Frozzer Napisano 1 Grudzień 2002 Autor Napisano 1 Grudzień 2002 wpadla mi w rece niemiecka snajperska ladownica jednokomorowa, lezala przez 50 lat w skladziku na dworze i skóra zrobila sie twarda. prosze pomozcie mi ja zakonserwowac, a skóre zrobic miekka, wiem ze takie rzeczy sie robi, bo widzialem i ladownice i pasy przywrócone do dawnej swietnosci. moze wiecie jak i czym to zrobic?
Gość Napisano 2 Grudzień 2002 Napisano 2 Grudzień 2002 Polecam tłuszcze do skór stosowane w garbarniach.
krzysiek Napisano 2 Grudzień 2002 Napisano 2 Grudzień 2002 Różne są metody. Kiedyś znalazłem:http://nautarch.tamu.edu/class/anth605/File7.htmdobry artykuł na ten temat.Najlepiej wg mnie namoczyć po wymyciu w spirytusie (denaturat jest ok) z gliceryną.
mapka Napisano 2 Grudzień 2002 Napisano 2 Grudzień 2002 Witam , mam ten sam problem:) , ja zrobiłem tak(moje ładownice są z wykopu) , najpierw wyczyściłem termentyną , a teraz będe smarował lanoliną(w aptekach , ale na recepty).mapka
Gość Napisano 2 Grudzień 2002 Napisano 2 Grudzień 2002 Denaturat OK. Ale jeśli są jakieś pozostałości pieczątek to denaturat je usunie.
Frozzer Napisano 2 Grudzień 2002 Autor Napisano 2 Grudzień 2002 slyszalem ze najpierw mozna namoczyc w goracej wodzie, a potem do denaturatu, chyba tak zrobie, co sadzicie?
mapka Napisano 2 Grudzień 2002 Napisano 2 Grudzień 2002 a ile czasu trzeba moczyć w wodzie? oraz ile trzeba później moczyc w denaturacie?mapka
Gość Napisano 3 Grudzień 2002 Napisano 3 Grudzień 2002 Gorącej wody nie polecam. Skóra od gorąca sie kurczy. A denaturat moze być, a potem trochę jakiegos tłuszczyku.pozdroberthie
stach Napisano 4 Grudzień 2002 Napisano 4 Grudzień 2002 Wymyć w letniej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń przesuszyć, ale nie do końca(lekko wilgotna)Następnie natłuścić najlepszy tran (apteka)lub specyfiki do konserwacji skóry np. do siodeł - sprawdzoneStach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.