Skocz do zawartości

1 LISTOPADA

obert8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowni odkrywcy jutro jest 1 listopad zapalmy chociaz jedna swieczke za tych co jeszcze leza na polach walki za niemcow ruskich polakow za tych co wygrzebalismy pzdr obert
Napisano
Wczoraj zapalone na moglie powstańców 1863r, też uważam, że zajmując się poszukiwaniami należy pamiętać o tym co się działo w miejscach, które odwiedzamy i poswiecić parę chwil na przemyslenie gdzie się kopie i czy przypadkiem nie jest to zapomniany cmentarz. Nie wszyscy jednak potrafią oprzeć się pokusie sperania wokół mogił zbiorowych, co czasem widać w lasach.
Napisano
Witam !

01.09.tego roku . w godzinach wieczornych - po 20.00 wracałem z pracy i zajechałem na Cmentarz Forteczny w Twierdzy Modlin żeby zaplić świeczkę żołnierzom poległym w bogatej historii Twierdzy w ten symboliczny dzień. Wiecie co ? Na cmentarzu było CIEMNO ! Nikogo nie było. (Niesamowite wrażenie - na odległość 2 metrów nic nie widać tylko my i żołnierze - Polacy z trzech wojen, Rosjanie, Niemcy ... ) Wstyd, że w sporym mieście nie znalazł się żaden patriota. W sumie Twierdza teraz to symbol chuligaństwa i dresu, a tak wiele krwi spłynęło po tych murach... W Zakroczymiu świeciło się kilka świateł.Jutro też tam pojadę. Ciekawe co zastanę ....
P.s. W pełni popieram post - proszę Państwa - trochę refleksji.
Napisano

Witam, dzisiejszy dzień poświęciliśmy na zapalenie zniczy na mogiłach poległych żołnierzy i cywilów na Mierzeii Wislanej. MTC

Napisano
i jeszcze jedno troche to bedzie liryczne ale to byli mlodzi ludzie nie pchali sie tam na wojne po tylu latach nikt o nich nie pamieta czasami jak ich odgrzebiemy cieszymy sie z fantow czy ktos zastanawial sie kiedys ze te kosci to kiedys byl czlowiek na ktorego czekala matka zona czy dziewczyna wiec chociaz my pamietajmy o nich pzdr
Napisano

Zabierzów obok Krakowa. Grob zołnierzy AK. Czy ktos mam moze nieco wiecej informacji na temat dzialn tego oddzialu. Wszystko co wiem to z przekazu ustnego od babci.

Napisano

w grobie leży 12 żołnierzy ,z tego 7 nie jest znanych z nazwiska...
Kilku z nich (5?) zostało rozstrzelanych przez Niemców 8 września koło wsi Goździków...

Napisano

Witam.
Ja i moja rodzina miała także dosyć ewii mody" oraz spotkań towrzyskich"na cmentarzach.
Cały dzień spędziliśmy na wędrówce szlakiem poległych.
Na pierwszym zdjątku mogiła NN żołnierza sowieckiego.
Poległy: jesień 1944r.
Miejsce: Karpaty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie