bjar_1 Napisano 11 Listopad 2004 Autor Napisano 11 Listopad 2004 Proszę o identyfikację producenta łódek - identyczne jak drugowojenne niemieckie na 5 nabojów 7,92 x 57 mm. Mosiężne ,stalowe płaskie sprężyny. Bicia (duzymi literami i cyframi) :CK 35Wykopane na strzelnicy polskiej z lat 1920-39.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 11 Listopad 2004 Autor Napisano 11 Listopad 2004 Proszę o identyfikację producenta łódek - identyczne jak drugowojenne niemieckie na 5 nabojów 7,92 x 57 mm. Mosiężne ,stalowe płaskie sprężyny. Bicia (duzymi literami i cyframi) :CK 35Wykopane na strzelnicy polskiej z lat 1920-39.pzdrbjar_1
MK Napisano 11 Listopad 2004 Napisano 11 Listopad 2004 Znalazłem, że kod CK" był uzywany przez firmę operującą później również kodem kam (Skarżysko). Ale data 35 się nie zgadza :( Następnie CK" (CTR): Keller & Company,Hirtenberg (Austria) - ale też chyba nie pasi, bo wzmianki o nim występują przy 1 wojnie :(Zawsze to parę tropów odpada :)Pzdr
MK Napisano 11 Listopad 2004 Napisano 11 Listopad 2004 Hmmm, myślałem tylko o umiejscowieniu fabryki, a przecież mogła ona po prostu istnieć w innym miejscu przed wojną i operować kodem CK. kam jest zakodowaną fabryką w 2 typie kodu, natomiast CK - w 1 typie, więc może po prostu potem przenieśli się do Skarżyska?Żeby byo jaśniej :) dodam, że w polu o produkowanych typach amunicji przez fabrykę CK" widnieje tylko 2 cm FF...Ale żadne tabele kodów nie są do końca pełne i być może nigdy nie będą. Pzdr
bjar_1 Napisano 11 Listopad 2004 Autor Napisano 11 Listopad 2004 To nic związane ze Skarżyskiem. Przed wojną Skarżysko (Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia-Fabryka Amunicji nr.1 Skarżysko-Kamienna) sygnowała swe wyroby orłem. Po przejęciu fabryki przez Niemców ,znaczono wyroby najpierw rumienką" ,poźniej kodem 'kam' ,a po przeniesieniu fabryki do Częstochowy (Tschenstohau) kodem 'nbe'. Tak więc 'CK' to coś innego...
MK Napisano 11 Listopad 2004 Napisano 11 Listopad 2004 Chodziło mi o to, że firma, która parę lat później produkowała w Skarżysku i Częstochowie, wcześniej sygnowała swoje wyroby CK (Hugo Schneider A.-G.). Ze Skarżyskiem to jest związane tylko tyle, że później tam się ta firma przeniosła. Ale w 1935 miała kod CK. Tak wynika z dostępnych mi materiałów.Sorki za nieumiejętnośc wyrażenia się jasno :)Pzdr
bjar_1 Napisano 12 Listopad 2004 Autor Napisano 12 Listopad 2004 Ano ,pewnie czeska (Seller & Bellot). U mnie trafiają się też ,ale przeważnie agonalne stany. Paka jeszcze chyba w drodze.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 11 Listopad 2004 Autor Napisano 11 Listopad 2004 Aha ,no chyba że tak. Może jak Jarek/Jaro wróci to coś wymyśli.pzdrbjar_1
Pytanie
bjar_1
CK 35
Wykopane na strzelnicy polskiej z lat 1920-39.
pzdr
bjar_1
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.