mac Napisano 12 Grudzień 2002 Autor Napisano 12 Grudzień 2002 Przesyłam kolejną ciekawostkę z Gdańska z marca 1945. Zdjęcia pszedstawiają unieruchomionego gdzieś na ulicach miasta Tygrysa królewskiego PzKpfw VI Tiger II" Aufs. B którego kierowca prawdopodobnie nieopatrznie wjechał w lej po bombie. Należał do 503 Batalionu Czołgów Ciężkich który miał uczestniczyć w operacji Sonnenwelde" mającej na celu rozbicie pierścienia wojsk radzieckich wokół Trójmiasta.
Gość Napisano 12 Grudzień 2002 Napisano 12 Grudzień 2002 Jako mieszkaniec Gdańska, dziekuje!!!A w ogole w temacie jest kolejna", jakie byly poprzednie? - od paru m-cy sledze forum i nic...A czytales Militaria i Fakty gdzies sprzd roku? Byl tam wspanialy artykul wlasnie o Koenigstigerach w Gdansku 03.1945.pozdr,MP.S. Jesli jestes z Gdanska i temat Cie interesuje, wal od razu na prv, usun tylko pls nospam z adresu.
jotes Napisano 13 Grudzień 2002 Napisano 13 Grudzień 2002 Ciekawe zdjęcia. Gorzej nie mogli trafić. Mechanik miał dużo szczęścia, że udało się właz otworzyć, ale ciekawe czy był się w stanie tamtędy wydostać? Brrr...
Gość Napisano 13 Grudzień 2002 Napisano 13 Grudzień 2002 zdjęcia fajne, szkoda tylko że przy okazji nie podałeś źródełka z którego je zeskanowałeś. A źródełko jest warte wspomnienia- to trójmiejski miesięcznik 30 dni. Dla historyka i eksploratora kopalnia niesamowitych wiadomości-- o polskim nalocie bombowym na defilade w Gdańsku we wrzesniu 1939 roku i histoii eskadry lotniczej MW, o Gustlofie( nr 24) , o 1945 roku na mierzeji i Żuławach, o ekschumacjiach zwłok niemieckich żołnierzy, Torpedowni w Babich dołach ( UNIKALNE ZDJĘCIA ) itd itd.
Gość Napisano 15 Grudzień 2002 Napisano 15 Grudzień 2002 WitamZ miesiecznikiem probowalem kiedys korespondowac (wlasciwie autorem artykulu o torpedowni) ale niestety nie chcial podzielic sie elektroniczna wersja tego co napisal (o zdjeciach nawet nie marzylem), wiec przy okazji ktos moglby sie moze podzielic wspomnianym tekstem, jestem z Wrocka i do Gdanska mi troche nie po drodze.Pozdrawiam Krzysiek(?)
Gość Napisano 15 Grudzień 2002 Napisano 15 Grudzień 2002 Ja też bardzo pls ten artykuł, jeśli może go ktoś zeskanować!pozdr,M
Gość Napisano 15 Grudzień 2002 Napisano 15 Grudzień 2002 Prosze o kontakt e-mail zainteresowanych kopia w/w artykułu. Jak juz pisałem to tylko jeden z wielu, wielu bardzo ciekawych materiałów ( nr 24, październik 2000). Autorem artykułu jest Tomasz Zając, korespondent BBC, autor wielu skarbowo-historycznych artykułów w prasie pomorskiej, między innymi w Dzienniku Bałtyckim. Więcej o Torpedowni- dokładnie rzeczowo, z planami i bibliografia- Bogusław Perzyk Lądowe obiekty fortyfikacyjne niemieckiego poligonu torpedowego Gdynia-Babie Doły, 1940-45" ( Ochrona Zabytków Architektury Obronnej, Gdynia-Hel 2-4 października 1998) - w tej publikacji dodatkowo: o fortyfikacjach Helu,polskich BASA-ch, znaleziskach na Helu ( między innymi o helskiej enigmie), fortyfikacjach nadbrzeżnych Gdańska w latach 1845-1919 itd,itd.
Gość Napisano 15 Grudzień 2002 Napisano 15 Grudzień 2002 WitamGdzie można kupić ten miesięcznik??Mieszkam na górnym śląskuPozdrawiam.
Gość Napisano 15 Grudzień 2002 Napisano 15 Grudzień 2002 obawiam sie ze tylko w Trojmiescie..nie lepiej mskorzystac z biblioteki? lub zaprzyjaznionego sledzia??? Prenumerata:pisz --http://www.plusgdansk.pl/
Gość Napisano 18 Grudzień 2002 Napisano 18 Grudzień 2002 Znam pana który pisał o tygrysach sam pożyczyłem mu dwa zdjęcia nigdzie nie publikowane.Teraz pracuje on nad książką o Gdańsku z 1945 roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.