Skocz do zawartości
  • 0

POCISK???

k-szela

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Taki stan trudno określić od czego może być od Berdana, Werndla .Trajektoria pocisku wskazuje że wszedł on do ziemi
prostopadle miękka sciółka np. leśna,swobodny lot brak energi spadek. Z tąd taki kształt łezkowaty może ktoś na wiwat strzelał.Przyjzyj się dokladniej na tył pocisku powinno widac bruzdy od gwintu
broni jest spęczniały.Mam też na koncie kilka znalezisk. pozdrawiam.
Napisano
...trajektoria LOTU pocisku...
może się czepiam,ale piszesz jakbyś tam był.
nie jest powiedziane,że wszedł on do ziemi prostopadle"co to w ogóle znaczy?

może po prostu ktoś to zgubił?albo wszedł w miękkie"?
pozdro600v
Napisano
No może i tam byłem (reinkarnacja):-))))))
Chodzi o to że wnioskując po zdjęciu a jest słabe cały pocisk jest spęczniały symetryczny .Uderzając w przeszkode
pocisk uzyskuje tzw.grzybkowanie jeżeli jeszcze posiada energię.Spadając po utracie energii też ma boczne odkształcenie. A po strzale w góre lub bardzo dalekie strzelanie powoduje że pocisk traci energię i wchodzi w spodanie swobodne brak uszkodzeń bocznych spowodował że wysunęłem taką hipotezę. Na tego typu pociskach (Berdan,Werndl) bardzo dobrze widać odkształcenia . Pozdrawiam i nie czuję się jakbyś się mnie czepiał ja tak uważam i swojego będę bronił. :-)))))))))))))))))))
Napisano
na pocisku brak śladów po gwincie lufy, pocisk symetrycny gładki. Dodam że znaleziony był na terenie starej pruskiej strzelnicy, nie przy kulochwycie tylko w miejscu gdzie były stanowiska strzeleckie.
Napisano
Jak będę miał aparat zamieszczę swoje .A na 100% od czego to są niestety nie da rady powiedzieć.Jedyny fakt,że sa to pociski.Szukaj może łuseczkę znajdziesz.pozdrawiam
Napisano
Witaj !
Wygląda na to, że jest to pocisk do iglicowego karabinu Dreyse. Możesz jeszcze zmierzyć jego średnicę i podać na forum.
Pozdrawiam
piterrr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie