Nanook1978 Napisano 7 Listopad 2004 Autor Napisano 7 Listopad 2004 Jeśli to herb to czy ktoś wie jaki ?
hakas Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Już sprawdziłem. Jest to odmiana (prawdopodobnie)herbu PELIKAN. Pod tym herbem skupionych jest 32 rodziny. Brak zaznaczonego klejnotu i korony jakiś drobny szlachcic. Jednak co do tego herbu mam wątpliwości bo w przedstawieniach herbu występują 3 pisklęta dlatego napisałem odmiana a dziub tego ptaka bardziej przypomina orła ale z takim herbem się nie spotkałem. Dlatego jest ważne miejsce znalezienia. pozdrawiam hakas
hawk21 Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 hakas mam pytanie wazne dla mnie : Czy jest to heraldyka zachodnia czy tez nasza?pozdrawiamArek
hakas Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Pelikan należy do heraldyki polskiej. Tak jak pisałem pod tym herbem jest zapisanych 32 rody. Ale pochodzenie herbu jest zachodnie podobnie jak BOŃCZA czy TARNIAWA. Ale nie jest to pewne ponieważ często właściciele herbów przez dopisywanie starożytnych korzeni podnosili swoje znaczenie. pozdrawian a jeśli masz pytania to pytaj pomogę w miare swoich możliwości.
Nanook1978 Napisano 8 Listopad 2004 Autor Napisano 8 Listopad 2004 Miejsce znalezienia to okolice miasta Wschowy..... Może to troszke przyblizy i pomoże cos w rozpoznaniu....
hakas Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Tak miejsce znaleziska sugeruje herb PELIKAN ale to odmiana bo są tylko dwa pisklaki. Choć położenie może sugerować zgubę jakiegoś pruskiego szlachcica ale to zostawiam do dalszych poszukiwań.
hakas Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Inicjały na pieczęci sugerują dwa nazwiska:-Hoffmann- Bohowitynowicz Pod tym herbem jest skupionych jeszcze parę nazwisk o brzmieniu zachodnim. Ale nie należy sie tym sugerować jest wiele nazwisk zachodnich a sa szlachtą polską miedzy innymi moja familia.
hakas Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Wyjaśnienie nie pieczętuje sie PELIKANEM :-{)hakas
Nanook1978 Napisano 8 Listopad 2004 Autor Napisano 8 Listopad 2004 Dzieki za wszelkie wiadomości. A co mam przez to rozumieć że jednak nie jest to herb pelikana?
hakas Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Jest to herb PELIKAN w odmianie. tyle tylko że moja familia pieczetuje się innym herbem. A ten to PELIKAN wszystko na to wskazuje. Pytaj jeśli jeszcze coś mam wyjaśnić hakas
Nanook1978 Napisano 7 Listopad 2004 Autor Napisano 7 Listopad 2004 Jeśli to herb to czy ktoś wie jaki ?
Pytanie
Nanook1978
Jeśli to herb to czy ktoś wie jaki ?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.