marcinkappa Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Napisano 23 Grudzień 2004 Witam i mam pytanie.Czy ktoś może wie, jak usunąć współczesne bazgroły z drugowojennego zdjęcia? Prawdopodobnie chodzi o jakis rodzaj czarnego atramentu lub tuszu, nie chcę uszkodzić zdjęcia, co zmyje bazgroły a nie uszkodzi papieru fotograficznego?Pozdrawiam, Marcin.
Grzesio Napisano 23 Grudzień 2004 Napisano 23 Grudzień 2004 Hmmm, kiedyś udało mi się zmyć z czarno-białego zdjęcia jasny flamaster - po prostu wytarłem go na mokro. Jeśli to tusz, który nie wsiąkł w emulsję, możesz spróbować delikatnego wyskrobania, tak aby jej nie naruszyć. Następnie zmocz zdjęcie i wysusz je w suszarce fotograficznej, albo po prostu przyklej je emulsją do czystej szyby, jak wyschnie to odpadnie i będzie błyszczące.Natomiast, obawiam się, że jeśli tusz/atrament wsiąkł w emulsję, to jedynym racjonalnym wyjściem pozostaje skaner i program graficzny. :-( Nie wiem, jakie są szanse na jego wywabienie - zależy od barwnika.PzdrGrzesiu
marcinkappa Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 Dzięki Grzesiu, chyba ta czarna farba zmieszała się z emulsją bo nie chce zejść za nic, chyba tak zostanie :(( ani woda, ani ostrzejsze środki nie pomagają.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.