Frozzer Posted December 1, 2002 Author Share Posted December 1, 2002 wpadla mi w rece niemiecka snajperska ladownica jednokomorowa, lezala przez 50 lat w skladziku na dworze i skóra zrobila sie twarda. prosze pomozcie mi ja zakonserwowac, a skóre zrobic miekka, wiem ze takie rzeczy sie robi, bo widzialem i ladownice i pasy przywrócone do dawnej swietnosci. moze wiecie jak i czym to zrobic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 2, 2002 Share Posted December 2, 2002 Polecam tłuszcze do skór stosowane w garbarniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek Posted December 2, 2002 Share Posted December 2, 2002 Różne są metody. Kiedyś znalazłem:http://nautarch.tamu.edu/class/anth605/File7.htmdobry artykuł na ten temat.Najlepiej wg mnie namoczyć po wymyciu w spirytusie (denaturat jest ok) z gliceryną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapka Posted December 2, 2002 Share Posted December 2, 2002 Witam , mam ten sam problem:) , ja zrobiłem tak(moje ładownice są z wykopu) , najpierw wyczyściłem termentyną , a teraz będe smarował lanoliną(w aptekach , ale na recepty).mapka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 2, 2002 Share Posted December 2, 2002 Denaturat OK. Ale jeśli są jakieś pozostałości pieczątek to denaturat je usunie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted December 2, 2002 Author Share Posted December 2, 2002 slyszalem ze najpierw mozna namoczyc w goracej wodzie, a potem do denaturatu, chyba tak zrobie, co sadzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapka Posted December 2, 2002 Share Posted December 2, 2002 a ile czasu trzeba moczyć w wodzie? oraz ile trzeba później moczyc w denaturacie?mapka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 3, 2002 Share Posted December 3, 2002 Gorącej wody nie polecam. Skóra od gorąca sie kurczy. A denaturat moze być, a potem trochę jakiegos tłuszczyku.pozdroberthie Link to comment Share on other sites More sharing options...
stach Posted December 4, 2002 Share Posted December 4, 2002 Wymyć w letniej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń przesuszyć, ale nie do końca(lekko wilgotna)Następnie natłuścić najlepszy tran (apteka)lub specyfiki do konserwacji skóry np. do siodeł - sprawdzoneStach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.