Skocz do zawartości

Czy wszystkie zapalniki sa bezpieczne ??

Monti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pomózcie,nie znam sie na tych sprawach.
Niewypałów nawet nie dotykam.
Jeśli znajde sam zapalnik,np. I-wojenny,czasowy lub nie,to można wziąść na pamiątkę czy nie?
Napisano
Monti no chyba się naprawde nie znasz zapalniki bywają różne z mniejszym lub większym ładunkiem ale lepiej nie ruszać
Napisano
Niektóre zapalniki w zasadzie są bezpieczne, np. niemieckie elektryczne zapalniki do bomb lotniczych - mają w sobie tylko spłonki elektryczne, a żeby mogły zadziałać - ich kondensatory muszą być naładowane. ALE - pod warunkiem, że są ZUPEŁNIE luzem, i że potrafisz taki zapalnik odróżnić od mechanicznych czy chemicznych (a nie zaczniesz się bawić np. uzbrojonym zapalnikiem poruszeniowym). W bombach zapalniki zasadnicze wcale często zabezpieczane były przez zapaniki pomocnicze (np. ZusZ 40), które uzbrajały się w chwili upadku bomby i wybuchały przy wymontowaniu zapalnika zasadniczego. Teoretycznie bezpieczne są nieuzbrojone zapalniki z całkowitym zabezpieczeniem, zwłaszcza, jeżeli nie mają integralnego detonatora - a potrafisz taki odróżnić od uzbrojonego i odbezpieczonego zapalnika? Albo uzbrojonego zapalnika bez zabezpieczenia?
Nie ma innych, piękniejszych, hobby niż zbieranie zapalników???

Pzdr

Grzesiu
Napisano

I o takie odpowiedzi mi chodziło :)
Dzięki.

Z zapalnikami nie miałem nigdy do czynienia,niedawno widziałem pierwszy raz w zyciu,więc nie dziwcie sie,że niewiele wiem na ten temat.
Szukając meteorytów,wykopałem cos takiego jak na zdjęciu, tylko w stanie ideal(jest podziałka,prawdopodobnie czasowy z I wojny).Zakopałem spowrotem .
Dlatego takie pytanie,by czegoś sie dowiedzieć o tym czyms.
pozdrawiam
Monti

Napisano
Najprawdopodobniej jest to austriacki zapalnik z I wojny.Jeśli są resztki pocisku to znaczy,że juz swoją rolę spełnił,zdetonował ładunek,powinien więc być bezpieczny na 120%.
Pozdrawiam,
wicja1
Napisano
Dzieki za odpowiedzi.

Lepiej jednak dmuchac na zimne i mieć rączki całe.
Dlatego dalej bede zbierał tylko meteoryty.

pozdr.
Monti

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie