Wolf 25 Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Yankess(Deutch Krone) Obecnie jestem w U.K Ale w połowie czerwca będe w kraju to postaram sie Tobie podesłać te plany .Tylko daj mi meila chyba że wrzuce na odkrywce Pozdrawiam Wolf 25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzkf Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 Dobrych 10 lat temu jeździłem z rodzicami na wakacje do pobliskiego Tuczna. Razem z dwóką znajomych, których poznałem na ośrodku wczasowym zrobiliśmy kilka eskapad w głąb góry warownej. Nie mając odpowiedniego sprzętu, pożyczaliśmy" sobie strażackie łopaty, sipy, kilofy z ośrodka. Klimat i adrenalina niesamowita. Przekopaliśmy kilka zawałów. Za każdym przekopanym zawałem było widać coraz mniej śladów pobytu tam ludzi od czasów końca wojny. Na ścianach farba, spraye, potem kreda, ślady wypalania ogniem, potem już nic, czyściutko. Od wejścia po prawej stronie było szerokie pomieszczenie - tunel i w nim po lewej jak dobrze pamiętam tunel do góry wejście na klatkę schodową? Próbowaliśmy się przekopać, kilka metrów się udało ale później sypiący się piach nam to uniemożliwiał. Pamiętam, że adrenalina była wysoka. Ktoś może wie jak to dzisiaj wygląda? Dawno już tam nie byłem. Na pewno wrócę tam, ale do odkrywania jest już pewnie niewiele :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankess(Deutch Krone) Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 tez musze sie tam wybrac, nie mam daleko, wiec moze w ktorys weekand bym sie wybral, a takie plany duzo by dalo podczas zwiedzania meila wysłałem wiadomoscia prywatna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 Byłem tam z dwa lata temu. W omawianym obiekcie również. Szkoda, że wszystko wysadzone. Na terenie ośrodka po drugiej stronie jeziora w Tucznie jest bunkier w którym znajdują się oryginalne fluorescencyjne napisy na ścianach. CO do kopania to raczej ciężko coś trafić nie będąc autochtonem. Jedynie łuski do PTRD/PTRS, sporadycznie do mausa plus jakieś potykacze. Strasznie tam smętki wariowały. Nie szło szukać. Wspomiana górka pod którą wjeżdżają samochody to bardzo ciekawe miejsce...Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 Moja rodzina mieszka w Tucznie więc kilka razy odwiedzałem okoliczne fortyfikacje, robią wrażenie szczególnie jeden przypadł mi do gustu ten z klatką schodową i szybem .Pierwszy raz byłem tam w połowie lat 90-tych na ścianach widoczne były orginalne napisy i data jeśli się nie myle 1936 r.Już wtedy spotkałem tam gościa z wykrywką samoróbką z którym przczesaliśmy jego wynalazkiem pobliski teren , chwalił sie fantami takimi jak(Vis wz. 35,bagnety hełmy itp) A dokumentacje związaną z grupą warowną otrzymałem od ciotki która jest nauczycielką w pobliskiej szkole. Pozdrawiam Wolf 25siemka Skok:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzkf Napisano 16 Maj 2009 Share Napisano 16 Maj 2009 Też spotkałem tego gościa w Tucznie w latach 90. Nawet pokazał mi swoje zbiory. Cały garaż miał zawalony, od porcelanek po lufę od działa i wentylator do oczyszczania powietrza na chodzie. Z tego co mi mówił w okolicy Góry Wisielczej już wtedy nie było co grzebać. Wtedy rajem były okoliczne folwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panadam12 Napisano 16 Maj 2009 Share Napisano 16 Maj 2009 ostatni raz byłem na Górze Wisielczej z wykrywką jakiś miesiac temu,niezle juz jest tam przetrzepane tylko kilka łusek i lotki od moździeża,jeszcze kilka lat temu mozna bylo cos znalezc a teraz okopy wygladaja jak by ktos koparką jeżdzil,co do podziemi niewiele sie zmienilo jest bezpieczne zejscie klatka schodowa,w srodku trzeba uwazac na wystajace z sufitu prety zbrojeniowe,pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 Tak jak obiecałem panowie. Pozadrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 Głównie zawarte są tu opisy przebiegu fortyfikacji w rejonie Strzalin jak i plany grupy warownej (wszystko przetłumaczone na język polski)zresztą sami zobaczcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 okolica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 sorry za wielkość skanu ale 120 kb to raczej dużo tu nie zobaczymy postaram sie zrobić zbliżenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 Sorry mam problem z wrzucaniem skanów jak uda mi się to wrzuce w najbliższym czasie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Witam!Dzięki,czekam(y)na wiecej,a w szczególnosci na schematy poszczegolnych obiektow bojowych grupy(sa takowe?).ciekawi mnie porównanie ich ze sporządzonymi przez panów Perzyka i Miniewicza...Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Tutaj mam Plan grupy warownej Wisielcza Góra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Glagenberg lata budowy 1936-37 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Blok bojowy B1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Blok bojowy B1 a poprzedni skan to Bloki bojowe B3 B4sory za pomyłke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Blok obserwacyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf 25 Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Następne skany postaram się wrzucić jutro pozdrawiam Wolf25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wygis Napisano 7 Czerwiec 2017 Share Napisano 7 Czerwiec 2017 WitamMinęło już 8 lat od dyskusji ale dysponuje ktoś jeszcze może skanami planów ?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.