Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to helm (niemiec)

simon07

Pytanie

Napisano

Kolega chce sie ze mna zamienic - oferuje ten helmet.Nigdy się z takim nie spotkałem- zdjecie celowo dalem w negatywie, by byłolepiej widać łączenia blachy i ten dziwny - równiez blaszany - otok.Hełmik jest obecnie pomalowany czarnym hameraitem - nie jestem pewien co do jego tzw. oryginalności". Na tylnej części pod zdrapaną farbą znalazłemjakieś napisy. Jak je rozszyfruję - przytoczę tu na bank. Kolrga twierdzi, że to super fant - a używały goformacje obrony przeciwlotniczej... Ja o hełmach nic nie wiem - więc proszę o pomoc.
pozdro simon

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy wieciemoże coś o sygnaturach? Ma na tylnej części od wewnątrz jakiś dość długi napis, którego nie mogę rozszyfrować - dziękuję za pomoc. simon
ps. Nie umiem ocenić jego wartości - chce ode mnie ruski moździeżowy 120 mm - opłaca się?
Napisano
ten długi napis to pewnie kalka z ceną (chyba większość gladiatorów taką miała) a według mnie za ruską 122 to się opłaca :-) ale to zależy kto co lubi ......... (prokurator wolałby ten pocisk (nawet pusty :-D )
Napisano
Witam! Po odnegatywieniu" zdjęcia wygląda na to, iż garnek jest w farbie. Ma resztki kalkomanii z przodu? Niegdyś zapewne była tam; duża, rozłożone skrzydła, w środku swastyka nad nią napis LUFTSHUTZ. Jak możesz pokaż inne fotki hełmu, na pierwszy rzut oka zamiana opłacalna (jeśli lubisz hełmy). Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Sygnatury - mam nadzieję ze cos widać - mam klopoty z aparatem - a tak na marginesie jestem zbieraczem moździeżówek - co prokurator może mieć do PUSTEGO BEZ SPŁONKI ŁADUNKU WYBUCHOWEGO I MIOTAJĄCEGO granatu możdzieżowego - pytam poważnie - bo może o czymś qrcze nie wiem..... dzieki

Napisano
Kurcze... to mnie zaskoczyłeś............. i to totalnie - dlaczego więc można takie skorupy kupować i sprzedawać - jaca - co zrobić, żeby skorupki zalegalizować i czy to możliwe?........ Szok........
Napisano

Tak jeszcze apropos helmu czy normalne sa te laczenia - na zdjeciach w necie ich nie znalazlem.......... Ciągle pozostający w szoku simon - ps - a ze skorupami granatow i pociskami pustymi artyleryjskimi tak samo ?
szok szok szok....................

Napisano
Luftschutzów było wiele typów, były w też we wszelakich strażach fabrycznych (mają więc oznaczenia, czy napisy z zakładów). Łączenie daszku jest jednym z rozwiązań.
Po 1945 w Polsce uzywane też przez straż pożarną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie