wons Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 chyba, ze jest przestarzała :P A z tymi guzikami to jest tak... Guziki do munduru łatwiej dokompletować, niż mundur do guzików... w niedzielę, jak będziepogoda może jeszcze kilka se wykopię? pozdr wons.
Rybciak Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 Po raz pierwszy opłacilo mi się poszperać po walącym się strychu. Wyglądało z początku, że poza starymi krzesłami i słoikami z okresu PRL i zasuszony,i zielskami nic nie będzie, gdyby nie rozwalająca się stara szafa i jej zawartość - stare pudła z ciuchami, gazetami i książkami. A tam - m.in. sporo zdjęć z różnych okresów, przykładowe na foto, dokumenty (paszport przedwojenny), listy (najstarsze z II WŚ), poza tym...
Rybciak Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 stary album ze zdjęciami na dziwną zapinkę wypełniony zdjęciami jakiejś rodziny, niewątpliwie...
Rybciak Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 polskiej sądząc po orzełku :-). Poza tym bardzo sie ucieszyłem na widok ...
Rybciak Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 biblii z 1864roku! Niestety powaznie zniszczona, ale na pewno poświęcę jej niejeden zimowy wieczór! Darz Strych!
Katani Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 ...a mnie się udało wyszarpać ze strychu taką oto książeczkę, nie wiem, z którego roku. Autora i tytuł znalazłem: Rogosz Motory życia". Pozdrawiam szperaczy....:-) pełna gębą, jak mawiał Gombrowicz.
bjar_1 Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Mam nadzieję ,że miałem swój udział z zarażeniu" Was szperaniem po strychach :) Ja studiuję i nie mam zbytnio czasu - wytargałem tylko bakielitowe pudełko na zapalnik (stożkowe).pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 9 Listopad 2004 Napisano 9 Listopad 2004 Dziś kupione na jednej z okolicznych wsi :- manierka wz.31 oszczędnościówka z końca wojny z ebonitowym korkiem - stan idealny- 2 bagnety S 84/98 w średnim stanie- zajebista skrzynia na 36 zapalników (drewniana) - stan jakby wyszła dopiero z fabryki!Za wszystko 30 zł :)pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 9 Listopad 2004 Napisano 9 Listopad 2004 Dziś kupione na jednej z okolicznych wsi :- manierka wz.31 oszczędnościówka z końca wojny z ebonitowym korkiem - stan idealny- 2 bagnety S 84/98 w średnim stanie- zajebista skrzynia na 36 zapalników (drewniana) - stan jakby wyszła dopiero z fabryki!Za wszystko 30 zł :)pzdrbjar_1
dominic Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 nie wszyscy maja farta,gratuluje bjar,ja wyk juz z tydz nie widzialem darz dol
slw Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 Trochę z innej bajki bo sprzęt cywilny i z pawlacza a nie strychu. Zna ktoś jakieś fajne i najlepiej po polsku stronki? Bo znalazłem tylko jakąś makaroniarską i angielskie.Wynikałoby że to francuski klon" KlaineAdlera, przenośnej walizkowej, sądząc po nr.fabr. 1922 r. jeśli mnie pamięć nie myli. Pp znaleziona po wojnie na strychu kamienicy w Toruniu przez dziadka. Sprawna, tylko taśma wyschła.
slw Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 A to znalazłem w takiej kieszonce-skrytce obudowy :)Tym razem to chyba wujcio rył pod ustrojem.pzdr,slw
wons Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 slw, mógłbyś porobić więcej zdjęć szczegółów i innych ujęć i podesłać mi na meila? najlepiej z każdej strony:) mam podobną, ale nie sprawną, a chciałbym spróbować uruchomić. grzes_z_polczyna@wp.plpozdr. wonsY
von Nogaj Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 Kolego Frozzer- napis na tym ladnym albumie(szkoda ze bez fotek) w-munde(umlaut) to moze byc miejscowosc Warnemunde..Pozdrawiam
slw Napisano 14 Marzec 2005 Napisano 14 Marzec 2005 wons: sprawdź maila.Chodziło mi oczywiście o str gzie będzie coś o Adlerette, a nie maszynach w ogóle.
Zawias Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 A to mój mały „strychowiec”. Znaleziony na strychu starego, wiejskiego domu niedaleko Bruxeli, podczas prac remontowych. Pozdrowienia
fanatyk6 Napisano 11 Grudzień 2005 Napisano 11 Grudzień 2005 oj warto, warto przgladać strychy (swoje tez). mimo tego ze wybralem sie juz po porzadkach moich starszych to i tak wytargalem filizanke luftwaffe, manierke stalowa, lornetke, pamietnik niemki z 1929 r, a w sasiednim budynku jeszcze ger bagnet poznowojenny. az strach pomyslec co tam moglo by wczesniej .... ;(
julianni Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 Bjarowi sie juz chwalilem... Ale tu jeszcze nie. W szufladzie jakiejs tandetnej szafeczki ze sklejki na strychu starego domku lezal sobie polski niesmiertelnikŁódź 1911EugeniuszKat (nazwiska nie podaje nigdy)Zamieszcze fotke.Aha stan MEGA-IDEALNY widac ze ktos go trzymal jako pamiatke czemu juz tego nie robi? Kto wie...
scapa flow Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 Zawias,niezly garnek wyczailes facet,tylko pogartulowac
fanatyk6 Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 zeby nie bylo ze jestem goloslowny to wspomniany bagnecik
fanatyk6 Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 manierka. tak na marginesie to jest to jakis okreslony wzor? poza tym ze poznowojenny stalowy?
fanatyk6 Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 i filizaneczka lw. ciekawe z ktorego lotniska? tego to sie pewnie nigdy nie dowiem
fanatyk6 Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 i pamietniczek. braciszek tej dziewczyny byl prawdziwym narodowym socjalista. wpisal 12 dzieczynie mysli hitlera...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.