Skocz do zawartości

Co o tym sadzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
A przy okazji szwajcarów - można ją przerobić na policję - i na coś jeszcze?? ktoś wcześniej wspomniał o żandarmerii - jak ma wyglądac taka przerobiona bluza policyjna lub inna ze szwajcara?? (nie zalezy mi na konkretnej formacji - potrzebuje jako niemiecki element munduru powstańczo-partyzanckiego więc proszę o jakiekolwiek sugestie :-) )

a czy znacie moze jakis sposob przefarbowania szwajcara na kolor bardziej feldgrau?? Byłem ostatnio w pralni chemicznej i dowiedzialem sie tam ze oni musza ta bluze najpierw zagotowac i dopiero potem dodja barwnik , ale problem polega na tym ze jak oni ta bluze wygotuja to sie sfilcuje i skurczy...

Oi panowie... mundurow sukiennych się wogule nie powinno prać a już tymbardziej gotować (faktycznie się skurczy). Lekko zabrudzone czyści się szczoteczką a mocno czyści chemicznie. A jeśli ktos mówi o podfarbowaniu munduru to chyba nie ma bladego pojęcia o czym mówi. Sukno to nie jest płutno że można je zanurzyć w kąpieli z barwnikiem i zmieni kolor. Do tego służy specjalny fabryczny proces technologiczny. W inny sposób możecie tylko zniszczyć mundur. Fall kiedyś prował podfarbowac szwajcara na bardziej granatowy. Wyszło to co na skanie czyli ciemno brązowy. Skan ku przestrodze domorosłych farbiarzy.

Według mnie jest ok :)

pyt1 a swoją drogą jeśli szwajcar jest za bardzo niebieski to czy dużo się kolorem różni od luftwaffe ?
pyt 2 czym rużnią się mundury polizei i żandarmerii niemieckiej i czy te formacje często brału udział w walkach i gdzie ?

Na Luftwaffe to jest o wiele za jasny kolor. Szwajcar wpada lekko w jasnoniebieski, błękitny. A sukno LW było ciemno-stalowo-niebieskie. Brzmi to niejasno ale łopatologicznie" rzecz biorąc, za duża różnica. WH tak samo.

A co do farbowania, to mój znajomy zafarbował domowym sposoben szweda na feldgrau. Wystarczy wiedzieć co się robi :]

Pzdr
Anaba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie