okejos Napisano 26 Październik 2004 Autor Napisano 26 Październik 2004 zaleziona w miejscy rozbicia sie samolotu niemieckiego aje od jakiego to smolotu????
hakas Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 Czołem. A to nie bedzie to przez co patrzyli ci co bombki spuszczali.Widziałem na filmie .
stedke Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 hakas raczej nie,przynajmniej mi sie tak wydaje.celowniki bombowe byly w formie prostokatu tz siatka celownicza.a ze zdjecia wydaje mi sie ze to jest szyba panzerna czy cos takiego wiec wydaje mi sie ze celownik karabinow.mozliwe ze od jakiegos mysliwca. chociaz nie jestem pewien.pozdrawiam
piryt Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 Cześć okejos.Widzisz eliptyczny kształt tego celownika? Wiesz dlaczego jest taki? Bo to pancerna szyba wiatrochronu. jeżeli przyjżysz się jej pod kątem (ok. 45 stopni) zamiast elipsy uzyskasz dwa okręgi. Tak to celownik ale bardzo mnie zdziwił jego typ. Jeżeli szyba ta ma ok 25 mm grubości to po kształcie typuję JU 87 STUKA.Stuki rzucały bomby w locie nurkowym (prawie pionowym) i dlatego twierdzę, że jest to celownik dla bomb... ...chciałem wiecej napisać ale żona mnie z psem wygania.pozdrawka
piryt Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 okejos- to jednak szyba z JU 87 STUKA. Okazuje się, że miał on 2 celowniki (obsługiwane przez pilota):- Revi C/12 D (refleksowy), umieszczony w kabinie lekko z lekko z prawej- dla karabinów maszynowych - działka,- i ten na szybie - służący do celowania przed zrzutem"(szczerze- to sam się zdziwiłem na widokzamieszczonej tu fotki, bo czegoś takiego jeszcze nie widziałem).Napisz proszę w jekiej okolicy ją znalazłeś.Pozdrawka.
piryt Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 ...ma ktoś jakiegoś innego pomysła na tą szybkę albo więcej danych?
okejos Napisano 26 Październik 2004 Autor Napisano 26 Październik 2004 zaleziona w miejscy rozbicia sie samolotu niemieckiego aje od jakiego to smolotu????
comet.pl Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 Może i ja coś tu wtrące, bo temat dotyczy lotnictwa.Z tymi okręgami to prawda. Podobne zobrazowanie występuje współcześnie, zmieniła się tylko technika. Obraz jest wyświetlany na szybie nad głowicą celownika. Jego zobrazowanie zmienia się w zależności od położenia przełącznika uzbrojenia. Jest takie coś jak oś uzbrojenia i wedłóg niej ustawia się stację r. lok., broń pokładową itd.. Odbywało się normalne strzelanie z tym, że samolot jest na podnośnikach. Widać na tej szybie ktoś nanosił poprawki by umieścić ładunek dokładnie w celu.
woyta Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Kuknij tutajhttp://www.sam.hi-ho.ne.jp/ki-44/english/data/sight-eg.htmmoże Revi 16, chyba, że inna marka lub ruskie.pzdr woyta
Pytanie
okejos
zaleziona w miejscy rozbicia sie samolotu niemieckiego aje od jakiego to smolotu????
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.