Skocz do zawartości

Co to za przyrząd???

Grzesio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś z Was potrafi zidentyfikować przedstawiony na zdjęciu przyrząd centralny baterii plot? Bo ja wiem tylko, niestety, czym on na pewno nie jest...

Dziękuję za pomoc

Grzesio

Napisano
To jest coś w sensie radaru. Niedawno pokazywali takie cudo w Discovery.

Marcus
Napisano
To dalmierz artyleryjski, sądząc po rozmiarach zapewne pd jakiegos stanowiska stałego. Przed II wojną podobne robili dla Polski Francuzi we współpracy z PZO.
pozdro
berthie
Napisano

Witam!
Jest to napewno dalmierz altyleryjski tylko bez pancerza.
Może być z flakbaterii ale także może to być okrętowy, ciężko znaleźć skale odniesienia ale może to być nawet 10,5 metrowy.
Załanczam zdjęcie dalmierza z Helskiego BASa 152mm który jest podobno wzorowany na niemieckim, posiadał NRDowską optyke Karla Zeissa

Napisano
AAAAA!!! Czy ktoś czyta moje wypowiedzi??? :-)))
Przecież ja wiem do czego to służy, tylko chodzi mi konkretnie o TYP i KRAJ.
Nie jest to sam dalmierz artyleryjski, bo dalmierz stał sobie po prostu na trójnożnej podstawie, a to jest przelicznik artyleryjski sprzężony z dalmierzem.
Parę uwag: cały ciężki flak, od 8,8 cm włącznie w górę funkcjował z tymi samymi przelicznikami na głównym stanowisku dowodzenia, w czasie wojny najczęściej Kdo.Ger. 40, rzadziej Kdo.Ger. 36 plus Kdo.Hi.Ger. 35 na stanowisku pomocniczym. Standardowym dalmierzem był czterometrowy Em 4m R (H) 34, 36 lub Em 4m R 40, wolnostojący w przypadku Kdo.Hi.Ger - wszystko to było łatwo przewoźne, dalmierze na Kfz. 74 a Kdo.Ger. 40 nawet tylko na Sd.Anh. 52. Kriegsmarine czasami używało dla flaku dalmierzy sześciometrowych, umieszczonych także w kopułach, czy raczej maskach.
Ogólny wygląd problematycznego urządzenia jest podobny do Kdo.Ger. 40 (n.b. zdjęcie podpisane było właśnie jako wz. 40), ale nic poza tym - nie jest to ani Kdo.Ger. 40, ani żaden z niemieckich dalmierzy, bliżej mu do ruskiego D-ja, ale to też chyba nie to. Co do bazy dalmierza - wygląda może nawet na 6 m, choć trudno powiedzieć na ile jest to wrażenie powodowane przez jego stosunkowo małą grubość, ja obstawiam 4-6 m.
Napisano
Grzesiu nikt nie czyta twoich postow o czym swiadczy liczba odpowiedzi:)
pytanie glowne co to za przyrzad to masz od powiedzi trzeba bylo zapytac co to za typ odrazu

masz moze jakac fotke tego 4 metrowego mobilnego na trojnogu?
Napisano
Właśnie widzę:-(((
Myślałem, że tekst Czy ktoś z Was potrafi zidentyfikować przedstawiony na zdjęciu przyrząd centralny baterii plot" jest wystarczająco jednoznaczny?

Mam fotki dalmierzy solo, naprawdę nic szczególnego :-), po prostu dalmierz na niskim trójnogu z kolumną centralną. Zeskanuję jutro i podeślę, albo wsadzę na Forum.

A propos - jeszcze ciekawszy aspekt, to kwestia użycia dalmierza i Kdo.Ger. 36 albo 40 osobno - bo tak podobno było w

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie