Skocz do zawartości

Rybnik 1939

saper1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Tak masz racje Dominiku co do fotki ze schronem z 39r, nie jest to żaden z obiektów Rybnickich. Zauważ, umieściłem tam taki znaczek ........ :-)). Skojarzenie moje tego schronu z obiektem Rybnickim wynika z faktu iż oba schrony posiadają podobnie uszkodzone od pocisków strzelnice. Na dowód tego pokazuje fotkę.
Co do mapy ze schronami, to na ostatnim spotkaniu PF, kolego z Pszczyny bardzo się upierał przy teorii istnienia tych obiektów. Nawet opowiedział historię niemieckiego czołgisty który wjeżdżając od Zwonowic otrzymał silny ostrzał ze schronu w Orzepowicach. Potem kolejne czołgi strzelały do tej fortyfikacji .... Podobno schrony widoczne na mapie a teraz nie istniejące zostały zniszczone metoda górnicza, przez podkopanie i wysadzenie (zapadły się pod ziemie).Gość ten mieszka w Pszczynie i interesuje się fortyfikacjami, zwłaszcza polskimi. W obiektach Pszczyńskich jest doskonale zorientowany. Osobiści też bardzo sceptycznie podchodzę do tego co usłyszałem ale trzeba pamiętać ze w każdej plotce (bajce) jest odrobina prawdy...
Pozdrawiam

• Odpowiedzi 339
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
witam , ja tez dam te 9 zeta byle nie bunkry...bo to jak MRU w Rybniku. Moje propozycje:
druga.wojna.rybnik@....., schrony.rybnik@...., miejsca.pamieci.rybnik@... , Rybnicki.wrzesien@...., 1939.rybnik@ ..., itp..
Napisano
woytas: przeciez sie nie smiala. :-)
aw98, all: propozycje fajne tylko troszke dlugie.
Moze WWII.rybnik.pl? schrony.rybnik.pl tez mi sie podoba. Moze nie ograniczajmy sie do wrzesien.rybnik.pl" lub 1939.rybnik.pl". Przeciez podczas calej fojny dzialo sie cos ciekawego w rybniku co warte jest upamietnienia.
Woytas mowil, ze mozemy (z czasem - jak zbiora sie ludzie) rozszerzyc o pozostale miasta - Wodzislaw, Zory, Jastrzebie. Moze bardziej uniwersalny adres (wwii.slask.pl?)

Pozdrawiam

P.S.
Ceny rejestracji domen mozna sprawdzic na home.pl
Napisano
na stronie ma byc sporo fotek ciekawych miejsc (nowych i starych) , fakty i opowiesci z 1939-45 , ciekawi ludzie...
teksty rzeczowe i krótkie...
Napisano
a jest podziubana" i to bardzo. Widac wlasnie to od strony szpitala- wchodzisz brama glowna idziesz doi pierwszego duzego skrzyzowania iw prawo- siakies 100 metrow i jest. Przed nia jes kurchan w ktorym pochowani sa husyci- taki z kamieniem na gorze. A wierza z bliska robi sie naprawde baaardzo mala :) Musimy zdobyc papier i atakowac od srodka :)
Napisano
a gdzie fotki ? co damy na strone ?
a teraz czytaj: niemiecki taran pancerny wszedł dwoma kolumnami na Rybnik. Lewą kolumną od Jejkowic a prawą kolumną od Chwałęcic.........właśnie czytam
Napisano
i w trakcie wysadzania mostu na nacynie- tzw Mycie zginelo 2 gospodarzy z orzepowic- jeden bodajrze sie tkocz nazywal - tez jest napisane ? :)
I wiem wreszcie gdzie jest las GAC :> Krzysiek pamietasz gdzie sie chcesz wybrac do lasu? To tam :P
Napisano

witam chętnie dołącze się do eksploracji rybnika. Oddawna interesują mnie te fortyfikacje. Chciałbym w jakis sposób pomóc. Służe pracą w terenie, no i mam pewne znajomości w gazecie Rybnickiej i dzienniku Zachodnim.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie