Skocz do zawartości

Reaktive Panzerbüchse

Fall

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam pytanko:
Z kad sie wziela nazwa Raketenpanzerbüchse 54"
nie chodzi mi o sama nazwe Raketenpanzerbüchse - to jest jasne, ale o model 54!
co oznacza 54???
Poprzednik nazywal sie Raketenwerfer Modell 43" - 43 jak zwykle u niemcow znaczylo rok w ktorym zostal przyjety do uzbrojenia (mniejwiecej - OK)
Bron palna nazywano takrze rokiem - MP38, StGw44, P38,granaty tez HG24, HG43, miny podobnie Modell 35, 43
w panzerfaustach uzywano mniejwiecej zasiegu broni - Panzerfaust 30, 60 , 100
ale co do ..... znaczy 54??????
kaliber Schrecka byl ca. 88mm...
poz i dziekuje Fall
PS dla niewtajemniczonych mowimy o tzw Panzerschrecku, Ofenrohr - rura z pieca
Napisano
Dokładnie rzecz biorąc, to właściwe nazwy brzmiały 8,8 cm Raketen-Panzerbüchse 43 i 54 (w skrócie 8,8 cm RPzB 43 i 54). Natomiast pytanie o oznaczenie liczbowe jest dobre i od jakiegoś czasu sam je sobie zadaję - wychodzi na to, że gdzieś w l. 1943-44 zmieniony został system oznaczania broni rakietowej i zamiast roku zaczęto stosować... no właśnie...
W 1943 mamy 8,8 cm R-Werfer 43 i 8,8 cm RPzB 43, pociski do nich to odpowiednio RpzG 4312 i RPzBGr 4322, 4320, 4329, 4340.
Ale w 1944 wszystko już zaczyna się psuć - Panzerschreck otrzymuje numer 54, nowy pocisk do 54/1 to RPzBGr 4992, Rheinbote to RSprGr 4831, mamy już 38 cm RW 61, ale pociski do niej to już RSprGr 4581 i 4592, istniejący od kilku lat RZ 73 dostaje indeks RSprGr 4609... Gdzie tu sens?
I nie ma to - chyba - specjalnego związku z wprowadzonym jeszcze później nowym systemem oznaczeń dział (w rodzaju 8H63).

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Hmmm, co do tego to chyba się całkowicie zgadzamy - ale COŚ te liczby jednak musiały znaczyć, przecież nie brali ich z sufitu. Nie wiem, przeznaczenie, kategoria kalibrowa czy wagowa - no i oczywiście kolejny numer konstrukcji...

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Pewnie tak jest, że to kolejny numer konstrukcji. Być może było ich dość dużo rodzajów i chodziło o to, żeby się nie pomylić.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie