wiciu_r Napisano 17 Listopad 2004 Autor Napisano 17 Listopad 2004 Witam !Gdzieś w niedalekiej przeszłości spotkałem się z urządzeniem w którym zabronione było używanie akumulatorków (chodziło o paluszki) ze względu na (chyba, bo tłumaczyłem z angielskiego) zbyt duży amperarz na wyjściu ogniw mogący uszkodzić urządzenie.Mam zamiar do mojego BH Lone Star dokupić żelówkę więc wolę spytać czy moje tłumaczenie było do d... czy też faktycznie coś mogłoby się stać.Pozdrawiam
proscan Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 Aby ocenić jakośc tłumaczenia, wypadałoby zapoznac się z oryginałem. Ale faktycznie, pobierając zbyt duży prąd w krótkim czasie z akumulatorka można spowodowac jego przegrzanie. A wysoka temperatura dla akumulatorków jest zabójcza ...proscanPSżelowe do LS ??? Nie widziałem żelowego na 9 V. Są takie ?
wiciu_r Napisano 17 Listopad 2004 Autor Napisano 17 Listopad 2004 Chodziło mi o zewnętrzny przyczepiany do paska mogący służyć jako źródło energii również do innych rzeczy np. wiertarka lub latarka. Chyba taki jest montowany w wykrywkach Nowaka. Ilość energii jest znacznie większa a zbliża się gwiazdka więc mogę sobie zamówić konkretny prezent u mojej Lubej.Pozdrawiam
pekacz Napisano 28 Listopad 2004 Napisano 28 Listopad 2004 Wiele firm przestrzega używania akumulatorów dlatego że amperaż tychże jest wiekszy,wtedy w instrukcji wyraźnie jest napisane aby używać specjalnych przystawek do danego sprzętu.
wiciu_r Napisano 28 Listopad 2004 Autor Napisano 28 Listopad 2004 Moja instrukcja niestety zaginęła w odmętach dziejów i z braku pewności zdecydowałem się na 2 sztuki 6F22 9V 200mAh NI-MH firmy camelion plus ładowarka.Dzięki za info.Pozdrawiam
YARD Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 HEJ .Może ktoś mi podpowie jakich akumulatorków [mAh] użyć do Rutusa First+ . yard.
YoWheris Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 do Yarda: 1400 mAh - 2000 mAh. Mocniejszych raczej nie polecam.Yo
JarekR Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Małe sprostowanie: nie mocniejszych a o większej pojemności.... jeśli podajesz w mAh (miliamperogodzina) a moje pytanie: a dlaczego nie o większej pojemności? ( większych nie widziałem, ale jeśli by były.... to dlaczego?)pozdrawiam Jarek
mrand Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Zasada jest prosta. Zrób sobie bilans mocy i dobierz odpowiednie akumulatory. Np. Rutus pobiera ok. 40mA prądu. Aby dowiedzieć się jaka jest potrzebna pojemność dla ciągłej pracy przez np. 25 godzin należy wykonać obliczenie 40mA x 25h = 1000mAh. I takich akumulatorów należy szukać. Optymalny czas pracy akumulatorów powinien wystarczać na przynajmniej jedno długie wyjście w teren, maksimum dwa. Niecelowe jest używanie akumulatorów o przesadnie dużej pojemności gdyż nie ma to żadnego uzasadnienia technicznego ani ekonomicznego. Jeśli już koniecznie chcesz przepłacać, to ze względów praktycznych kup takie, które umożliwiają szybkie naładowanie dużym prądem. PozdrawiamMrand
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.