frost Napisano 30 Listopad 2004 Autor Napisano 30 Listopad 2004 Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie więc proszę o pomocw identyfikacji bagnetu. Jaki to jest wzór ? Wdaje mi się,że wygląda jak wz.24 ale na głowicy częściowo zachowało się bicie wz. 2(..)". Druga cyfra wygląda na kawałek 8".
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Witam,o ile dobrze rozumiałem opis, to chodzi Ci o grubość jeleca (to ta poprzeczka między drewnianymi okładzinami rękojeści a progami głowni, na których umieszczony jest z jednej strony znak firmowy, a z drugiej strony orzełek i W.P.).Jeżeli bagnet ma jelec z pierścieniem to jest to wz. 28(29), jeżeli nie ma - to jest to niemiecka modyfikacja bagnetu wz. 28(29).Po której stronie sygnatury Perkun" wybite jest to M"? Czy jest ono na 100% w kółku, czy może w elipsie? Jest pod nim jakaś cyfra?Pozdrawiam,Marek
Monti Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 WitamCięzko sie dopatrzeć,gdyz jest trochę skorodowany,ale oczyszczony.M faktycznie jest w elipsie.Nic więcej nie ma.3 jest po tej samej stronie bagnetu co WP.Pozdrawiam
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Witam,jest to przeróbka niemiecka bagnetu wz. 29, który był wyprodukowany na początku II połowy lat trzydziestych. Pod M powinna być malutka dwójeczka.Pozdrawiam,Marek
Monti Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 dziękuję bardzo za identyfikację :)2" nie widać,pewnie nie była wybita zbyt mocno i korozja ją zjadła".pozdrawiammonti
Monti Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 dziękuję bardzo za identyfikację :)2" nie widać,pewnie nie była wybita zbyt mocno i korozja ją zjadła".pozdrawiammonti
frost Napisano 30 Listopad 2004 Autor Napisano 30 Listopad 2004 Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie więc proszę o pomocw identyfikacji bagnetu. Jaki to jest wzór ? Wdaje mi się,że wygląda jak wz.24 ale na głowicy częściowo zachowało się bicie wz. 2(..)". Druga cyfra wygląda na kawałek 8".
frost Napisano 30 Listopad 2004 Autor Napisano 30 Listopad 2004 Częściowo zachowana sygnatura wz.2(..)".
Boruta Napisano 1 Grudzień 2004 Napisano 1 Grudzień 2004 Nie ma pierścienia na lufę, więc to może być wz. 24, 25 lub 27. Idąc dalej numer ma bity na klindze, a nie na jelcu, nakrętkę zatrzasku ma bez przecięcia, a więc to będzie wz. 24. Ma głęboko bite PERKUN, więc to nie będzie z początkowego okresu produkcji. Ciekawe, jakie ma odbiory i jaki numer.Pozdrawiam
Boruta Napisano 1 Grudzień 2004 Napisano 1 Grudzień 2004 No tak, bicie na głowicy na 4 nie wygląda, ciekawostka.Pozdrawiam
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 1 Grudzień 2004 Napisano 1 Grudzień 2004 Witam,bagnet to ewidentnie wz. 24. Błędnie wybite notacje wzoru się zdarzały. Jest podobny bagnet wz. 24 z wybitym oznaczeniem wz. 28 opisany w książce Królikiewicza.Pozdrawiam,Marek
frost Napisano 1 Grudzień 2004 Autor Napisano 1 Grudzień 2004 Dziękuje za wyjaśnienia. Może numer podpowie coś jeszcze.Pytanie do Marka Z : Nie mam niestety tej ksiązki. Copan Królikiewicz napisał o wspomnianym przez Ciebie bagnecie ?
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 1 Grudzień 2004 Napisano 1 Grudzień 2004 A więc tak:bagnet wz. 24 wczesnej produkcji (# seryjny 10216) odberany przez kpt. Wł. Ziemiańskiego, któty posługiwał się cechą Z. w kole.Moim zdaniem skompletowany był z kb. wz. 98, ewentualnie z kbk. wz. 29 stąd usunięto podczas remontu oporę okładzin (w tej konfiguracji jest ona nieprzydatna). Prawdopodobnie jest to też przyczyna nabicia błędnego oznaczenia wzoru.Teraz o książce Królikiewicza - opisany tam bagnet też ma odbiór Z w kole i numer 51768. Ma jednak oporę ogniową i sygnatura WZ. 28" jest bita inną czcionką. Na temat sygnatury jest jedno lakoniczne stwierdzenie Na głowicy wytłoczone błędnie oznaczenie typu: wz. 28"Pozdrawiam,Marek
Pytanie
frost
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie więc proszę o pomoc
w identyfikacji bagnetu. Jaki to jest wzór ? Wdaje mi się,że wygląda jak wz.24 ale na głowicy częściowo zachowało się bicie wz. 2(..)". Druga cyfra wygląda na kawałek 8".
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.