Skocz do zawartości
  • 0

Co to medal???

pol

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich chciałbym sie od was dowiedziec, co mozecie mi powiedziec o tym medalu, podobno jest to medal okolicznościowy , no własnie , ale z jakiej okazji byl wręczany , wraz z pudełkiem, chociaż tego to juz nie znalazłem :(Opis od góry data 1939 niżej gapa , niżej herb , ale nie wiem czego, moze odnosi sie on do któregoś z napisów GAUTAG POTSDAM , a na samym dole napis GAUMARK BRANDENBURG, czy to cos w rodzaju okręg Brandenburgia , miasto Potsdam ???Piszcie co o tym sadzicie, i czy spotkaliscie sie juz z podobnymi???

pozdro pol

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No pomórzcie nie mówcie ze nkt z was sie nie spotkał z tym , to moze chciaz wiedziec jakiego miasta jest tio godło

pozdr pol
Napisano

Witam wszystkich chciałbym sie od was dowiedziec, co mozecie mi powiedziec o tym medalu, podobno jest to medal okolicznościowy , no własnie , ale z jakiej okazji byl wręczany , wraz z pudełkiem, chociaż tego to juz nie znalazłem :(Opis od góry data 1939 niżej gapa , niżej herb , ale nie wiem czego, moze odnosi sie on do któregoś z napisów GAUTAG POTSDAM , a na samym dole napis GAUMARK BRANDENBURG, czy to cos w rodzaju okręg Brandenburgia , miasto Potsdam ???Piszcie co o tym sadzicie, i czy spotkaliscie sie juz z podobnymi???

pozdro pol

Napisano
Raczej związane z dniem partii czy ich szefostwa -jakaś rocznica, GauTag (Gauleiter Tag). W związku z tym to raczej rodzaj żetonu okolicznościowego GauMark (upoważniający np. do wstępu do b...lu :)) niż odznaczenie. Medal okolicznościowy byłby też bardziej wyrafinowany propagandowo".

Dobrze by było kuknąć na drugą stronę tego czegoś.

pzdr woyta
Napisano
druga strona kompletnie czysta, a jak na zeton to troche za duze srednica 8 cm

i szczerze mówie przypomina mi to taki medal z pudełka

pozdro pol

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie