Skocz do zawartości
  • 0

Sygnatura manufaktury porcelany

sqh

Pytanie

Napisano

Oprócz niezwykle przydatnych w życiu umiejętności i rozległej wiedzy, z murów mej szacownej uczelni wyniosłem swego czasu również talerz, a to z powodu sygnatury, jaka się na nim znajdowała. Pochodzi on być może z pierwotnego wyposażenia uczelni, a był w moim zakładzie w zwykłym użytku bankietowym (niekoniecznie oficjalnym), w każdej chwili narażony na stłuczenie.

Ciekaw jestem, co to była za fabryka, dlaczego oprócz nazwy rosyjskiej firmowała się - jak sądzę - niemieckim skrótem Cesarska Manufaktura Porcelany", czy Dreylingsbusch" to nazwa miejscowości i w jakim okresie sygnatura taka była w użyciu, czyli jak można datować ów talerz. Dodam jeszcze, że ma on zwykły kształt, jest cały biały, a jedynie w pobliżu krawędzi biegnie cienka złota obwódka (odprysk farby widoczny jest między wstęgą z rosyjskim napisem a berłem).

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oprócz niezwykle przydatnych w życiu umiejętności i rozległej wiedzy, z murów mej szacownej uczelni wyniosłem swego czasu również talerz, a to z powodu sygnatury, jaka się na nim znajdowała. Pochodzi on być może z pierwotnego wyposażenia uczelni, a był w moim zakładzie w zwykłym użytku bankietowym (niekoniecznie oficjalnym), w każdej chwili narażony na stłuczenie.

Ciekaw jestem, co to była za fabryka, dlaczego oprócz nazwy rosyjskiej firmowała się - jak sądzę - niemieckim skrótem Cesarska Manufaktura Porcelany", czy Dreylingsbusch" to nazwa miejscowości i w jakim okresie sygnatura taka była w użyciu, czyli jak można datować ów talerz. Dodam jeszcze, że ma on zwykły kształt, jest cały biały, a jedynie w pobliżu krawędzi biegnie cienka złota obwódka (odprysk farby widoczny jest między wstęgą z rosyjskim napisem a berłem).

Napisano
Witaj.
Oznaczenie na porcelance to fabryki Kużniecowów,firma założona w 1812r.Twój egzemplarz jest z fabryki w Rydze/założona w 1842/ wyprodukowany w okresie 1887-1915.
Orzeł umieszczany jako przywilej carski na wyrobach firmy od 1870r.A napisy w języku niemieckim -cała Ryga jeszcze w latach 30 XXw mówiła tym językiem (sam byłem tym zaskoczony i nie bardzo chciałem w to wierzyć do czasu gdy okazało się że moja prababka ni w ząb po polsku nie kumała a z Rydze żyła)Jeżeli chcesz więcej o Kużniecowach napisz.
Pzdr.
redigor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie