Skocz do zawartości

pojazdy niemieckie wydobyte w Polsce

pni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam , a propo pojazdów , szukacie Panowie na wsiach i lasach części pojazdów .
Na pozostałości można się też natknąć w...hutach , otóż pare razy byłem w Hucie Luccini (dawna Huta Warszawa)i przyuważyłem np. tylne kraty od królika - służące jako kratki do otrzepywania butów przed wejściem do hali odlewni, niestety nie wykonałem zdjątka ale jak będę miał okazję być tam, to wykonam i zamieszczę.
Pozdrawiam Skumin.
  • Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Panowie

Rozpoczalem podobny watek:

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=271014

Czy ktos z Was moglby mi udostepnic zdjecia - odbitkli na papierze bluszczacym (do sekanowania) lub skany 300 dpi ???

Pozdrawiam
Napisano
=>Grzechotnik , z tym PzKfw IV było tak , że w styczniu 1945 został zepchnięty przez Rosjan do leja po bombie (po co?).Było to na podmokłej łące po prawej stronie drogi . Tam stał gdzieś do 1995 i wtedy pracownicy jakiegoś zakładu energetycznego odkopali go (po co?) . Wtedy został bardzo szybko pocięty od góry palnikami . Zresztą złomiarze mieli przy tym dużo szczęścia ponieważ nieco niżej w kadłubie były pociski .
Napisano
Vaz-Rosjanie według znanej mi wersji przeciągneli
czwórkę"aby zrobić z niej kotwe do zaczepiania lin którymi wyciągali swoje podtopione czołgi.Oglądałem ją w MOB około 1995r.i tą informacje przekazał nam pracownik MOB.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
dzięki , przypomniałem sobie , że w TV chyba w 1995 był program o tym czołgu i ktoś z MOB właśnie taką wersję podał . Też widziałem ten wrak i nacięcia po palnikach . Faktycznie , jeszcze parę cm niżej i byłoby wielkie bum .
Byłem też w miejscu skąd go wyciągnęli ; łąka jest nadal podmokła ;-) . Zresztą teren ogólnie jest ciekawy bo parę kilometrów na wschód , nad Nidą , ktoś kilka lat temu wykopał Elefanta .
Napisano
Odpowieć do postu @ndrew!
Zostawili i ktoś się zaopiekował !
Czyli wydobyty i sprzedany.
Połowa Stuga poszła do.. i świński ryj opylił pan L z Gdyni .
Po było w pewnej dolinie rzeki !
pozdr.
oksio
Napisano

po elefancie została taka dziura . Było o tym już na forum . Wiem , że do wyciągnięcia elefanta lub jego fragmentu , który tam był , przymierzało się MOB ale ktoś ich wyprzedził . Gdzie teraz jest? Pewnie za granicą .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie