Skocz do zawartości
  • 0

Cóż to za gewehr?

mr2z

Pytanie

Napisano

Witam.
Moglibyście mi powiedzieć co ja wykopałem? Bo mimo usilnych chęci i grzebania w różnych mądrych żródłach nie mogę tego zidentyfikować... Dopiszę jeszcze czego zdjęcie nie pokazuje; otóż fant jest nieco krótszy od Mausera, ma również krótszą podstawę szczerbinki (podobną jak w Mosinie), natomiast pod komorą zamkową jest coś (widać to na zdjęciu), co przypomina szczelinę na taśmę nabojową, choć zapewne nią nie jest. Po drugiej stronie znajduje się wypukła, półokrągła puszka". Może po wstępnym oczyszczeniu, lub dopiero po elektrolizie będę mógł podać więcej szczegółów. Z góry dzięki za pomoc!

mr2z

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Moglibyście mi powiedzieć co ja wykopałem? Bo mimo usilnych chęci i grzebania w różnych mądrych żródłach nie mogę tego zidentyfikować... Dopiszę jeszcze czego zdjęcie nie pokazuje; otóż fant jest nieco krótszy od Mausera, ma również krótszą podstawę szczerbinki (podobną jak w Mosinie), natomiast pod komorą zamkową jest coś (widać to na zdjęciu), co przypomina szczelinę na taśmę nabojową, choć zapewne nią nie jest. Po drugiej stronie znajduje się wypukła, półokrągła puszka". Może po wstępnym oczyszczeniu, lub dopiero po elektrolizie będę mógł podać więcej szczegółów. Z góry dzięki za pomoc!

mr2z

Napisano
Oooo to chyba to! Dzięki wielkie! A mogłbym jeszcze dowiedziec sie co ten karabin robil zakopany na przedmiesciach Wroclawia? Google niewiele mi na ten temat powiedzial... Moze ktos wie, jaka jednostka mogla uzywac tego sprzetu w moich okolicach? Przyznam, ze teraz kiedy znam juz nazwe tego fanta mam w glowie jeszcze wiekszy balagan niz przedtem :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie