Grzesio Napisano 26 Listopad 2002 Autor Napisano 26 Listopad 2002 Czy ktoś z Was potrafi zidentyfikować przedstawiony na zdjęciu przyrząd centralny baterii plot? Bo ja wiem tylko, niestety, czym on na pewno nie jest...Dziękuję za pomocGrzesio
Gość Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 To jest coś w sensie radaru. Niedawno pokazywali takie cudo w Discovery.Marcus
Grzesio Napisano 26 Listopad 2002 Autor Napisano 26 Listopad 2002 Nie, nie jest. To zwykły przelicznik artyleryjski sprzężony z dalmierzem optycznym. Tylko jaki???
yoony Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 dalmierz altyleryjski tyle ze solidnych rozniarow jak dla mnie altyleri nabrzeznej lub ciezkiego flaka 105/128mm
Gość Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 To dalmierz artyleryjski, sądząc po rozmiarach zapewne pd jakiegos stanowiska stałego. Przed II wojną podobne robili dla Polski Francuzi we współpracy z PZO. pozdroberthie
Red alf Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Witam! Jest to napewno dalmierz altyleryjski tylko bez pancerza.Może być z flakbaterii ale także może to być okrętowy, ciężko znaleźć skale odniesienia ale może to być nawet 10,5 metrowy.Załanczam zdjęcie dalmierza z Helskiego BASa 152mm który jest podobno wzorowany na niemieckim, posiadał NRDowską optyke Karla Zeissa
Grzesio Napisano 27 Listopad 2002 Autor Napisano 27 Listopad 2002 AAAAA!!! Czy ktoś czyta moje wypowiedzi??? :-)))Przecież ja wiem do czego to służy, tylko chodzi mi konkretnie o TYP i KRAJ.Nie jest to sam dalmierz artyleryjski, bo dalmierz stał sobie po prostu na trójnożnej podstawie, a to jest przelicznik artyleryjski sprzężony z dalmierzem.Parę uwag: cały ciężki flak, od 8,8 cm włącznie w górę funkcjował z tymi samymi przelicznikami na głównym stanowisku dowodzenia, w czasie wojny najczęściej Kdo.Ger. 40, rzadziej Kdo.Ger. 36 plus Kdo.Hi.Ger. 35 na stanowisku pomocniczym. Standardowym dalmierzem był czterometrowy Em 4m R (H) 34, 36 lub Em 4m R 40, wolnostojący w przypadku Kdo.Hi.Ger - wszystko to było łatwo przewoźne, dalmierze na Kfz. 74 a Kdo.Ger. 40 nawet tylko na Sd.Anh. 52. Kriegsmarine czasami używało dla flaku dalmierzy sześciometrowych, umieszczonych także w kopułach, czy raczej maskach.Ogólny wygląd problematycznego urządzenia jest podobny do Kdo.Ger. 40 (n.b. zdjęcie podpisane było właśnie jako wz. 40), ale nic poza tym - nie jest to ani Kdo.Ger. 40, ani żaden z niemieckich dalmierzy, bliżej mu do ruskiego D-ja, ale to też chyba nie to. Co do bazy dalmierza - wygląda może nawet na 6 m, choć trudno powiedzieć na ile jest to wrażenie powodowane przez jego stosunkowo małą grubość, ja obstawiam 4-6 m.
yoony Napisano 27 Listopad 2002 Napisano 27 Listopad 2002 Grzesiu nikt nie czyta twoich postow o czym swiadczy liczba odpowiedzi:)pytanie glowne co to za przyrzad to masz od powiedzi trzeba bylo zapytac co to za typ odrazu masz moze jakac fotke tego 4 metrowego mobilnego na trojnogu?
Grzesio Napisano 27 Listopad 2002 Autor Napisano 27 Listopad 2002 Właśnie widzę:-(((Myślałem, że tekst Czy ktoś z Was potrafi zidentyfikować przedstawiony na zdjęciu przyrząd centralny baterii plot" jest wystarczająco jednoznaczny?Mam fotki dalmierzy solo, naprawdę nic szczególnego :-), po prostu dalmierz na niskim trójnogu z kolumną centralną. Zeskanuję jutro i podeślę, albo wsadzę na Forum.A propos - jeszcze ciekawszy aspekt, to kwestia użycia dalmierza i Kdo.Ger. 36 albo 40 osobno - bo tak podobno było w
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.