magnus Napisano 8 Listopad 2004 Autor Napisano 8 Listopad 2004 Witam!Pośród masy śmieci znlazłem ostatnio w okopie tę właśnie tabliczkę (z pleksi lub czegoś podobnego). Wymiary to 75 x 100 mm. Domyślam się, że jest od Flaka 8,8 lecz co to jest dokładnie???Pozdrawiam!Maciek
magnus Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 I jeszcze zbliżenie - znaczek w narożniku to chyba Waffenamt?
beaviso Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 Schw. 60 m, to Scheinwerfer 60 cm, czyli reflektor przeciwlotnizy o takowejż średnicy (a zatem mały).
magnus Napisano 8 Listopad 2004 Autor Napisano 8 Listopad 2004 Witam!Pośród masy śmieci znlazłem ostatnio w okopie tę właśnie tabliczkę (z pleksi lub czegoś podobnego). Wymiary to 75 x 100 mm. Domyślam się, że jest od Flaka 8,8 lecz co to jest dokładnie???Pozdrawiam!Maciek
Monti Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Prawdopodobnie służyło do przeliczania kąta nachylenia lufy na odległość strzału.Chociaż są tam otwory,a zatem nanosiło się to na mapę (?)Tak mi się wydaje.pozdr
beaviso Napisano 9 Listopad 2004 Napisano 9 Listopad 2004 Tabliczka pokazuje zależność donośności poziomej od wysokości celu (przy strzelaniu plot). Np. cel lecący na wys. 5000 m można dosięgnąć w odległości ok. 8100 m od baterii w poziomie. Wyskalowanie 1:300k faktycznie wskazuje na możliwość nanoszenia na mapę.
Pytanie
magnus
Witam!
Pośród masy śmieci znlazłem ostatnio w okopie tę właśnie tabliczkę (z pleksi lub czegoś podobnego). Wymiary to 75 x 100 mm. Domyślam się, że jest od Flaka 8,8 lecz co to jest dokładnie???
Pozdrawiam!
Maciek
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.