SARNA Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 WitamWie ktoś może co to dokładnie za pocisk i zapalnik ??
SARNA Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 WitamWie ktoś może co to dokładnie za pocisk i zapalnik ??
mietek Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 ZSRR 50mm http://inert-ord.net/russ02i/mort_at/R5082.html
vaz Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 już to głęboko zakopałem . Było to oczywiście przypadkowe znalezisko , nie miałem i nie mam najmniejszego zamiaru jakiegokolwiek manipulowania przy tego typu obiektach .Chciałem sie tylko dowiedzieć co znalazłem . Granat ten uzbrojony był w zapalnik ebonitowy , bardzo wrażliwy na uderzenie . A wiedziałem o tym czytając nasze forum :-)
Łukasz Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Witam! Ta... to radziecka 82ójka. Wersja z 10cio skrzydłową lotką, były jeszcze lotki 6stki. Pozdrawiam, Łukasz
ARQ Napisano 20 Listopad 2004 Napisano 20 Listopad 2004 Cóż to za dziwna teoria?? Czyli że jak nie ma zbitej spłonki to można ruszać?? Moim zdanie bez względu na to jaką ma spłonke z tyłu nie powinno sie tego ruszac zwłaszcza gdy zapalnik jest cały a spłonka inicjuja na miejscu... wiele nie trzeba. Pozdrawiam
koń Napisano 20 Listopad 2004 Napisano 20 Listopad 2004 Jeżeli jest to rosyjska to na zapalniku są napisy mięzdy innymi jest podany kaliber.Radzę jednak tego nie rozmontowywać!!!Z poważaniem.koń.
MTC Napisano 20 Listopad 2004 Napisano 20 Listopad 2004 Witam ,lepiej sprawdzić czy ma z tyłu zbitą spłonkę , jeżeli tak to nie ruszać !!!Pozdrawiam
MTC Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Witam , zgadzam się, nie trzeba ruszać , ale jeżeli spłonka jest zbita , to znaczy, że najprawdopodobniej pocisk został wystrzelony a tym samym zapalnik uzbrojony! Dlaczego nie wybuchł, tego nie wiadomo , więc każdy ruch tego świństwa jest niebezpieczy. Jeżeli nie latał , ryzyko przypadkowej detonacji jest mniejsze , nie mniej jednak lata mogły zrobić swoje , zabezpieczenia w zapalniku diabli wzięli i nieszczęście gotowe. Zgadzam się z ARQ.Pozdrawiam MTC
Pytanie
SARNA
Witam
Wie ktoś może co to dokładnie za pocisk i zapalnik ??
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.