Gebhardt Napisano 4 Listopad 2004 Autor Napisano 4 Listopad 2004 9go wrzesnia 1939 ok godz 16.30 piechota niemiecka wsparta mozdzierzami, artyleria, czolgami i wozami pancernymi zaatakowala pozycje Dywizjonu Rozpoznawczego 10BKZmot w okolicy Albigowej. Natarcie zostalo odrzucone uderzeniem brygadowej kompanii czolgow rozpoznawczych na lewa flanke natarcia niemieckiego i kontratakiem ulanow dywizjonu. Czy ktos moze mi powiedziec z jakiej jednostki (ek) byla piechota i pojazdy pancerne niemieckie? Zgaduje ze z 4DLek ale nie jestem pewien - jezeli ktos by wiedzial z jakiego pulku to by bylo naprawde pieknie.Dziekuje z goryKrzysztof
Grendel Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Czwarta Lekka, albo druga Pancerna, bo one operowaly niemalze razem na tej samej osi operacyjnej i czesto ich pododdzialybyly przemieszane.Musialbym sie wybrac do biblioteki zeby sprawdzic, ale dzis to nie wchodzi w rachube.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Jerzy Majka w Brygadzie pulkownika Maczka" pisze o czwartej Dywizji Lekkiej.Moze w sobote uda mi sie wygospodarowac czas na czytelnie, to sprawdze dokladnie.PozdrowieniaGrendel
M-i Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Jerzy Majka pisze, że był to oddział pościgowy „Vichytil” z 4 Dywizji Lekkiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.