Boruta Napisano 27 Grudzień 2004 Autor Napisano 27 Grudzień 2004 Dziś wybuchło, tj. w 1918 roku.Pozdrawiam
piotrs71 Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 Pozdrawiam !Ciekawe dlaczego w dniu dzisiejszym media nie wspominają o tym ?Przecież to jedyne powstanie w naszej historii , które nie zakończyło się klęską (o ile pamiętam).Siemka !
Boruta Napisano 27 Grudzień 2004 Autor Napisano 27 Grudzień 2004 Program I PR wspominał to powstanie, zresztą dziś rano wyczytałem w kalendarzu, ale mi się zapomniało.Pozdrawiam
bucka Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 Ciekawe też, że do tej pory nie nakręcono filmu poruszającogo tą tematykę; z tego co pamiętam tylko Pogranicze w ogniu" z C. Pazurą otarło sie o ten temat...Znacie coś jeszcze?Pozdrawiam
piotrs71 Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 Pozdrawiam po raz drugi !Posypuję głowę popiołem odnośnie tego , że media nie wspominają o rocznicy powstania (Teleexpres pokazał krótkie migawki z uroczystości obchodów rocznicy).Co do postu bucka , mnie przypomina się film ukazujący wybuch Powstania w Poznaniu , tytuł Męskie sprawy" ( o ile mnie pamięć nie zawodzi ), jedną z głównych ról grał śp Jerzy Bińczycki.Temat Powstania poruszał także jeden z odcinków serialu Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy".Nara !
YARD Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Witam. Zdaje siE żę Wołoszański też coś nakręcił w swoim stylu. Sorry bucka" -czy jam cię znam? yard
bucka Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Witam,nie pojawiła pojawiła się natomiast żadna pozycja w rodzaju filmów Kutza: Sól ziemi czarnej" czy Perła w koronie"...A tak przy okazji wyczytałem w GW", że żyje tylko jeden, ostatni już uczestnik Powstania Wielkopolskiego, a jednym z punktów obchodów rocznicy jest przeprowadzenie z nim wywiadu.Pozdrowienia, szczególnie dla YARD :)
bucka Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Witam,w tej samej, wczorajszej GW" rozmowa z Teofilem Różańskim, który gromadzi informacje o udziale marynarzy w Powstaniu. Opuszczali oni opanowane przez rewolucje porty (Wilhelmshafen, Kilonia) wracali przez Poznań do Polski i tutaj byli werbowani na Dworcu Zachodnim do oddziałów powstańczych. Z rozmowy wynika,że byli eleitą wśród wojska wielkopolskeigo. Byli strażą przyboczną Paderewskiego, walczyli w rejonie koszar 6 pułku grenadierów, oddziały marynarzy opanowały fort Grohlman, później walczyły na froncie północnym i pod Rynarzewem.Czy możecie wskazać jakieś opracowania tego tematu?Przy artykule zamieszczono zdjęcie - grupa marynarzy wraz z oficerami na pokładzie statku (okrętu?) Bałtyk" - skąd pochodzi to zdjęcie?Pozdrawiam
topnik Napisano 23 Marzec 2005 Napisano 23 Marzec 2005 Czy ktoś posiada e-mail pana Bogusława Wołoszańskiego, proszę o pilny z nim kontakt.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.