckiego więc proszę o jakiekolwiek sugestie :-) )
Napisano
a czy znacie moze jakis sposob przefarbowania szwajcara na kolor bardziej feldgrau?? Byłem ostatnio w pralni chemicznej i dowiedzialem sie tam ze oni musza ta bluze najpierw zagotowac i dopiero potem dodja barwnik , ale problem polega na tym ze jak oni ta bluze wygotuja to sie sfilcuje i skurczy...
Napisano
a może kilkakrotnie wyprać normalnie. bo ja sam mam szwajcara którego można by przerobić na felda i sprzedać:)
Napisano

Oi panowie... mundurow sukiennych się wogule nie powinno prać a już tymbardziej gotować (faktycznie się skurczy). Lekko zabrudzone czyści się szczoteczką a mocno czyści chemicznie. A jeśli ktos mówi o podfarbowaniu munduru to chyba nie ma bladego pojęcia o czym mówi. Sukno to nie jest płutno że można je zanurzyć w kąpieli z barwnikiem i zmieni kolor. Do tego służy specjalny fabryczny proces technologiczny. W inny sposób możecie tylko zniszczyć mundur. Fall kiedyś prował podfarbowac szwajcara na bardziej granatowy. Wyszło to co na skanie czyli ciemno brązowy. Skan ku przestrodze domorosłych farbiarzy.

Napisano

A co myślicie o takim szwajcarze? Już go przerobiłem dawno ze wszystkimi szczegolami. Nadaje sie czy nie bardzo?

Pozdrawiam.

Napisano
Według mnie jest ok :)

pyt1 a swoją drogą jeśli szwajcar jest za bardzo niebieski to czy dużo się kolorem różni od luftwaffe ?
pyt 2 czym rużnią się mundury polizei i żandarmerii niemieckiej i czy te formacje często brału udział w walkach i gdzie ?
Napisano
Na Luftwaffe to jest o wiele za jasny kolor. Szwajcar wpada lekko w jasnoniebieski, błękitny. A sukno LW było ciemno-stalowo-niebieskie. Brzmi to niejasno ale łopatologicznie" rzecz biorąc, za duża różnica. WH tak samo.

A co do farbowania, to mój znajomy zafarbował domowym sposoben szweda na feldgrau. Wystarczy wiedzieć co się robi :]

Pzdr
Anaba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie