Skocz do zawartości

Strae domy:)odświeże wątek:)

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
chyba, ze jest przestarzała :P A z tymi guzikami to jest tak... Guziki do munduru łatwiej dokompletować, niż mundur do guzików... w niedzielę, jak będziepogoda może jeszcze kilka se wykopię?
pozdr wons.
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Po raz pierwszy opłacilo mi się poszperać po walącym się strychu. Wyglądało z początku, że poza starymi krzesłami i słoikami z okresu PRL i zasuszony,i zielskami nic nie będzie, gdyby nie rozwalająca się stara szafa i jej zawartość - stare pudła z ciuchami, gazetami i książkami. A tam - m.in. sporo zdjęć z różnych okresów, przykładowe na foto, dokumenty (paszport przedwojenny), listy (najstarsze z II WŚ), poza tym...

Napisano

...a mnie się udało wyszarpać ze strychu taką oto książeczkę, nie wiem, z którego roku. Autora i tytuł znalazłem: Rogosz Motory życia". Pozdrawiam szperaczy....

:-) pełna gębą, jak mawiał Gombrowicz.

Napisano
Mam nadzieję ,że miałem swój udział z zarażeniu" Was szperaniem po strychach :) Ja studiuję i nie mam zbytnio czasu - wytargałem tylko bakielitowe pudełko na zapalnik (stożkowe).

pzdr

bjar_1
Napisano
Dziś kupione na jednej z okolicznych wsi :

- manierka wz.31 oszczędnościówka z końca wojny z ebonitowym korkiem - stan idealny
- 2 bagnety S 84/98 w średnim stanie
- zajebista skrzynia na 36 zapalników (drewniana) - stan jakby wyszła dopiero z fabryki!
Za wszystko 30 zł :)

pzdr

bjar_1
Napisano
Dziś kupione na jednej z okolicznych wsi :

- manierka wz.31 oszczędnościówka z końca wojny z ebonitowym korkiem - stan idealny
- 2 bagnety S 84/98 w średnim stanie
- zajebista skrzynia na 36 zapalników (drewniana) - stan jakby wyszła dopiero z fabryki!
Za wszystko 30 zł :)

pzdr

bjar_1
  • 4 months later...
Napisano

Trochę z innej bajki bo sprzęt cywilny i z pawlacza a nie strychu. Zna ktoś jakieś fajne i najlepiej po polsku stronki? Bo znalazłem tylko jakąś makaroniarską i angielskie.Wynikałoby że to francuski klon" KlaineAdlera, przenośnej walizkowej, sądząc po nr.fabr. 1922 r. jeśli mnie pamięć nie myli. Pp znaleziona po wojnie na strychu kamienicy w Toruniu przez dziadka. Sprawna, tylko taśma wyschła.

Napisano

A to znalazłem w takiej kieszonce-skrytce obudowy :)
Tym razem to chyba wujcio rył pod ustrojem.
pzdr,slw

Napisano
slw, mógłbyś porobić więcej zdjęć szczegółów i innych ujęć i podesłać mi na meila? najlepiej z każdej strony:) mam podobną, ale nie sprawną, a chciałbym spróbować uruchomić.
grzes_z_polczyna@wp.pl

pozdr. wonsY
Napisano
wons: sprawdź maila.
Chodziło mi oczywiście o str gzie będzie coś o Adlerette, a nie maszynach w ogóle.
Napisano

A to mój mały „strychowiec”. Znaleziony na strychu starego, wiejskiego domu niedaleko Bruxeli, podczas prac remontowych.
Pozdrowienia

• 8 months later...
Napisano
oj warto, warto przgladać strychy (swoje tez). mimo tego ze wybralem sie juz po porzadkach moich starszych to i tak wytargalem filizanke luftwaffe, manierke stalowa, lornetke, pamietnik niemki z 1929 r, a w sasiednim budynku jeszcze ger bagnet poznowojenny. az strach pomyslec co tam moglo by wczesniej .... ;(
Napisano
Bjarowi sie juz chwalilem... Ale tu jeszcze nie. W szufladzie jakiejs tandetnej szafeczki ze sklejki na strychu starego domku lezal sobie polski niesmiertelnik
Łódź 1911
Eugeniusz
Kat
(nazwiska nie podaje nigdy)
Zamieszcze fotke.
Aha stan MEGA-IDEALNY widac ze ktos go trzymal jako pamiatke czemu juz tego nie robi? Kto wie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie