Skocz do zawartości
  • 0

POCISK

SARNA

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
już to głęboko zakopałem . Było to oczywiście przypadkowe znalezisko , nie miałem i nie mam najmniejszego zamiaru jakiegokolwiek manipulowania przy tego typu obiektach .Chciałem sie tylko dowiedzieć co znalazłem . Granat ten uzbrojony był w zapalnik ebonitowy , bardzo wrażliwy na uderzenie . A wiedziałem o tym czytając nasze forum :-)
Napisano
Cóż to za dziwna teoria?? Czyli że jak nie ma zbitej spłonki to można ruszać?? Moim zdanie bez względu na to jaką ma spłonke z tyłu nie powinno sie tego ruszac zwłaszcza gdy zapalnik jest cały a spłonka inicjuja na miejscu... wiele nie trzeba. Pozdrawiam
Napisano
Jeżeli jest to rosyjska to na zapalniku są napisy mięzdy innymi jest podany kaliber.
Radzę jednak tego nie rozmontowywać!!!
Z poważaniem.
koń.
Napisano
Witam , zgadzam się, nie trzeba ruszać , ale jeżeli spłonka jest zbita , to znaczy, że najprawdopodobniej pocisk został wystrzelony a tym samym zapalnik uzbrojony! Dlaczego nie wybuchł, tego nie wiadomo , więc każdy ruch tego świństwa jest niebezpieczy. Jeżeli nie latał , ryzyko przypadkowej detonacji jest mniejsze , nie mniej jednak lata mogły zrobić swoje , zabezpieczenia w zapalniku diabli wzięli i nieszczęście gotowe. Zgadzam się z ARQ.
Pozdrawiam MTC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie