bjar_1 Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 Wykopane dzisiaj na polu. Wymiary 35 x 25 mm. Mosiądz. W środku gładki ,na obrzeżu" kropki i promienie". Na polu tym wychodziły carskie monetki i łuski 7,62 od Mosina. Ma to coś wspólnego z bączkiem na czapkę?
symenio Napisano 5 Wrzesień 2015 Napisano 5 Wrzesień 2015 Dzisiejszy strzał. Mój ala bączek ma dziurki i trafiony w pobliżu carskich pozycji :o Dalej nei wiecie co to?:P
bjar_1 Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 Wykopane dzisiaj na polu. Wymiary 35 x 25 mm. Mosiądz. W środku gładki ,na obrzeżu" kropki i promienie". Na polu tym wychodziły carskie monetki i łuski 7,62 od Mosina. Ma to coś wspólnego z bączkiem na czapkę?
bjar_1 Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 Z tyłu dwa oderwane zaczepy. Dodam ,że liczba kropek" na przodzie wynosi 16. Proszę o pomoc w identyfikacji. Zrobione z mosiądzu cieńszego niż typowy bączek rosyjski o kolorze czarno-pomarańczowym.pzdrbjar_1
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Napisano 25 Grudzień 2004 Widzę, Bjar, że nie próżnujesz, Starszy z rodu niestety w pracy, więc my siedzimy na ... Mamy takie samo tyle, że z tyłu ma 4 zaczepy. W jednym z Odkrywców" jest to opisane przy okazji nieśmiertelników jenieckich jako nieśmiertelnik, ale z dużym znakiem ?". Nasze też pochodzi z radzieckich pozostałości, ale z okolic Bornego Sulinowa. Później damy ładniejszą fotkę tego naszego.pozdr. wonsY
bjar_1 Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 :) Ja juz wysiedzieć nie mogłem i wyskoczyłem sobie na poletko na godzinkę.Pod nieśmiertelnik za cholerę mi to nie podchodzi - wygląda jak bączek na czapkę ,ale innego typu jakiegoś (oficerski?) ,nie mam pojęcia... Ale jestem prawie pewny ,że to I wś. Poczekamy ,zobaczymy - może ktoś odpowie.bjar_1
bjar_1 Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 Zrobione z mosiądzu GRUBSZEGO niż typowy bączek rosyjski o kolorze czarno-pomarańczowym
wons Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 Bjar!trzymaj rękę na pulsie,tzn na tym bączku, my wybywamy dziś w nocy już na Sylwestra i odezwiemy się dopero w Nowym Roku!nota bene wyjeżdżamy w gościnne rejony świętokrzyskie, a dokładnie pod Opatów :)pozdr. i życzymy udanego wskoku do Nowego Roku!!!!!WoNsY :)
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2004 Autor Napisano 27 Grudzień 2004 Trzymam trzymam! Jutro jadę w las - brat potrzyma :) A Świętokrzyskie rejony nie wiem czy takie gościnne - zimno...Udanego Sylwestra na Szkieletczyźnie!!!pzdrbjar_1
wons Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 Może i zimno, ale czekają na nas pewne osoby, które goraco nas powitają, a przynajmniej Starszego z rodu. :) W takim towarzystwie zimno nie straszne! SUUPER trafienia jutro! Wons
HU13ERT Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Śledzę ten temat od jego założenia bo tez wydlubałem coś takiego (???)bez napisów...wtedy to wywaliłem ale jak zobaczyłem to coś w odkrywcy jako materiał na nieśmiertelnik to pojechałem i zabrałem (2 lata czekalo na mnie)...moze ktos sie znajdzie kto bedzie wiedzial... POZDRAWIAM i czekam razem z Wami :)
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Napisano 25 Grudzień 2004 skan z o". takie samo cosik.pozdr. wons. PS: Przyłączamy się do prośby Bjara: Co to jest!!??
bjar_1 Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 U mnie nie ma tej obwódki (zaznaczyłem na focie) ,ale ogólnie wygląda na to samo! W O" pisze że to jeńca ROSYJSKIEGO czyli I w.ś. - to by pasowało. Tylko CO to jest? Jak dla mnie bączek ,może w tamtym i w waszym przypadku jeniec-Rusek wybił jakiś numer na bączku ,a u mnie jest to w pierwotnej postaci? Nie wygląda mi to na nieśmiertelnik :) Dobrze ,żeby się wypowiedział jakiś specjalista od niesmiertelników i w ogóle od I w.ś.bjar_1
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Napisano 25 Grudzień 2004 Nasze znalezione było wśród skrawków skóry między Oflagiem a jednostką WH (później radziecką). Może był to rodzaj metki" producenta czegoś ze skóry? Nasze miało 4 mocowania, tak jak by było wciskane w coś i blokowane. Ale to chyba raczej IWW. pozdr. wonsY
wons Napisano 26 Grudzień 2004 Napisano 26 Grudzień 2004 Ano czekamy. Dziś my byliśmy w lesie, ale złomersi rzucili się na nasze miejsce. Tam, gdzie nożem się ryło, oni rzucili się ze szpadlami. fotki na głównym, w nowych trafieniach. pozdr. wonsY
bjar_1 Napisano 26 Grudzień 2004 Autor Napisano 26 Grudzień 2004 I ja czekam - dupa mi juz przyrasta do krzesła :)Fajna fotka - okolica podobna do Ruskiego Brodu ,fotki na głównym widziałem ,we wtorek będą zdjęcia z naszej wyprawy.pzdr i miłego czekaniabjar_1
bjar_1 Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 Wydaje mi się ,że na metce" by coś pisało. Moje jest zupełnie czyste. Pozostaje nam czekaćna specjalistę :)bjar_1
michałł Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Witam.Obawiam sie że jest to element końskiej biżuterii" znajdowałem takie blaszki nabite na kawałki rzemieni często w miejscach rozbicia taborów.pzdr Michał
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Napisano 25 Grudzień 2004 No to bądziemy czekać. Miłego czekania bjar.pozdr. wonsY
bjar_1 Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 I nawzajem :) Miejmy nadzieję ,że się doczekamy! Po świętach może się zjawi tutaj ktoś ,kto to COŚ wykopał i wie co to jest :) Załączam ogólną fotkę okolicy gdzie to wykopałem.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 2 Styczeń 2005 Autor Napisano 2 Styczeń 2005 I co? Może się komuś coś przypomniało co to może być? :)Nie spotkał się nikt z takim czymś w czasie kopania na pierwszej wojnie?pzdrbjar_1
HU13ERT Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 rzeczywiscie...teraz mi sie przypomnialo, ze widzialem cos takiego na czesci uprzezy...na fragmencie przy pysku...no i na mojej blaszcze od spodu tez byl material skóropodobny. MOŻE BYĆ. Pozdrawiam! 8)
bjar_1 Napisano 8 Luty 2005 Autor Napisano 8 Luty 2005 To jak w końcu z tym ączkiem" - ostatecznie co to jest? :)pzdrbjar_1
Pytanie
bjar_1
Wykopane dzisiaj na polu. Wymiary 35 x 25 mm. Mosiądz. W środku gładki ,na obrzeżu" kropki i promienie". Na polu tym wychodziły carskie monetki i łuski 7,62 od Mosina. Ma to coś wspólnego z bączkiem na czapkę?
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.