marcinkappa Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 Witam i mam pytanie.Czy ktoś może wie, jak usunąć współczesne bazgroły z drugowojennego zdjęcia? Prawdopodobnie chodzi o jakis rodzaj czarnego atramentu lub tuszu, nie chcę uszkodzić zdjęcia, co zmyje bazgroły a nie uszkodzi papieru fotograficznego?Pozdrawiam, Marcin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 Hmmm, kiedyś udało mi się zmyć z czarno-białego zdjęcia jasny flamaster - po prostu wytarłem go na mokro. Jeśli to tusz, który nie wsiąkł w emulsję, możesz spróbować delikatnego wyskrobania, tak aby jej nie naruszyć. Następnie zmocz zdjęcie i wysusz je w suszarce fotograficznej, albo po prostu przyklej je emulsją do czystej szyby, jak wyschnie to odpadnie i będzie błyszczące.Natomiast, obawiam się, że jeśli tusz/atrament wsiąkł w emulsję, to jedynym racjonalnym wyjściem pozostaje skaner i program graficzny. :-( Nie wiem, jakie są szanse na jego wywabienie - zależy od barwnika.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinkappa Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2005 Dzięki Grzesiu, chyba ta czarna farba zmieszała się z emulsją bo nie chce zejść za nic, chyba tak zostanie :(( ani woda, ani ostrzejsze środki nie pomagają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 21 Styczeń 2005 Share Napisano 21 Styczeń 2005 Czystym spirytusem usuwałem plamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.