Gość Napisano 20 Listopad 2002 Napisano 20 Listopad 2002 Tu umiescilem pare fotek.http://republika.pl/srwsio_slupy/giwera.htmlWyglada na bron mysliwska. Tylko jaka i z jakiego okresu ?Licze na Wasza pomoc.Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Grzesio Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 Przy całym szacunku, to nie jest kniejówka (czyli dwulufowa broń z jedną lufą gładką, drugą gwintowaną).Zdecydownie jest to broń z magazynkiem rurowym umieszczonym pod lufą, na zdjęciach z dołu wyraźnie widać podajnik, zaś całość, pomimo znacznego skorodowania, sprawia wrażenie, że zastosowano zewnętrzny zamek, tak jak w pistolecie, poruszający się na wyraźnie widocznych szynach szkieletu (proszę zwrócić uwagę na widoczny z tyłu szkieletu zderzak). Ogólny wygląd zamka sprawia wrażenie, jakby był on z tyłu oprofilowany (drewnem?) i wpisywał się w przednim położeniu na gładko w profil kolby, choć z kolei z tyłu wyraźnie widać skrzydełkowy bezpiecznik, a taki opływowy kształt mógł być tylko próbą zachowania tradycyjnej linii broni.Na poszukiwaniuskarbow.com zasugerowano, że broń ta to pump action, z czym możnaby polemizować. Proszę zwrócić uwagę na groszkowaną powierzchnię z przodu zamka", wyraźnie chyba służacą do jego odciągania - a broń ta musiała być przecież ryglowana. W tym układzie zamek znalazłby się w środku, a to na zewnątrz byłoby suwadłem.Ogółem bardzo ciekawy okaz.
Gość Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 Dzieki Grzesiu! Twoje spostrzezenia napewno beda pomocne.Niestety chyba ciezko bedzie dokladnie zidentyfikowac ta bron :(
Hartmann Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 Zwracam honor po dokładnym oglądnięciu przyznaję rację.Zresztą nie tylko po dokładnym oglądnięciu zdjęcia.Kumpel mój znalazł prawie identyczną przebudowując dom po wujku.Leszek
Gość Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 Hartmann czy daloby sie zalatwic zdjecia tej giwery ?
Gość Napisano 7 Grudzień 2002 Napisano 7 Grudzień 2002 Czyli nikt nie jest w stanie tego rozpoznac ? :(Chodzi o model i lata produkcji glownie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.