Skocz do zawartości
  • 0

Czy to ładunek saperski ???

klaus

Pytanie

Napisano

Witam Wszystkich.
Czy ktos moze kojarzy obiekt ze zdjeć ? Wykonany jest z blachy cynkowej , lutowany. Górna czesc (pokrywa) odsówa sie całkowiecie . Jedyna sygnatura jaką znalałem to 6 K.
Wymiary 25 x 8 x 6 cm.
Co to moze być ? Jakiej jest produkcji , z jakiego okresu ?
Wszelkie informacje mile widziane .

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stawiamłbym na coś rosyjskiego z I wojny, wykonanie troche jak latarnie" więc być może rzeczywiście jakiś rodzaj ładunku saperskiego.
pzdr
Jadzia
Napisano
Mina fugasowa to nie jest mina rażąca siłą wybuchu. Większość standardowych min z czasów 2 wojny działały głównie siłą wybuchu a nie odłamków.
Fugas, mina fugasowa to prowizoryczna mina zbudowana z tego co jest dostepne pod reką np. bomby lotnicze , pociski artyleryjskie, moździeżowe, mat. wyb, substancje łatwopalne, butle pod ciśnieniem itp.
pozdro

Napisano
Witam
Kiedyś wykopałem coś podobnego. Również puste w środku. Natomiast mój znajomy kilka metrów dalej znalazł tylko pełne:)
Faktycznie jest to carskie, jest to konserwa amunicyjna, gdyż właśnie znajomy rozpruł takową puszkę i wyjął kartoniki z amunicją.
To jest zastosowanie tej puszki znane mnie:)
Pozdrawiam
Stvgl
Napisano
Ja jeszcze nie spotkałem się z takim pudełkiem" jako ze skrzynka na amunicję. Trochę pokiereszowanych carskich konserw wyjąłem (carska strzelnica) ,ale przypominały one późniejsze polskie lub niemieckie konserwy. Na ładunek saperski też to chyba nie podchodzi.

pzdr

bjar_1
Napisano

Witam Wszystkich.
Czy ktos moze kojarzy obiekt ze zdjeć ? Wykonany jest z blachy cynkowej , lutowany. Górna czesc (pokrywa) odsówa sie całkowiecie . Jedyna sygnatura jaką znalałem to 6 K.
Wymiary 25 x 8 x 6 cm.
Co to moze być ? Jakiej jest produkcji , z jakiego okresu ?
Wszelkie informacje mile widziane .

Napisano
Czy to w 100 % pewna informacja ? Moze orientujesz sie do czego miał słuzyć drut i otwór na jednym z boków puszki ? Zastanawia mnie , ze puszka nie jest szczelna , a góra sie wysówa i wsówa . Czy takie puszki z amunicją do Mosina był szczelne , czy nie były zalutowane na stałe ? Ta takiego uszelnienia nie ma ...
Napisano
Szczerze powiedziawszy moje skojarzenia też oscylują wokól Rosji carskiej , właśnie ze wzgl na uzyty materiał i wykonanie. Niestety brak pewnosci. Moze potrafi ktos poprzec , badź obalic tą teze ?
Ps ; Co to takiego mina fugasowa, czy tez kasetowa ? Nigdy sie z czyms takim nie spotkałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie