aw68 Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 WitamTak masz racje Dominiku co do fotki ze schronem z 39r, nie jest to żaden z obiektów Rybnickich. Zauważ, umieściłem tam taki znaczek ........ :-)). Skojarzenie moje tego schronu z obiektem Rybnickim wynika z faktu iż oba schrony posiadają podobnie uszkodzone od pocisków strzelnice. Na dowód tego pokazuje fotkę.Co do mapy ze schronami, to na ostatnim spotkaniu PF, kolego z Pszczyny bardzo się upierał przy teorii istnienia tych obiektów. Nawet opowiedział historię niemieckiego czołgisty który wjeżdżając od Zwonowic otrzymał silny ostrzał ze schronu w Orzepowicach. Potem kolejne czołgi strzelały do tej fortyfikacji .... Podobno schrony widoczne na mapie a teraz nie istniejące zostały zniszczone metoda górnicza, przez podkopanie i wysadzenie (zapadły się pod ziemie).Gość ten mieszka w Pszczynie i interesuje się fortyfikacjami, zwłaszcza polskimi. W obiektach Pszczyńskich jest doskonale zorientowany. Osobiści też bardzo sceptycznie podchodzę do tego co usłyszałem ale trzeba pamiętać ze w każdej plotce (bajce) jest odrobina prawdy...Pozdrawiam
aw68 Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 woytas, ty ostatnio tylko wpadasz i wypadasz...ja czytam Wypisy z dzejow Rybnika i Wodzisławia...
woytas Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 abo najsampierw bez kompa a potem nightshift
woytas Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 musimy wreszcie te domene wybrac bo Krzysiek chce ruszyc :)
sti_22 Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Ja nadal glosuje na unkry.rybnik.pl" :-)Poniewaz juz jest i... jest fajna :-)
woytas Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 dobra oddam Ci te 9 zeta :PZonka sie ze mnie jeszcze smieje ? :)
woytas Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 bylem wlasnie na cmetarzu i skrocilem sobie droge przez szpital- i wyladowalem pod wierza cisnien :)Z bliska taka mala jest ;>
aw68 Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 witam , ja tez dam te 9 zeta byle nie bunkry...bo to jak MRU w Rybniku. Moje propozycje:druga.wojna.rybnik@....., schrony.rybnik@...., miejsca.pamieci.rybnik@... , Rybnicki.wrzesien@...., 1939.rybnik@ ..., itp..
sti_22 Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 woytas: przeciez sie nie smiala. :-)aw98, all: propozycje fajne tylko troszke dlugie.Moze WWII.rybnik.pl? schrony.rybnik.pl tez mi sie podoba. Moze nie ograniczajmy sie do wrzesien.rybnik.pl" lub 1939.rybnik.pl". Przeciez podczas calej fojny dzialo sie cos ciekawego w rybniku co warte jest upamietnienia.Woytas mowil, ze mozemy (z czasem - jak zbiora sie ludzie) rozszerzyc o pozostale miasta - Wodzislaw, Zory, Jastrzebie. Moze bardziej uniwersalny adres (wwii.slask.pl?)PozdrawiamP.S.Ceny rejestracji domen mozna sprawdzic na home.pl
aw68 Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 na stronie ma byc sporo fotek ciekawych miejsc (nowych i starych) , fakty i opowiesci z 1939-45 , ciekawi ludzie...teksty rzeczowe i krótkie...
woytas Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Adam a moze bysmy poszperali w sobote kolo dima? ale tak bardzo wczesnie?
aw68 Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 to asz" schron przy rondzie...pod drzewem"a co do soboty to d..a - pracuje do 14.00
aw68 Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 powaznie zabrzmialo - bo to bedzie powazna strona :-))
woytas Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 ble a ja od 14 :(byles juz kolo wierzy cisnien w wariatkowie" ?
aw68 Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 nie ale patrzyłem na mury szpitala i na tą wierze z daleka, mury maja slady wojny a ona?
woytas Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 a jest podziubana" i to bardzo. Widac wlasnie to od strony szpitala- wchodzisz brama glowna idziesz doi pierwszego duzego skrzyzowania iw prawo- siakies 100 metrow i jest. Przed nia jes kurchan w ktorym pochowani sa husyci- taki z kamieniem na gorze. A wierza z bliska robi sie naprawde baaardzo mala :) Musimy zdobyc papier i atakowac od srodka :)
woytas Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 mialo byc w lewo ;P w prawo to jakas cieplownia jest
aw68 Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 a gdzie fotki ? co damy na strone ?a teraz czytaj: niemiecki taran pancerny wszedł dwoma kolumnami na Rybnik. Lewą kolumną od Jejkowic a prawą kolumną od Chwałęcic.........właśnie czytam
Woytas20 Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 Co do tej strony to bym dawno zrobił ale nie mam aparatu cyfrowego
woytas Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 i w trakcie wysadzania mostu na nacynie- tzw Mycie zginelo 2 gospodarzy z orzepowic- jeden bodajrze sie tkocz nazywal - tez jest napisane ? :)I wiem wreszcie gdzie jest las GAC :> Krzysiek pamietasz gdzie sie chcesz wybrac do lasu? To tam :P
Klaus BOLS Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 witam chętnie dołącze się do eksploracji rybnika. Oddawna interesują mnie te fortyfikacje. Chciałbym w jakis sposób pomóc. Służe pracą w terenie, no i mam pewne znajomości w gazecie Rybnickiej i dzienniku Zachodnim.Pozdrawiam
Klaus BOLS Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 swego czasu interesowałem sie niemieckimi bunkrami w okolicy. Bojków, Nieborowice, Pilchowice. Ale to już raczej pod gliwice, nie rybnik... pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.