Skocz do zawartości

Ile naboi w magazynku ?

pzl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekawe. Tak podstawowa rzecz jaką jest ilość przewożonej amunicji w samolocie, a takie rozbieżności.

Czy ktoś wie, ile naboi wchodziła w skład magazynka lotniczego karabinu maszynowego Vickers m23, i Vickers F?
Czy ten pierwszy model był w ogóle używany przez lotnictwo polskie?
Jak spojrzy się do literatury to tam pisze się albo 97, albo 96 naboi. Wiem, że jego masa to około 4,5-4,4 kg. Ale co było w środku?

Teraz weźcie liczbę magazynków przewożonych w samolocie i spróbujcie obliczyć liczbę naboi. Przy porównaniu danych praktycznie wszędzie wychodzą rozbieżności sięgające nawet 20-30 naboi.
Napisano
Stosowane były dwie wersje magazynków: na 60 naboi i późniejsza na 100 naboi.
W przypadku magazynka 100-nabojowego istniało jednak zalecenie, aby nie nadwyrężać zanadto sprężyny i ładować mniejszą ilość amunicji - dlatego często magazynek ten opisywany jest jako 96- lub 97-nabojowy. Opisy takie występują również w źródłach brytyjskich stąd moje przypuszczenie, że to producent zalecił ładownie do magazynka nie więcej niż 96-97 naboi.
Napisano
Dzięki. To, by wyjaśniało występujące rozbieżności. A ten Vickers m23 to w rzeczywistości Lewis wzór 1923. Magazynek mnie zmylił....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie