irbis Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 Witam osobiście uważam że prwdopodobnie jest to Gras wyprodukowany dla Grecji do karabinu Mannlicher-Schoenauer stąd przedłużenie ramienia pierścienia i ścięcie grzbietu rękojeści
Rosenrot Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 Witam. Moim zdaniem jest to zastępczak Austro-Węgierski,sugeruje to ewidentnie cesarsko-królewska żaba.Do jakiego karabimu był przeznaczony trudno bez zwymiarowania go stwierdzić.Być może tak jak pisze ibis do Schonauera, którego CK armia używała dosyć powszechnie (był dla Greków produkowany w OEWG).Pozdrawiam
artur23_2005 Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 Dziękuję za komentarze.Osobiście też uważam ze to erzatz do Shonauera.
bjar_1 Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 Ostatnio wycyganiony - amerykański bagnet wz.1905/42 do kb Springfield i kbsp Garand...
bjar_1 Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 i jego oznaczenia.Może już czas na drugą część tego wątku?
davx Napisano 24 Grudzień 2006 Napisano 24 Grudzień 2006 witam PERKUN 24 - wielkie gratulacje ale mam inne pytanie ...czy wszystkie pochwy w Twych bagnetach tzrymaja sie tylko na swych dlawikach ?? lebele tak samo?? jak bys mogl porób fotki tych mocowan itd bo chetnie bym sobie cos podobnego sprawił
perkun24 Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 Witam Davx, prawie wszystkie pochwy trzymaja sie na dlawikach, te co maja luzne dlawiki trzymaja sie na gumkach :-)))
davx Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 no dzięki Perkun ogolnie ja nie tylko wlasnie zbieraniem sie przejmuje ale takze ładnym wyeksponowaniem kolekcj ia ten twój pomysł mi sie podoba ...wlasnie zwykle bagnety sie przewaznie niezle trzymaja na dlawikach ale tak myslalem ze LEBELE najgorzej beda sie trzymac ale zawsze sobie wlasnie mozna jakos pomóc i przeskoczyc problem OK DZIEKI ZA FOTKI - jeszcze raz wielkie gratulacje SUPER KOLEKCJA
gratisad Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 Witam!Ja takż chciałem dorzucić swoje rzy grosze" w tym temacie. Wielu kolekcjonerów-amatorów przechowuje swoje eksponaty byle jak i byle gdzie, nie zabezpieczając ich przed dalszym niszczycielskim działaniem natury. Dlatego moim zdaniem równie ważna jak samo kolekcjonowanie, jest odpowiednia ekspozycja zbiorów i ich konserwacja. Jak kilku kolegów przede mną, też chciałem pokazać swój pomysł na taką kolekcję (patrz zdjęcie) i podać kilka praktycznych rad w zakresie konserwacji. Po zdobyciu jakiegoś fanta" po dokładnym oczyszczeniu z cząstek organicznych za pomocą szczotki, ciepłej wody i mydła lub proszku, wkładam go do odrdzewiacza FOM" z pasywatorem (dostępny w sklepach chemicznych) Środek ten ma tą zaletę, że nie zżera zdrowego metalu. Po około 12 godzinach wyciągam przedmiot i po wyszczotkowaniu pod ciepłą wodą z mydłem sprawdzam czy produkty korozji zostały już usunięte i czy części ruchome już chodzą". Jeżeli nie, to zpowrotem do odrdzewiacza na następne 12 godzin i tak do skutku. Jeżeli skutki odrdzewiania są zadawalające, to płukam fanta" w nafcie lub spryskuję WD-40, wycieram do sucha i smaruję wazeliną techniczną bezkwasową. Po takiej kuracji eksponat wędruje na ścianę. Jeżeli Przedmiot ma być szpachlowany lub malowany, to po odrdzewieniu i wyczyszczeniu, płukam go w acetonie, następnie traktuję preparatem antykorozyjnym CORTANIN" (dostępny w sklepach motoryzacyjnych). Na tak przygotowaną powierzchnię można już nanosić szpachlę lub farbę, bez obawy że po jakimś czasie wyjdzie spod niej rdza.To tyle moich przepisów pod choinkę dla początkujących. Życzę wszystkim zbieraczom historycznego złomu" zdrowia, szczęścia z okazji Świąt Bożego Narodzenia, wielu udanych rafień" w nadchodzącym 2007 roku.
panbucek Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 PERKUN 24---mozna prosić o pokazanie tego bagnetu zastepczego ----chciałbym porównac swój bagnecik z twoim jesli nie sprawi ci to problemu---oczywiscie chodzi o bagnet z podobna głownia do bagnetu 98/05--kilka postów wyzej--pozdrawiam
perkun24 Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 Panbucek, masz racje, moj jest inny. Juz dosc dawno nie sciagalem ich ze sciany, ostatnie kilka lat zbieram tylko polskie bagnety (i z polskimi oznaczeniami)
panbucek Napisano 29 Grudzień 2006 Napisano 29 Grudzień 2006 PERKUN 24----dziekuje za fotki---troche jest inna głownia---ładnie wyglada te malowanie twoje --chyba i ja pomaluje swoje zastepcze---i tak nie zamierzam sprzedawać a zawsze mozna farbe zmyć--pozdrawiam
cezar11pu Napisano 14 Luty 2007 Napisano 14 Luty 2007 Witam mam pytanie zdobyłem bagnet polski wz.28 i na pochwie w okolicach haka znalazłem sygnaturę mały pięciokąt w środku z literą D. czy jest to znak odbioru technicznego?.
Boruta Napisano 14 Luty 2007 Napisano 14 Luty 2007 No, to jest odbiór. Pochwa pewnie od Perkuna.Pozdrawiam
cezar11pu Napisano 14 Luty 2007 Napisano 14 Luty 2007 Dziękuję próbuję go zidentyfikować ale nie ma żadnych napisów ani sygnatur na głowni,jest numer pięcio cyfrowy na jelcu.głownia u nasady jest szlifowana ale chyba w epoce fo w tym miejscu są już dość głebokie wżery.Czy czasem Niemcy używając naszych bagnetów nie nie usuwali polskich sygnatur.
Boruta Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 Kasowali je czasem, wybijając XXX. Wrzuć fotkę.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.