sti_22 Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 Jeszcze raz nawiaze do tematu strony www.Padla propozycja zarejestrowania domeny zapomniany.rybnik.pl" (mnie sie ten adres bardzo podoba). Ludzie z Wodzislawia, Zor, Jastrzebia - przy okazji mozemy porejestrowac zapomniany.wodzislaw.pl" itd. Tutaj wejde na nie przyjemny temat - potrzebna kasa :D (9zl jeszcze przezyje... 4 x 9 juz mniej...). Rozumiem, ze ten adres sie wszystkim podoba i nie bedziemy go za tydzien zmieniac? ;-)Druga sprawa - APEL. Potrzebne jest lacze internetowe (no i pradowe") ze stalym numerem IP (chyba ze ktos ma doswiadczenie w ekstremalnym wyciszaniu komputera). Jesli takiego nie zalatwimy trzeba bedzie sie posilkowac serwerem zewnetrznym na ktorym np. nie bedziemy mieli poczty... (ogolnie - bedzie nas troche ograniczal).
woytas Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 ok ja wykupie rybnik- z serwerm dupa blada- u mnie brak mozliwosci :( Moze na poczatek zrobimy bez popczty a potem ewentualnie jak sie bedzie podobac to ruszymy dalej?W sobote zaczynam robic fotki :)
aw68 Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 Spokojnie, ruszmy z Rybnikiem a jak będą materiały z innych miejsc to wtedy pomyślimy.Pokażmy, na co nas stać teraz...Na stronie można dać adresy lub adres dla poczty inny wymyślony, z którego osoba odpowiedzialna będzie ściągać i przekazywać pocztę Trzymajmy się teraz tematyki II wojny w naszym rejonie, bo się potracimy.Czy kolega klaus przedeptał Szczejkowickie lasy? Tam jest sporo ciekawostek...
woytas Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 no ja tam zor nie zamierzam robic :PA klausowi zalatwilem likwidacje zoltej kartki to w ramach znajomosci niech sie tez dolozy :)
aw68 Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 Woytas wiesz, jaki ten schron w Żorach jest fajny, w koło są piękne transzeje, stanowiska, gdyby go dostać pod opiekę to remont obiektu odbudowa okopów i pikniki militarne robisz bez kłopotu...Tak naprawdę to z miejscem przy obiektach w Rybniku jest kiepsko
woytas Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 troszkie mi daleko- ale jak bedzie jakis kierownik zamieszania z zor to nie mowie nie :)ale strony o zorach nie zabardzo mi pasuje robi- u nas jest co dzialac
Klaus BOLS Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 Co do szczejkowickich lasów, przymierzam się wykrywką ale to na wiosne, w koło bunkra w na ul. szczejkowickiej, rosciągają się linie okopów, na przestrzeni około 200m. warto było by kopsnąc. Przeszukałem teren bezposrednio przy schronie, co kryje się glebiej jeszcze się okaze.Możliwe że wybierzemy się tam jeszcze w celu wywiadu środowiskowego". Co nieco słyszałem o lasach gotartowickich-o partyzantce-o pozycjach rosyjskich i niemieckich od starszych mieszkańców Rownia. W rowniu słyszałem o przypadkach znajdowania niewypałów przy budowie domów. A więc coś tam musiało strzelać. Lecz las gotartowicki jest tak rozległy, ze bez scislejszych informacji nie wiem z której strony go ugryźć. Jakby co służe szczegółowymi fotkami bunkra ze Szczejkowic.pozdro
aw68 Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 http://www.fortress.hg.pl/mapa/data/pd/172_Szczejkowice.htm ja o tym myslałem...
woytas Napisano 24 Listopad 2006 Napisano 24 Listopad 2006 he- czyli jakies 4-5 kilometrow odemnie :>
aw68 Napisano 24 Listopad 2006 Napisano 24 Listopad 2006 Schron który opisałem w Nowinach ( przy rondzie)stoi na działce prywatnej, wiec panowie Rybniczanie zapomnijmy ze uda się go przekazać miłośnikom fortyfikacji. Jedynie, co można spróbować zrobić to przekonać kogoś do zadbania o obiekt albo powalczyć żeby miasto nadało mu status zabytku, inaczej losy schronu są policzone...Obiekt na Wawoku jest własnością miasta. Lokalizacja kiepska i miejsca mało, ale lepszy rydz niż nic...Trzeba bedzie próbować przejąć ten...Pytałem na ul Ogródki o ostrzelany budynek i cos po niedzieli będę wiedział, jaką on role pełnił w czasie działań wojennych..
Klaus BOLS Napisano 24 Listopad 2006 Napisano 24 Listopad 2006 kiedyś ukazał sie w dzienniku zachodnim artykół z moim udziałem. O pozycjach na Kozich górkach blisko chwalowic, wsumie to meksyk już. Na Kozich górkach sa linie okopów. Jak mówi bilisko mieszkajaca mieszkanka, sa to okopy wykopane przez młodzierz zatrudnią przez niemców w 44 roku. Ale czy była tam walka babcia nie wie, bo siedziala w schronie w kopalni. Chodza słuchy ze zaminowana była droga z rybnika do Chwałowic, i jakis ruski czołg sie rozpieprzył. Ale ile w tym prawdy? Transzeji jest dośc kawałek, ale osobiscie po wykopkach na tamtym terenie nie znaleźlismy ani jednej łuski. Ale były to wykopki bardzo pobierzne. Troche przeszkadzaly i zniechęcały śmieci. Aktualnie nie mamy wykrywki wiec niepokopiemy, ale jakby który z panów by chciał tam wpaść moge pokazac miejscówke.pozdrawiam
aw68 Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 masz skan tego artykółu z DZ ? to ciekawe co napisałeś, trzeba pstryknąć fote w tym miejscu....
Klaus BOLS Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 była jeszcze wielka fotka mojej facjaty w okopach, ale jakoś po nie szlo sie domyslic czy to okop czy zwykła dziura ;] Dziennikarz pokrecił zresztą kilka szczegółów. Mówiłem ze szlismy tam szukac sladów walki czyli łusek itd. no to już napisali ze łuski znaleźlismy ;] pozdrawiam i zapraszam do Chwałowic
woytas Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 adam fajne fotki dostalem od Ciebie- pytanie brzmi gdzie postawic takiego betoniaka?Postaram sie w tym tygodniu dowiedziec o wlasciciela garazy- ale moze sie okazac nie wykonalne jesli wlascicielem jest ktos od niedawna.Porobilem dzisiaj troszke fotek ale wieczorem bede montowal komputer wiec chyba nic nie dodam- zrobilem slynne ogrodki 6a :> fajnie podziobane :P
aw68 Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 .........jutro o 10 rano jadę do Wyr...schron sowiniec"...kto jedzie ?
aw68 Napisano 26 Listopad 2006 Napisano 26 Listopad 2006 Bardzo miło spędziłem czas z kolegami z PF Tychy przy schronie „Sowiniec”Oni ciężko pracowali przy obiekcie ja gadałem. Myślę jednak, że przyjdzie taki czas, że ja będę pracował przy schronie w Rybniku a oni będą gadali...
aw68 Napisano 26 Listopad 2006 Napisano 26 Listopad 2006 no pięknie , foto galeria bedzie na stronce...
woytas Napisano 26 Listopad 2006 Napisano 26 Listopad 2006 dopiero zaczolem lazic- w tym tygodniu bede mial wiecej czasu a na weekend wyjazd mam - pogrzebie w wielkopolsce :>
Badylarz Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 WitamDawno się nie odzywałem, ale temat Rybnika i Żor, zwłaszcza z 1939 roku nadal jest u mnie gorący". Jak zaczniecie tworzyć stronę, pewnie będzie potrzeba dać jakiś opis walk w 1939 roku. Służę swoimi wiadomościami ewentualnie materiałami. Nie jest tego wiele, ale może się przydać.Gorąco popieram akcję ochrony schronów, niestety z racji odległości nie jestem w stanie pomóc.PozdrowieniaBadylarz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.