Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja - łódki na am. karabinową

bjar_1

Pytanie

Napisano
Proszę o identyfikację producenta łódek - identyczne jak drugowojenne niemieckie na 5 nabojów 7,92 x 57 mm. Mosiężne ,stalowe płaskie sprężyny. Bicia (duzymi literami i cyframi) :

CK 35

Wykopane na strzelnicy polskiej z lat 1920-39.

pzdr

bjar_1

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proszę o identyfikację producenta łódek - identyczne jak drugowojenne niemieckie na 5 nabojów 7,92 x 57 mm. Mosiężne ,stalowe płaskie sprężyny. Bicia (duzymi literami i cyframi) :

CK 35

Wykopane na strzelnicy polskiej z lat 1920-39.

pzdr

bjar_1
Napisano
Znalazłem, że kod CK" był uzywany przez firmę operującą później również kodem kam (Skarżysko). Ale data 35 się nie zgadza :( Następnie CK" (CTR): Keller & Company,Hirtenberg (Austria) - ale też chyba nie pasi, bo wzmianki o nim występują przy 1 wojnie :(
Zawsze to parę tropów odpada :)
Pzdr
Napisano
Hmmm, myślałem tylko o umiejscowieniu fabryki, a przecież mogła ona po prostu istnieć w innym miejscu przed wojną i operować kodem CK. kam jest zakodowaną fabryką w 2 typie kodu, natomiast CK - w 1 typie, więc może po prostu potem przenieśli się do Skarżyska?
Żeby byo jaśniej :) dodam, że w polu o produkowanych typach amunicji przez fabrykę CK" widnieje tylko 2 cm FF...
Ale żadne tabele kodów nie są do końca pełne i być może nigdy nie będą. Pzdr
Napisano
To nic związane ze Skarżyskiem. Przed wojną Skarżysko (Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia-Fabryka Amunicji nr.1 Skarżysko-Kamienna) sygnowała swe wyroby orłem. Po przejęciu fabryki przez Niemców ,znaczono wyroby najpierw rumienką" ,poźniej kodem 'kam' ,a po przeniesieniu fabryki do Częstochowy (Tschenstohau) kodem 'nbe'. Tak więc 'CK' to coś innego...
Napisano
Chodziło mi o to, że firma, która parę lat później produkowała w Skarżysku i Częstochowie, wcześniej sygnowała swoje wyroby CK (Hugo Schneider A.-G.). Ze Skarżyskiem to jest związane tylko tyle, że później tam się ta firma przeniosła. Ale w 1935 miała kod CK. Tak wynika z dostępnych mi materiałów.
Sorki za nieumiejętnośc wyrażenia się jasno :)
Pzdr
Napisano
Ano ,pewnie czeska (Seller & Bellot). U mnie trafiają się też ,ale przeważnie agonalne stany. Paka jeszcze chyba w drodze.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie