Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka pułkowa I w.ś?

bjar_1

Pytanie

Napisano

Dziś hasałem troszkę z wykrywką po polach koło Przysuchy. Oprócz kapsli Polmos" ,na jednym polu wpadło mi w ręce takie coś - wygląda na odznakę pułkową...
Wymiary - 33 x 27 mm
zrobione prawdopodobnie z alpaki i pozłacane.
Wygląd - w wińcu z liści dębowych tarcza z czarną ,emaliowaną cyfrą '25' ,nad tarczą jakby wieża. Z tyłu ślad po szpilce lub innym zaczepie...

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś hasałem troszkę z wykrywką po polach koło Przysuchy. Oprócz kapsli Polmos" ,na jednym polu wpadło mi w ręce takie coś - wygląda na odznakę pułkową...
Wymiary - 33 x 27 mm
zrobione prawdopodobnie z alpaki i pozłacane.
Wygląd - w wińcu z liści dębowych tarcza z czarną ,emaliowaną cyfrą '25' ,nad tarczą jakby wieża. Z tyłu ślad po szpilce lub innym zaczepie...

Napisano

jeszcze jedna fotka - zaznaczam ,że odznaka pokryta jest warstwą złota.
Proszę o identyfikację!
Na tym polu oprócz niej wyszła mosiężna sprzączka (poniżej) i węgierska moneta z 1897 r.

Napisano
Dzięki Brivibai ,Pol i Slaw za rozszyfrowanie odznaki. To ciekawy fant ,czy raczej popularny?
Ktoś wie coś może na temat tej sprzączki?

pzdr

bjar_1
Napisano
Cześć,
Wydaje mi się że odznaka jest pruska, podobne pozawijane cyferki mam m.in na zatyczkach do luf ze starej strzelnicy pruskiej.No te liście debu też charakterystyczne dla Prus.Złota farba oznacza pewnie wysoką klasę" odznaki.

Pzdr
Napisano
Hm, o ile dobrze kojarze to znaczek jest związany z jakimś pruskim( niemieckim) Stowarzyszeniem Kombatantów I- wojennych .Przedstawia chyba pomnik. Kiedyś była fajna niemiecka stronka z tego typu znaczkami ale niestety od pewnego czasu znikła :-(
poz Slaw 100
Napisano
Witam wszystkich. Dzisiaj również natrafiłem na takie samo znalezisko jak kolega. Na ponad hektarowym polu wypadło tylko to :D. Wyżej wspomnieliście, że to odznaka wydana z okazji 25 lecia założenia tego związku kombatanckiego. Moje pytanie - w którym roku założono ten związek? Na niemieckiej wiki jest sporo dat, jednak mój niemiecki nie jest na tyle biegły, żeby to wszystko rozszyfrować. Tłumacz google też nie za wiele pomógł. Wspomnę również, że latam w okolicach Koszalina.
Pozdro od nowego użytkownika :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie