Skocz do zawartości

Rocznica Powstania Wielkopolskiego

Boruta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pozdrawiam !
Ciekawe dlaczego w dniu dzisiejszym media nie wspominają o tym ?
Przecież to jedyne powstanie w naszej historii , które nie zakończyło się klęską (o ile pamiętam).
Siemka !
Napisano
Ciekawe też, że do tej pory nie nakręcono filmu poruszającogo tą tematykę; z tego co pamiętam tylko Pogranicze w ogniu" z C. Pazurą otarło sie o ten temat...
Znacie coś jeszcze?

Pozdrawiam
Napisano
Pozdrawiam po raz drugi !
Posypuję głowę popiołem odnośnie tego , że media nie wspominają o rocznicy powstania (Teleexpres pokazał krótkie migawki z uroczystości obchodów rocznicy).
Co do postu bucka , mnie przypomina się film ukazujący wybuch Powstania w Poznaniu , tytuł Męskie sprawy" ( o ile mnie pamięć nie zawodzi ), jedną z głównych ról grał śp Jerzy Bińczycki.
Temat Powstania poruszał także jeden z odcinków serialu Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy".
Nara !
Napisano
Witam,
nie pojawiła pojawiła się natomiast żadna pozycja w rodzaju filmów Kutza: Sól ziemi czarnej" czy Perła w koronie"...
A tak przy okazji wyczytałem w GW", że żyje tylko jeden, ostatni już uczestnik Powstania Wielkopolskiego, a jednym z punktów obchodów rocznicy jest przeprowadzenie z nim wywiadu.
Pozdrowienia, szczególnie dla YARD :)
Napisano
Witam,
w tej samej, wczorajszej GW" rozmowa z Teofilem Różańskim, który gromadzi informacje o udziale marynarzy w Powstaniu.
Opuszczali oni opanowane przez rewolucje porty (Wilhelmshafen, Kilonia) wracali przez Poznań do Polski i tutaj byli werbowani na Dworcu Zachodnim do oddziałów powstańczych. Z rozmowy wynika,że byli eleitą wśród wojska wielkopolskeigo. Byli strażą przyboczną Paderewskiego, walczyli w rejonie koszar 6 pułku grenadierów, oddziały marynarzy opanowały fort Grohlman, później walczyły na froncie północnym i pod Rynarzewem.
Czy możecie wskazać jakieś opracowania tego tematu?
Przy artykule zamieszczono zdjęcie - grupa marynarzy wraz z oficerami na pokładzie statku (okrętu?) Bałtyk" - skąd pochodzi to zdjęcie?
Pozdrawiam
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie